20.1.13

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Aυστραλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τη θεραπεία για το AIDS
tanea.gr, 19-1-2013
Τη θεραπεία για το AIDS ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να στρέψουν τον ιό ενάντια στον εαυτό του σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.
Η ομάδα των ερευνητών εστίασε την προσοχή της στην tat πρωτεΐνη του HIV, η οποία βοηθά στην εξάπλωση του ιού. Δημιουργώντας μια μετάλλαξη της πρωτεΐνης, την οποία ονόμασαν nullbasic, κατάφεραν να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού σε κύτταρα που δεν είχαν ακόμα προσβληθεί από αυτόν.
Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο σε ανθρώπινα κύτταρα και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Η τροποποιημένη πρωτεΐνη πετύχαινε πάντα τον σκοπό της» λέει ο Ντέιβιντ Χάριτς από το Ιατρικό Ινστιτούτο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι τα πειράματα σε ζώα, και μόνο αν είναι επιτυχημένα και αυτά μπορούν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
«Αν συνεχιστεί η έρευνα με την ίδια επιτυχία - υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε - θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη θεραπεία του AIDS» τονίζει ο επιστήμονας.
«Η πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του ιού και να θεραπεύσει άτομα που ήδη έχουν AIDS. Είναι σαν να πολεμάμε τη φωτιά με τη φωτιά. Ο ιός μπορεί να μολύνει ένα κύτταρο αλλά δεν θα εξαπλωθεί. Ο ασθενής θα εξακολουθήσει να είναι οροθετικός - δεν είναι δηλαδή θεραπεία για τον ιό HIV - αλλά ο ιός θα μείνει σε λανθάνουσα κατάσταση και έτσι δεν θα εξελιχθεί σε AIDS.
Η εργασία της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Gene Therapy».

Δεν υπάρχουν σχόλια: