26.1.13

BENEDETTA CARLINI. Η ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Benedetta Carlini: η πρώτη λεσβία καλόγρια που αναστάτωσε τον καθολικισμό 
Κρίστη Ανδρόνη Κωσταράκος (queen.gr, 21/1/2013) 
H Benedetta Carlini ήταν μία καθολική καλόγρια που δε δίστασε να ξεπεράσει την ηθικολογία της εποχής της και να παραδεχτεί την ομοφυλοφιλία της. Η γεννημένη το 1591 Benedetta έγινε βιβλίο από τη Judith C. Brown με τίτλο Immodest Acts (1986),το οποίο και αναλύει την αξία της στον αγώνα των ομοφυλόφιλων γυναικών. 
Η πολυτάραχη ζωή της έχει γίνει και ταινία από την καναδή Rosemary Rowe, η οποία καταπιάνεται με το δεσμό της με την αδελφή Bartolomea. Από καλή μεσοαστή οικογένεια, η καλοαναθρεμμένη Benedetta αρνήθηκε τα επίγεια και αφιερώθηκε στο Θεό. 
Γύρω στα τριάντα άρχισε να έχει οράματα αντρών που προσπαθούσαν να τη σκοτώσουν και με το φόβο πως μπορεί να δαιμονιστεί οι υπόλοιπες μοναχές της σύστησαν την αδελφή Bartolemea με την οποία έμειναν μαζί στο ίδιο κελί. Η σχέση των δύο γυναικών όχι μόνο βοήθησε την Carlini να ξεπεράσει τις φοβίες της, αλλά εξελίχθηκε και σε ένα πολυτάραχο έρωτα. 
Η πρώτη λεσβία καλόγρια που παραδέχθηκε ανοιχτά την ερωτική της επιλογή φυλακίστηκε (λένε λόγω του εγωισμού της και όχι της ομοφυλοφιλίας της) και πέθανε μετά από 35 χρόνια, έχοντας ήδη ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της γυναικείας ελευθερίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: