15.1.13

ΑΑΡΟΝ ΣΒΑΡΤΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΚΕΪ


Άαρον Σβαρτς: «Γιατί Δεν Είμαι Γκέι»
mao.gr
Πριν δύο μέρες έγινε γνωστή η είδηση της αυτοκτονίας του 26χρονου Άαρον Σβαρτς.  Υπήρξε από τα πιο λαμπρά μυαλά της γενιάς του, προγραμματιστής και αγωνιστής για τα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.  
Γιατί θα έπρεπε να μας απασχολεί αν το παιδί-θαύμα και εμβληματικής φυσιογνωμίας  της διαδικτυακής κοινότητας υπήρξε ή όχι ομοφυλόφιλος; Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της γκέι κοινότητας η σεξουαλική ταυτότητα είναι καθοριστική για την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου κάτι που ξεφεύγει από την ομοφοβική και λαθεμένη κοινοτοπία του “δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του”.
Η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο νεαρός αυτόχειρας έχει τη δική της πολιτική σημασία, συνεχίζει να  προκαλεί έντονη αντιπαράθεση  και δεν εμπεριέχει καμία σκανδαλοθηρική διάσταση.
Ο Άαρον δεν αυτοχαρακτηριζόταν ομοφυλόφιλος και δεν ήταν σύμφωνα με τον ορισμό που έδινε ο ίδιος  και άλλοι πολλοί  άνθρωποι της γενιάς του. Ενώ ποτέ δεν έκρυψε  ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις και με άντρες και με γυναίκες, ο Σβαρτς αρνιόταν κατηγορηματικά να ενταχθεί σε μια ταμπέλα, μια κατηγοριοποίηση που θεωρεί εντελώς κατασκευασμένη και παραπλανητική.  Υπήρξε εκπρόσωπος μια νέας σχολής σκέψης που βρίσκει αναχρονιστικές αυτούς τους παλιούς διαχωρισμούς.
Πριν από τρία χρόνια ο Άαρον είχε γράψει ένα μίνι μανιφέστο με τις απόψεις του πάνω στο ζήτημα με τίτλο “Γιατί δεν είμαι γκέι
Το να κάνεις σεξ με ανθρώπους του ίδιου φύλλου δεν αποτελεί ταυτότητα. Είναι μια πράξη. Και όπως το σεξ ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικες κάτι που οι άνθρωποι θα έπρεπε να διατηρούν το απόλυτο δικαίωμα να κάνουν ελεύθερα, αν το επιθυμούν. Το να κάνεις σεξ δεν θα έπρεπε να έχει ως προαπαιτούμενο μια κρίση ταυτότητας.  (Κανείς δεν θεωρεί το σεξ με λευκούς ανθρώπους ως τμήμα της ταυτότητας του, αν και κυρίως αυτή η κατηγορία πληθυσμού είναι που τους ελκύει περισσότερο).
Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να κολλάνε στους εαυτούς τους ταμπέλες και να μπαίνουν σε μικρά κουτάκια όπως “gay”, “straight” ή “bisexual”. Oι άνθρωποι είναι αυτό που είναι. Ίσως να σου αρέσουν κυρίως οι γυναίκες, ίσως να σου αρέσουν περισσότερο οι άντρες ή να σε ελκύουν και τα δύο φύλλα.  Όλα αυτά αποτελούν επιθυμίες του παρελθόντος δεν καθορίζουν απαραίτητα το μέλλον σου.
Αν θέλουμε πραγματικά να επεκτείνουμε τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας, θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται με αυτούς που πραγματικά θέλουν ανεξάρτητα από φυλή, φύλλο, ηλικία κλπ.  Όχι απλά να τους παρέχουμε περισσότερα κουτάκια να μπούνε μέσα.  ¨Ενας άντρας που κυρίως μέχρι τώρα  έβγαινε ραντεβού με άλλους άντρες δεν θα έπρεπε να καθορίζεται από αυτό σε όλη του τη ζωή αν δεν το θέλει. Το ιδανικό θα ήταν να θεωρείται το ίδιο φυσικό και αποδεχτό από την κοινωνία να αρχίσει να βγαίνει ραντεβού με γυναίκες όπως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για γυναίκες που μέχρι σήμερα έβγαιναν ραντεβού αποκλειστικά με άντρες.
Για αυτούς του λόγους λοιπόν δεν είμαι gay. Σμίγω με ανθρώπους,  Είναι κάτι που απολαμβάνω. Μερικές φορές είναι άντρες, μερικές φορές είναι γυναίκες. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί τα πράγματα χρειάζονται να είναι πιο πολύπλοκα. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα λέει ακριβώς όπως θα ήθελα να τα πω εγώ.

ruth_less είπε...

Εν μέρει συμφωνώ... Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει ανά πάσα στιγμή αυτόν που τον προσδιορίζει ερωτικά.

Από την άλλη όμως, γιατί ονόμασε το μανιφέστο του "Γιατί δεν είμαι γκέι"; Βάση των όσων πίστευε θα μπορούσε κάλλιστα να το ονομάσει "Γιατί δεν είμαι straight" ή "Γιατί δεν είμαι bisexual". Διαβάζοντάς το όλο άρθρο νοιώθω ότι κάπου ίσως ο ίδιος έκανε πιο πολύπλοκο το όλο θέμα.

Κρίμα πάντως για το τέλος που έδωσε στη ζωή του. Πολύ κρίμα...

gay super hero είπε...

" Ποιός ρίχνει τελικά το επίπεδο; Όχι άλλες Τζόντι Φόστερ, προτιμώ τις ανώνυμες λεσβίες και τους ανώνυμους γκει που πίνουν το -όποιο τέλοσπάντων θεωρούν- πικρό ποτήρι, αθόρυβα, προσπαθώντας απλά να ζήσουν με αξιοπρέπεια χωρίς να γίνονται σούργελα. Όπως όλοι που έχουμε χιλιάδες χειρότερα προβλήματα, αδιέξοδα, ανασφάλειες, κενά και απαισιοδοξία για το μέλλον...Μα ειλικρινά ποιος ασχολείται με τους gay, επειδή είναι gay...Και τι θα πεί gay ρε παιδιά? Δεν υπάρχουν αυτές οι έννοιες στο 2013, είναι πασέ, ξεκολλάτε..."

Από το δεύτερο σχόλιο εδώ

alkis είπε...

δε νομιζω οτι αυτοκτονησε, μαλλον τον "αυτοκτονησαν"..

Alex είπε...

θα συμφωνήσω..