29.1.13

ΡΩΣΙΑ. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ "ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ"

Ρωσία: Νομοσχέδιο απαγορεύει τη δημόσια αναφορά στην ομοφυλοφιλία
Την χαρακτηρίζει «ομοφυλοφυλική προπαγάνδα»
tovima.gr, 25/1/2013
Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που απαγορεύει κάθε δημόσια αναφορά στην ομοφυλοφιλία, την οποία βαφτίζει «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», ενέκρινε κατά πλειοψηφία σε πρώτη ανάγνωση η ρωσική Δούμα.
Πανδαιμόνιο επικράτησε την ώρα της ψηφοφορίας έξω από το κτίριο της Κάτω Βουλής, με ακτιβιστές να διοργανώνουν διαμαρτυρία «φιλήματος» και να δέχονται επίθεση από αντίπαλους διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας κατά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν ενώσεις ομοφυλοφίλων και λεσβιών για να δεχθούν επίθεση  με μπογιές και αυγά από φανατικούς χριστιανούς, εκ των οποίων πολλοί κρατούσαν εικόνες και σταυρούς.
Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη θετική δημόσια αναφορά σε ομοφυλοφιλικά θέματα σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας. Εφόσον λάβει τελική έγκριση, οι εκδηλώσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων θα είναι πλέον παράνομες και στους διοργανωτές τους θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Ακόμη και η γνωστή σημαία του «ουράνιου τόξου», του συμβόλου του παγκόσμιου ομοφυλοφιλικού κινήματος, εμπίπτει στις απαγορεύσεις.
Για κάθε θετική δημόσια αναφορά σε ομοφυλοφιλικά θέματα προβλέπονται πρόστιμα έως και 5.000 ρουβλίων (165 δολάρια) για φυσικό πρόσωπο και έως 500.000 ρουβλίων για κάθε άλλη νομική οντότητα, όπως επιχειρήσεις και σχολεία. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επιχειρηματολογούν πως η έγκρισή του είναι απαραίτητη για την προστασία των παιδιών.
Η νομοθεσία για την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» έχει καταγγελθεί ευρέως από τις κυβερνήσεις της Δύσης, τις οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και από πολλές προσωπικότητες του πνεύματος και του θεάματος -όπως η Μαντόνα, η οποία είχε διαμαρτυρηθεί κατά του νομοσχεδίου στη συναυλία που είχε πραγματοποιήσει τον Αύγουστο στην Αγία Πετρούπολη.
Οι επικριτές του Πούτιν, πιο συγκεκριμένα, του προσάπτουν ότι η νομοθεσία αυτή αποτελεί άλλο ένα μέτρο για την φίμωση της αντιπολίτευσης και επίσης αποτελεί στρατήγημα για την αύξηση της δημοτικότητάς του, μέσω της επίκλησης στις παραδοσιακές αξίες της Ρωσίας. Τα σημερινά ποσοστά αποδοχής του Πούτιν ανέρχονται στο 62% τον Ιανουάριο -στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2000- σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση.
Από τους 450 βουλευτές της ρωσικής Κάτω Βουλής, οι 388 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.Προκειμένου να αποκτήσει ισχύ νόμου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και στη δεύτερη και τρίτη ανάγνωσή του, κατόπιν να διαβιβασθεί στην Άνω Βουλή για έγκριση και τέλος να υπογραφεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πολλές ρωσικές πόλεις, όπως η Αγία Πετρούπολη, έχουν εγκρίνει πρόσφατα παρόμοια μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: