21.1.13

ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΦΩΝΑΞΕ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ 5

Γιάννης Τσαρούχης: Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού

Ο Ισπανός ιστολόγος Senses and Nonsenses από το Μπιλμπάο είχε τη καλοσύνη με σχόλιο του να μας θυμίσει ότι η Καθολική Εκκλησία τιμούσε χθες τη μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού, πολιούχου Αγίου της άλλης σημαντικής βασκικής πόλης, του Σαν Σεμπαστιάν.
Με καθυστέρηση μιας μέρας, λοιπόν, αφιερώνουμε τη σημερινή ανάρτηση μας σ' αυτόν και τους υπέροχους άνδρες της Χώρας των Βάσκων.

Βαγγέλης Κύρης: Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού

Σεβαστιανὸς τῶν πλάνης σεβασμάτων,
Καταφρονήσας τύπτεται τὸ σαρκίον.
Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ Σεβαστιανὸς ῥοπαλίσθη.
Βιογραφία
Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος διακεκριμένο, είλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέδειξε σαν στρατιωτικό. Έπειτα, ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών.
Φιλάνθρωπη ψυχή ο Σεβαστιανός, από τη θέση αυτή πολλές φορές υπήρξε προστάτης των φτωχών και των πασχόντων χριστιανών. Πρόθυμα επίσης, βοηθούσε στις ανάγκες της Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Γι' αυτό και ο πάπας Γάιος του απένειμε τον τίτλο του υπερασπιστή της Εκκλησίας.
Όταν όμως άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθη μια ομάδα χριστιανών. Ο Σεβαστιανός, προκειμένου να τους εμψυχώσει την ώρα που αυτοί δικάζονταν, προς γενική κατάπληξη όλων δήλωσε ότι είναι χριστιανός. Ο Διοκλητιανός διέταξε το θάνατό του. Και ο Σεβαστιανός δεν άργησε να πέσει κάτω, τρυπημένος στο στήθος από βέλος.
Το σώμα του παρέλαβε κάποια ευσεβής χήρα, η Λουκίνα. Διαπίστωσε όμως, ότι ανέπνεε ακόμα. Αφού τον περιποιήθηκε, μετά από λίγες ήμερες ο Σεβαστιανός ανέκτησε την υγεία του. Αλλά και πάλι επεδίωξε και συνάντησε το Διοκλητιανό και τον ήλεγξε για τη σκληρότητά του. Τότε αυτός διέταξε και τον μαστίγωσαν μέχρι θανάτου. Έτσι, ο Σεβαστιανός έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας για την πίστη «ἄχρι θανάτου» (Αποκάλυψη Ιωάννου, θ' 10).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 18 Δεκεμβρίου
(saint.gr)

3 σχόλια:

johny V είπε...

αγαπητε erva cidreira με ολο το σεβασμο,επειδη εχω πεσει σε ερωτα Σεβαστιανου εδω κ 17 μηνες κ πιο ποιητικη η ζωη μου δε γινεται,θα ηθελα να σ'ευχαριστησω για τις ομορφες αναρτησεις somebody call me hey,Sebastian κ χωρις διαθεση ξερολα να πω οτι η ορθοδοξη εκκλησια τιμα τν μνημη του 18 κ οχι 28 Δεκεμβρη.
Μια ομορφη βδομαδα απο καρδιας.

erva_cidreira είπε...

Μα βέβαια, στις 18/12 γιορτάζουμε τον Άγιο Σεβαστιανό.
Παραδρομή, και πάλι.
Σ' ευχαριστώ για την παρατήρηση. :)

Διορθώνω αμέσως.

erva_cidreira είπε...

Και να χαίρεσαι τον έρωτά σου, όποτε κι αν αυτός γιορτάζει!