9.1.13

ΙΑΠΩΝΙΑ. ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΝΔΡΕΣ...

Ιαπωνία: Δεν έχεις κληρονόμο για την επιχείρηση; Υιοθέτησε έναν!
Η υιοθεσία αντρών χρησιμοποιείται για να εξασφαλιστεί και η επιχειρηματική συνέχεια μιας οικογένειας
tovima.gr, 31/12/2012
Ελλείψει κληρονόμου και επιθυμώντας διακαώς να διαιωνίσουν το οικογενειακό όνομα και να αφήσουν την επιχείρηση-κόπο μιας ολόκληρης ζωής  σε έναν δικό τους άνθρωπο, οι Ιάπωνες καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στην υιοθεσία. Μάλιστα υπάρχουν γραφεία που ειδικεύονται ακριβώς σε αυτό: στην εξεύρεση του κατάλληλου θετού γιου.
Και ενώ  γενικά στον επιχειρηματικό κόσμο, η κληροδότηση μιας επιχείρησης συνήθως σημαίνει την παρακμή της, η Ιαπωνία αντιστρέφει αυτή την τάση και εμφανίζει ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία  Suzuki που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν να ανθούν. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που περνούν από τον πατριάρχη στον υιοθετημένο του γιο είναι παραδόξως εξαιρετικά ανταγωνιστικές και δεν εμφανίζουν τη συνήθη έλλειψη ενέργειας όταν περνούν στην επόμενη γενιά.
Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 81.000 υιοθεσίες στην Ιαπωνία, που κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά υιοθεσιών στον κόσμο. Ομως το 90% των υιοθετημένων είναι ενήλικες. Η πρακτική της υιοθεσίας αντρών που διανύουν την Τρίτη ή την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους χρησιμοποιείται για να εξασφαλιστεί η βιολογική και επιχειρηματική συνέχεια μιας οικογένειας, σε ένα φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο.
Κι ενώ η υιοθεσία ενός ενήλικα δεν είναι κάτι το πολύπλοκο για τα ιαπωνικά δεδομένα, η εξεύρεση του κατάλληλου κληρονόμου δεν είναι πια τόσο απλή υπόθεση όσο ήταν.  Ο ολοένα μειούμενος ρυθμός γεννήσεων στην Ιαπωνία, έχει δημιουργήσει πολλές μονογονεϊκές οικογένειες και ενώ οι κόρες μπορούν να διευθύνουν μια εταιρία από τα παρασκήνια, η σοβινιστική ιαπωνική κοινωνία  απαιτεί ένα αντρικό «δημόσιο» πρόσωπο. Κάπου εκεί αναλαμβάνουν δράση εξειδικευμένα γραφεία συνοικεσίων που αναλαμβάνουν  να φέρουν σε επαφή φιλόδοξους νεαρούς άντρες και τις κόρες για γάμο των επιχειρηματικών οικογενειών.
Αν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών πάνε καλά, οι άντρες συμφωνούν να εγκαταλείψουν το επώνυμό τους και να υιοθετηθούν από την οικογένεια της νύφης. Φυσικά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν αρκεί να επιτευχθεί οικονομική συμφωνία, θα πρέπει το ζευγάρι να «τα βρει».
Τα γραφεία πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους στους υποψηφίους, απορρίπτοντας χιλιάδες πριν καταλήξουν κάπου και πολύ συχνά ελέγχουν εξονυχιστικά το παρελθόν των προς υιοθέτηση υιών για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτοί να είναι χρεωμένοι ή να είναι ομοφυλόφιλοι.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα συμβαίνει οι οικογένειες να παρακάμπτουν έναν βιολογικό γιο και να στρέφονται προς τη λύση της υιοθεσίας αν πιστεύουν ότι εκείνος δεν θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του οικογενειακού ονόματος και την επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: