22.1.13

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

"Our journey is not complete until our gay brothers and sisters are treated like anyone else under the law – for if we are truly created equal, then surely the love we commit to one another must be equal as well."

Προοδευτική παρέμβαση
Ισοπολιτεία για τους ομοφυλόφιλους υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα
news.in.gr, 22-1-2013
Μια σαφή, άνευ προηγουμένου αναφορά στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων περιείχε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα κατά την ορκωμοσία του στο άνοιγμα της δεύτερης θητείας.
Αναφερόμενος στην προάσπιση των φτωχών και περιθωριοποιημένων σε όλο τον κόσμο και στο ότι το αμερικανικό έθνος καθοδηγείται από τις αξίες της ελευθερίας, ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι το ταξίδι του έθνους δεν μπορεί να είναι πλήρες μέχρι όλες οι γυναίκες καταφέρουν να έχουν ποιότητα ζωής ισάξιες με τις προσπάθειες τους.
«Το ταξίδι μας», συνέχισε, «δεν είναι ολοκληρωμένο μέχρι οι ομοφυλόφιλοι αδελφοί και οι ομοφυλόφιλες αδελφές μας να έχουν ισότιμη μεταχείριση όπως όλοι οι άλλοι—γιατί, αν όλοι στα αλήθεια δημιουργούμαστε ίσοι, τότε σίγουρα η αγάπη που δίνουμε ο ένας στον άλλο πρέπει να είναι ίση».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπενθύμισε στην ομιλία του και το περιστατικό του Στόουνγολ το 1969, την αρχή ίσως του οργανωμένου κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων, έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Αν και το Newsweek σε έναν (λεκτικά τουλάχιστον) μάλλον προκλητικό πρωτοσέλιδο είχε αποκαλέσει τον Ομπάμα τον «πρώτο γκέι πρόεδρο», οι παρεμβάσεις του δεν είναι αμελητέες.
Κατήργησε μετά από περίπου 20 χρόνια την πολιτική «don’t ask, don’t tell» στο στρατό και τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, ένα θέμα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία και βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων που ζητούν ακόμα και συνταγματική αναθεώρηση για την ρητή απαγόρευσή του.
Οι πολιτείες που επιτρέπουν το γάμο και άλλου φτάνουν πλέον τις εννέα και άλλες εννέα δίνουν στους πολίτες τους τη δυνατότητα να συνάψουν αστικές ενώσεις που δίνουν κάποια από τα δικαιώματα που έχει το έγγαμο ετερόφυλο ζευγάρι.

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Απόσπασμα από την χτεσινή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα:

"O λαός μας δηλώνει σήμερα πως η πλέον προφανής αλήθεια -ότι όλoι γεννιόμαστε ίσοι- είναι αυτή που μας καθοδηγεί σήμερα, όπως καθοδήγησε τους προγόνους μας στο Σενέκα Φολς, στη Σέλμα και στο Stonewall"

"Αξίζει να προσέξουμε την πολύ έξυπνη χρήση της παρήχησης στην ομιλία του προέδρου: Σενέκα Φολς, Σέλμα και Στόνγουολ. Τρία τοπωνύμια που ξεκινάνε με το ίδιο γράμμα, έφεραν τις γυναίκες, τους μαύρους και τους γκέι σε γλωσσική, πέρα από πολιτική, αρμονία."

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/21/barack-obama-stonewall-inaugural-gay-equality

[ Σενέκα Φολς = η πόλη όπου διοργανώθηκε το συνέδριο των σουφραζετών με σκοπό τη διεκδίκηση της γυναικείας ψήφου το 1848

Σέλμα = η πόλη του αμερικάνικου νότου που συνδέθηκε με τη μεγάλη αντιρατσιστική πορεία που καταπνίγηκε βίαια το 1965

Στόνγουολ = στέκι των ομοφυλόφιλων της Νέας Υόρκης, επίκεντρο τριήμερων ταραχών όταν έγινε για πολλοστή φορά αντικείμενο αστυνομικής επιδρομής το 1969 ]