22.4.10

ΕΡΓΑ ΤΣΑΡΟΥΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

«Ελληνική Τέχνη» του 20ού αιώνα στα νέα γραμματόσημα
Νικος Bατοπουλος (Καθημερινή, 9/2/2010)
ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ. Εξι μεγάλους δημιουργούς τιμάει η νέα σειρά γραμματοσήμων που θα τεθεί σε κυκλοφορία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 11 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη σειρά «Ελληνική Τέχνη», αφιερωμένη στους Γιάννη Γαΐτη, Νίκο Εγγονόπουλο. Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και Διαμαντή Διαμαντόπουλο.
Εχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από τότε που τα ΕΛΤΑ είχαν ασχοληθεί με την ελληνική ζωγραφική και την ιστορία της τέχνης (εξαιρετική ήταν η σειρά του 1977 με έργα Γύζη, Λύτρα, Ιακωβίδη κ.ά). Η νέα σειρά ακολουθεί το κλασικό λεξιλόγιο της ήρεμης τυπογραφίας με καθαρές γραμματοσειρές και ευανάγνωστο το εικαστικό θέμα. Αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά, διότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές ανεπιτυχείς αισθητικά απόπειρες πειραματισμού.
Στη σειρά έχουν επιλεγεί τα εξής εικαστικά έργα: «Γιομιστή Κεφαλή - Πολλαπλό Πορτραίτο», 1968 του Γιάννη Γαΐτη (αξία ενός λεπτού), «Ορφέας, Ερμής και Ευρυδίκη», 1949 του Νίκου Εγγονόπουλου (αξία 5 λεπτών), «Ερωτικό», 1982 του Γιάννη Μόραλη (αξία 50 λεπτών), «Ναύτης που κάθεται σε τραπεζάκι», 1980 του Γιάννη Τσαρούχη (αξία 58 λεπτών), «Καφασωτά», 1955 του Νίκου Χατηζκυριάκου-Γκίκα (αξία 2 ευρώ και 43 λεπτών) και «Το Σχέδιο», 1938 του Διαμαντή Διαμαντόπουλου (αξία τριών ευρώ). Θα κυκλοφορήσουν επίσης κάρτες μάξιμουμ προς 1,50 ευρώ η μία. Οι εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας θα κοστίζουν 8,40 ευρώ. Τα φιλοτελικά προϊόντα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Βύσσης 2 και Αιόλου, Αθήνα) και από τα ταχυδρομεία μέχρις εξαντλήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: