30.4.10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΔ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Κατ. Πρωτ. 2862/2010).
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com
.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
.
Προς: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρο κ. Λασκαρίδη
Κοινοποίηση: Βουλή των Ελλήνων, Μ.Μ.Ε.
Θέμα: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης:
Εξαφανίστε τις τρανσέξουαλ από τα ΜΜΕ.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, καταγγέλλει με ευθύ και απερίφραστο τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για την νέα απόφασή του να δώσει πρόστιμο 20.000 ευρώ στην εκπομπή του Star Channel, «Φώτης και Μαρία Live» που φιλοξένησε την τρανσέξουαλ συγγραφέα και ηθοποιό, Μπέττυ Βακαλίδου.
Στην εκπομπή αυτή η κυρία Βακαλίδου μίλησε για το συγγραφικό της έργο, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της ως ηθοποιού σε κινηματογραφική ταινία, ενώ μίλησε για την προσωπική της εμπειρία ως διαφυλική γυναίκα με έναν αξιοπρεπή τρόπο ενώ όπως διαπιστώνει και το ίδιο το ΕΣΡ: «αναφέρουμε ότι η ίδια ήταν πολύ διακριτική και σοβαρή, χωρίς να προκαλέσει με αυτά που είπε.»
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ: «διερωτάται κανείς εάν το περιεχόμενο των λεγομένων της, επειδή αναφέρθηκε σε προσωπικές της εμπειρίες και αντιδράσεις της οικογένειάς της και του κόσμου γενικότερα σχετικά με την αλλαγή φύλου και τις τρανσέξουαλ, ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό και κατανοητό από τους ανήλικους τηλεθεατές , δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό ήταν ξένο, ίσως και άγνωστο ως προς αυτούς ή έστω ως προς τους περισσοτέρους από αυτούς και γι’ αυτό μπορούσε να τους επηρεάσει αρνητικά».
Λίγο πιο κάτω διαβάζουμε:
«...το θέμα της ομοφυλοφιλίας (της προτίμησης σεξουαλικά ατόμων του ιδίου φύλου) και της αλλαγής φύλου με ή χωρίς χειρουργική παρέμβαση που παρουσιάστηκε από την εξεταζόμενη εκπομπή συνιστά ένα κοινωνικό ζήτημα και μία πραγματικότητα που αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Αποτελεί μια κατάσταση που ξεφεύγει από το φυσιολογικό, γι’ αυτό και ξενίζει σε μεγάλο βαθμό τον ανήλικο τηλεθεατή... Η παρουσίαση στοιχείων για την ερωτική ζωή ομοφυλόφιλων ατόμων ή τρανσέξουαλ για τη διαδικασία αλλαγής φύλου και τα αισθήματα και τις εμπειρίες της συνεντευξιαζόμενης, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά του ανήλικους τηλεθεατές....»
Σε επόμενη παράγραφο, δέ, αναφέρει: «η εκτενής παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος και η προβολή των τρανσέξουαλ ως φυσιολογικών ατόμων που ενσωματώνονται ομαλά στην κοινωνία μέσα από ένα μαζικό μέσο επικοινωνίας (την τηλεόραση) και ώρα απογευματινή που οι τηλεθεατές, ανήλικοι και μη παρακολουθούν τηλεόραση αμέριμνοι και ανυποψίαστοι για την μετάδοση τέτοιου είδους σύνθετων και περίπλοκων από οργανικής, κοινωνικής και ηθικής πλευράς θεμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους».
Γίνεται απολύτως σαφές ό,τι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με αυτή την απόφαση, ακολουθώντας παράδοση παρομοίων αποφάσεων του παρελθόντος, επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση και τον αποκλεισμό των τρανσέξουαλ γυναικών και αντρών από τον δημόσιο διάλογο, και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η τελευταία παράγραφος που παραθέτουμε είναι δέ αποκαλυπτική και κυνική: αυτό που καταδικάζεται στην εν λόγω απόφαση είναι η κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσης της μειονότητας των διαφυλικών, μιάς από τις πλέον περιθωριοποιημένες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, που είναι αποκλεισμένη από τον χώρο της εργασίας, υφίσταται διακρίσεις σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς της, ακόμη και στην εύρεση κατοικίας.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ως ανεξάρτητη αρχή, αντίθετα, έχει χρέος υπηρετώντας το Σύνταγμα και την αρχή της ισότητας, την προστασία των μειονοτήτων και όχι την φίμωσή τους και την περαιτέρω περιθωριοποίησή τους.
Η απόφαση αυτή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μας γυρίζει πίσω στις πιο σκοτεινές εποχές που η κάθε μορφής διαφορετικότητα ήταν αποκλεισμένη. Δίνει σαφή «γραμμή» αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων και των διαφυλικών, ποινικοποιώντας με πρόστιμα ακόμη και την παρουσία τους (αν είχε την δυνατότητα ίσως και την αναπνοή τους), από την δημόσια σφαίρα.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για ρατσιστική, ομοφυλοφοβική και τρανσφυλοφοβική συμπεριφορά και ζητά την ανάκληση της απόφασης που παραβιάζει κάθε έννοια της αρχής της ισότητας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: