30.1.13

ΓΑΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 5


Διχασμένοι οι Γάλλοι για τον γάμο των ομοφυλοφίλων
gr.euronews.com, 29/1/2013
Υπέρ και κατά. Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα εδώ και μήνες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γαλλία υπερασπίζονται τις απόψεις τους γύρω από το καυτό ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων.
Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ήδη 8 ευρωπαικές χώρες έχουν αναγνωρίσει το αντίστοιχο δικαίωμα την ώρα που οι Γάλλοι παραμένουν διχασμένοι.
Το 65% του κόσμου υποστηρίζει την νομιμοποίηση του γάμου για όλους αλλά και την αναγνώριση ίσων προνομίων για τους ομοφυλόφιλους.
Το δικαίωμα του γάμου για άτομα του ιδίου φύλου είναι αναγωρισμένο νομικά ήδη στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, την Σουηδία, την Ισλανδία και την Δανία. Το γαλλικό νομοσχέδιο θυμίζει σε πολλά την νομοθεσία αυτών των χωρών.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 143 θα δίνει το δικαίωμα σε ομοφυλόφιλους να ενώνονται με τα δεσμά του γάμου αλλά και να υιοθετούν παιδιά. Όπως ακριβώς και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια θα μπορούν είτε να υιοθετήσουν μαζί ή ο ένας εκ των δύο θα έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει το παιδί του άλλου.
Την ίδια ώρα ένας Γάλλος θα είναι ελεύθερος να παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου από άλλη χώρα αλλά και δύο άτομα χωρίς γαλλική υπηκοότητα θα μπορούν να παντρευτούν σε γαλλικό έδαφος ακόμα κι αν η χώρα τους δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα.
Το παιδί σύμφωνα με το υπάρχον νομοσχέδιο δεν παίρνει αυτόματα το όνομα του πατέρα αλλά και των δύο γονιών με αλφαβητική σειρά, μία διάταξη που αναμένεται να διαφοροποιηθεί.
Το βασικό επιχείρημα των πολέμιων του γάμου των ομοφυλοφίλων έχει να κάνει κυρίως με την υιοθεσία.
Πρόκειται για ένα καυτό ντιμπέιτ όπου οι δύο πλευρές υποστηρίζουν με πάθος τις απόψεις τους.
Στη Γαλλία δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 49% του κόσμου είναι υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για την ανατροφή ή υιοθεσία παιδιών.
Κι αυτό ακριβώς το σημείο είναι που διχάζει καθώς ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν δύναται να αποσυνδεθεί από το δεύτερο δηλαδή την υιοθεσία των παιδιών.
Ένα ακόμα καυτό σημείο παραμένει η ιατρικώς υποβοηθούμενη σύλληψη που δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στα πλαίσιο ενός άλλου νομοσχεδίου που θα αφορά στην οικογένεια και την βιοηθική.
Προς το παρόν η τεχνολογία της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιείται στη Γαλλία μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τοκετό την ώρα που σε 9 γειτονικές χώρες ισχύει για όλους.

Στο Βέλγιο τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια από τη Γαλλία για να αποκτήσουν παιδί

gr.euronews.com, 29/1/2013
Έξι χρόνια εχουν περάσει από τη θέσπιση νόμου που επιτρέπει σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια γυναικών να αποκτούν παιδί στο Βέλγιο με τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης στο ενα μέλος και στη συνέχεια την υιοθεσία του παιδιου από το δεύτερο μέλος τους ζευγαριού.
Από τότε όλο και περισσότερα ζευγάρια από τη Γαλλία περνούν τα σύνορα προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που στη χώρα τους μέχρι σήμερα απαγορεύεται.
Περισσότερα από 2000 παιδιά με καταγωγή από τη Γαλλία έχουν ήδη γεννηθεί στη γειτονική χώρα με αυτό τον τρόπο.
Αυτό το ζευγάρι γυναικών έρχεται από ένα προάστιο του Παρισίου αφού κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο τους ραντεβού στην κλινική Έρασμος στις Βρυξέλλες.
“Εδώ και πάνω από ένα χρόνο ασχολούμαστε με αυτό και βρήκαμε την κλινική στο Ίντερνετ. Κάναμε λοιπόν το πρώτο αίτημα τον Ιούνιο- γιατί δεν μπορουμε να κάνουμε πάνω από δύο αιτήσεις μέσα σε ένα χρόνο και κλείσαμε ένα ραντεβού το Δεκέμβριο. Μία πρωτοφανής ευκαιρία για μας”.
Από τότε που τα κέντρα γονιμότητας στο Βέλγιο άρχισαν να εφαρμόζουν αυτή την πρακτική, έχουν γίνει τόσο δημοφιλή στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και από άλλες περιοχές της Ευρώπης που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν όλα.
“Εδώ και 10 χρόνια έχουμε αποφασίσει να περιορίσουμε τα αιτήματα που έρχονται από τη Γαλλία και ειδικά όσον αφορά τη δωρεά σπέρματος γιατί- και αυτό ισχύει στο κέντρο μας- δουλεύουμε με τη δική μας τράπεζα σπέρματος και οι δότες είναι περιορισμένοι” είπε η επικεφαλής της κλινικής Αν Ντελμπέρ.
Το πρώτο βήμα αυτή της χρονοβόρας και ακριβής διαδικασίας είναι η συνάντηση με την ψυχολόγο που προσφέρει από την πλευρά της τη δική της υποστήριξη στους επίδοξους γονείς.
“Σκοπός δεν είναι να ψάξουμε τι δεν πάει καλά με τα άτομα που έρχονται σε μένα αλλά να σκεφτούμε μαζί συγκεκριμένες ερωτήσεις που αναπόφευκτα θα τεθούν από το παιδί σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα μάθει να ζει” είπε η ψυχολόγος Σαντάλ Λαρουέλ.
Μετά τη συζήτηση με την ψυχολόγο, οι δύο γυναίκες δεν σκέφτονται την αντιπαράθεση για το νόμο στη Γαλλία αλλά κυρίως τις νέες ευθύνες που βλέπουν μπροστά τους.
“Νιώθω ανακουφισμένη γιατί σκέφτομαι ότι η συνέντευξη δεν πήγε τόσοσ άσχημα. Προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς και νομίζω ότι η ψυχολόγος μας έδωσε κάπιες μικρές συμβουλές για τη συνέχεια στην περίπτωση φυσικά που τελικά καταλήξουμε να αποκτήσουμε ένα παιδί”.
“Εάν ο νόμος περάσει, θα μπορέσω να υιοθετήσω το παιδί και να είμαι πραγματικά και εγώ γονιός να έχω δικαιωμα στη διαπαιδαγώγησή του, να μπορώ να είμαι εκεί για αυτό γιατί σε τελικά ανάλυση εγώ θα το έχω μεγαλώσει, θα το έχω αγαπήσει και δεν θα βρεθεί με οποιονδήποτε”.

Στην Εθνοσυνέλευση οι γάμοι των γκέι

politis-news.com, 29/1/2013
Αρχίζει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση επί του νομοσχεδίου της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ που δίνει στα ζευγάρια ομοφυλόφιλων το δικαίωμα στο γάμο και την υιοθεσία παιδιών.
Οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να καταστήσουν τη Γαλλία τη 12η χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί τους γάμους των ομοφυλόφιλων.
Οι αντίπαλοι της νομοθεσίας -κοινωνικές ενώσεις, Καθολική Εκκλησία και η γαλλική Δεξιά- προχώρησαν στα μέσα Ιανουαρίου σε επίδειξη δύναμης έναντι του Φρανσουά Ολάντ με μία «κάθοδο των μυρίων» στους δρόμους του Παρισιού.
Έως και 800.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τη γαλλική πρωτεύουσα στις 13 Ιανουαρίου, πολλοί καταφθάνοντας με τρένα και λεωφορεία από όλα τα σημεία της Γαλλίας. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στους οκτώ μήνες που μετρά η προεδρία του Φρανσουά Ολάντ και μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της τελευταίας δεκαετίας στη Γαλλία.
Οι αριθμοί τους σαφώς ξεπερνούν τους υπερμάχους της νομοθεσίας, που διαδήλωσαν εκ νέου στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή υπό το σύνθημα «τα ίσα δικαιώματα δεν είναι απειλή».  Η διαδήλωση προσέλκυσε περίπου 400.000 άτομα.
Ο όγκος των κινητοποιήσεων κατά της νομοθεσίας και η εκστρατεία του «όχι» εξέπληξε πολλούς στη Γαλλία. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ποσοστό 55-60% υποστηρίζει τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Στο 50% το ποσοστό σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες.
Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και το νομοσχέδιο υποστηρίζεται επίσης από Πρασίνους, Κομμουνιστές και ορισμένους κεντρώους. Εκτιμάται ότι θα έχει καταστεί νόμος του κράτους περί τα μέσα του 2013.
Η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: