22.9.08

PASCAL MEUNIER: ΧΑΜΑΜ

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Pascal Meunier (Γαλλία)
.
Το χαμάμ (ή Τουρκικό μπάνιο) είναι η Ανατολική έκδοση του ατμόλουτρου και θεωρείται η υγρή έκδοση της σάουνα. Τα χαμάμ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κουλτούρα των Ανατολικών χωρών καθώς ήταν μέρη συναντήσεων, εξαγνισμού και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Oι Ευρωπαίοι γνώρισαν τα χαμάμ μέσω επαφών με την Τουρκία, ώς εκ τούτου, μετονόμασαν τα χαμάμ σε Τουρκικά χαμάμ.
Στη Δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα κατα τη Βικτωριανή εποχή, τα χαμάμ ήταν μέθοδος σωματικού εξαγνισμού και χαλάρωσης.
Στις μέρες μας, χαμμάμ και κέντρα χαλάρωσης με χαμάμ υπάρχουν παγκοσμίως, προσφέροντας στιγμές ξεκούρασης σε όσους τα προτιμούν. Παρ' όλο που παλαιότερα τα χαμάμ χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά απο άνδρες, σήμερα υπάρχουν και γυναικεία χαμάμ. Στην Ελλάδα, το αρχαιότερο σε λειτουργία χαμάμ βρίσκεται στην Πάτρα και χρονολογείται από το 1400. Στην Αθήνα, λειτουργούν τέσσερα ανδρικά χαμάμ ενηλίκων. Χαμάμ λειτουργούσαν και στη Θεσσαλονίκη στο μεγαλύτερο μέρος του εικοστού αιώνα. Το τελευταίο, τα "Λουτρά Φοίνιξ" έκλεισε με τους σεισμούς του 1981.
(el.wikipedia.org)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλές οι σάουνες και τα χαμάμ. Αλλά δεν θα έπρεπε η ΟΛΚΕ να παρέχει δωρεάν προφυλακτικά σε επιχειρήσεις όπου υπάρχει σεξουαλική συνεύρεση; Γιατί σε όλες τις χώρες οι οργανώσεις δίνουν δωρεάν προφυλακτικά και η ΟΛΚΕ δεν δίνει;

erva_cidreira είπε...

ανώνυμε,
η σημερινή ανάρτηση δεν αναφέρεται σε "επιχειρήσεις όπου υπάρχει σεξουαλική συνεύρεση", αλλά στις φωτογραφίες ενός γάλλου φωτογράφου, του Pascal Meunier, από χαμάμ στην Τουρκία και την Αίγυπτο.

Αλλά αν θέλεις να επεκτείνουμε την κουβέντα θα σου έλεγα ότι "ευθύνη" για την παροχή προφυλακτικών σ' αυτές τις επιχειρήσεις που ανέφερες έχουν οι ιδιοκτήτες τους και για τη χρήση τους οι συνευρισκόμενοι.
Ευθύνη των οργανώσεων είναι να ενημερώνουν για τους κινδύνους του μη ασφαλούς σεξ, και μάλιστα να το πράττουν όλον τον χρόνο και όχι μόνο σε ειδικές "ημέρες" ή με αφορμή κρατικές επιχορηγήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε το σκέφτηκες πολύ αυτό αυτό που είπες? Η ολκε θα πληρώνει τα προφυλακτικά των μαγαζιών?