8.4.10

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ "ΝΕΟΝ"

.
Αποχαιρετισμός στο «Νέον»
Tου Δημητρη Ρηγοπουλου (Καθημερινή, 8/4/2010)
Eκλεισε και το «Νέον», το ιστορικό καφενείο της Ομόνοιας, διαβάζουμε στο πάντα κατατοπιστικό αθηνοκεντρικό ιστολόγιο του athensville.
Λίγους, μόνο, μήνες μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του.
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες του στην απόφαση να μην παρατείνουν μια πιθανότατα ζημιογόνα δραστηριότητα.
Η επίκληση της κρίσης είναι ένας τρόπος για να «διαβάσουμε» την κακή αυτή είδηση, αλλά δεν είναι ο μόνος.
Στο «Νέον» στεγαζόταν για δεκαετίες η ψυχή της Ομόνοιας. Μια ψυχή ακατέργαστη, αυθεντικά λαϊκή, επαρχιακή και μητροπολιτική μαζί. Το «Νέον» πέρασε για πάντα στην αθηναϊκή ανθολογία μέσα από τους πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη και τα γραπτά του Γιώργου Ιωάννου.
Η ανακαίνιση του 2009 αποδείχθηκε ένα συγκινητικό ψυχορράγημα, κάπως αταίριαστο στην Ομόνοια του 2010. Γιατί φαίνεται πως αυτή η Ομόνοια, όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν έχει να ακουμπήσει ούτε στην παλιά της λαϊκότητα ούτε καν στην ποιητική της παρακμής.
.
.
Είναι, λοιπόν, αυτός ο θάνατος του «Νέον» (πρωτολειτούργησε το 1920 στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Κάρλτον») ένας συμβολικός θάνατος, που μας κάνει να ξανασκεφτούμε την πλατεία Ομονοίας. Την τελευταία φορά που μπήκα στο «Νέον» (ήταν λίγο μετά τις γιορτές) έμεινα κάπως έκπληκτος με την εξαιρετικά πολιτισμένη εικόνα του χώρου. Ηταν σαν να μπαίνω σε ξενοδοχείο πολυτελείας κυνηγημένος από τη σκόνη και την οχλαγωγία μιας καταθλιπτικής πολίχνης. Αυτό ήταν το αίσθημα.
Σήμερα αναρωτιέμαι: Ποιοι άνθρωποι πίνουν τον καφέ τους στην Ομόνοια; Ποιος μπορεί να συνδέσει κάποια ξένοιαστη στιγμή της καθημερινότητάς του με την πλατεία; Ή, κάνοντας ένα βήμα πίσω: ποιος δίνει το ραντεβού του στην Ομόνοια όπως το έκαναν γενιές και γενιές Αθηναίων; Κάποια μαγαζιά και κάποια ξενοδοχεία ξέμειναν και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Μαζί τους, οι περαστικοί κι όσοι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.
.

5 σχόλια:

gay super hero είπε...

'Ετσι είναι όπως τα λέει ακριβώς...

Tales from the other side of town είπε...

Αργοπεθαίνει το κέντρο της Αθήνας, δυστυχώς.

erva_cidreira είπε...

Τις τελευταίες εβδομάδες το ΝΕΟΝ έκλεινε από τις 6 το απόγευμα.
Βλέπετε, με το που σκοτεινιάζει η περιοχή παραδίνεται στους ναρκομανείς, των οποίων μια από τις πιάτσες είναι ακριβώς μπροστά στο καφενείο.
Κι ας μην μιλήσουμε για το τι τραβάνε όσα μαγαζιά έχουν απομείνει στα στενά γύρω από το κουφάρι του ΜΙΝΙΟΝ...

gay super hero είπε...

Aλήθεια με το ΜΙΝΙΟΝ τί έχει γίνει; Χρόνια τώρα ακούμε ότι θα το φτιάξουν και τίποτα...

les_boi είπε...

μην ανησυχείτε το κράτος ξέρει να καθαρίζει και λέγεται ρατσισμός και ταξικός πόλεμος, ότι ο ρηγόπουλος είναι ρατσιστής είναι γνωστό, ότι παίζει με το πολίτικαλυ κορέκτνεσ και αντί για "έξω οι ξένοι" φωνάζει θέλω καθαριότητα και καλογυαλισμένο κέντρο είναι επίσης γνωστό και εφαρμοσμένο
εύχομαι πραγματικά η ελλάδα να φαλιρίσει τόσο άσχημα που τύποι σαν το ρηγόπουλο να μην έχουν φράγκο να μπάινουν σ'αυτά τα μαγαζιά και να χαλάνε την εικόνα στους αντίστοιχους ρηγόπουλους σαν κ σας, πραγματικά το εύχομαι