17.9.08

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
Manuel Delgado (Ισπανία)
.
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ
Με τον όρο ακράτεια εννοείται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς. Ανάλογα με την αιτιολογία η ακράτεια μπορεί να διακριθεί σε:
.
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Ως ακράτεια από προσπάθεια ονομάζεται το είδος της ακράτειας των ούρων που εμφανίζεται όταν ο ασθενής αυξάνει την ενδοκοιλιακή του πίεση. Δηλαδή, όταν σε στιγμές πίεσης όπως έντονο βήχα, γέλιο, άρση βαρών (όπως ψώνια στη λαϊκή αγορά) φεύγουν τα ούρα χωρίς ο ασθενής να το θέλει. Συνήθως συμβαίνει σε γυναίκες, και υπάρχουν διάφορες αιτίες. Οι προηγούμενες γέννες (λόγω βλάβης νεύρων κατά τη γέννα), χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο (λεκάνη), νευρολογικές ασθένειες και η ηλικία είναι κατάστασεις που ενοχοποιούνται στην εμφάνιση αυτού του είδους της ακράτειας.
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑ
Ο όρος επιτακτική ακράτεια αφορά την απώλεια ούρων που οφείλεται στην επείγουσα επιθυμία για ούρηση και η αδυναμία αναστολής αυτού του αισθήματος. Ασθενείς που πάσχουν από αυτή την κατάσταση συνήθως πρέπει να αδειάζουν συχνά την κύστη τους και χάνουν ούρα αν δε μπορέσουν να βρουν τουαλέτα εγκαίρως ή αν η τάση προς ούρηση είναι έντονη. Η επιτακτική ακράτεια σχετίζεται με την αστάθεια του εξωστήρα μυός της κύστης. Ο εξωστήρας είναι ο μυς της κύστης που βοηθάει στην ούρηση. Η αιτιολογία της αστάθειας μπορεί να σχετίζεται με νευρολογικές ασθένειες (όπως η σκλήρυνση κατά πλάκα).
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΣΗ
Ακράτεια από υπερπλήρωση ονομάζεται το είδος της ακράτειας των ούρων όπου υπάρχει απώλεια των ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης. Αυτό συμβαίνει σε καταστάσεις όπως η υπερπλασία του προστάτη αδένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται η πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστης ενώ ορισμένες φορές ο ασθενής δεν έχει αίσθηση ότι η κύστη είναι γεμάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόλις ξεπεραστεί η χωρητικότητα της κύστης να υπάρχει απώλεια των επιπλέον ούρων.
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ
Η ακράτεια μετά από προστατεκτομή είναι μια επιπλοκή επεμβάσεων που αφορούν τον προστάτη αδένα. Εμφανίζεται όταν υπάρχει κάκωση του σφιγκτήρα κατά την επέμβαση με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια ούρων. Τέτοια κάκωση είναι σπάνια στις επεμβάσεις για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αδένα αλλά είναι ένα πιο συχνό ενδεχόμενο στις επεμβάσεις για καρκίνο του προστάτη.
.
Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν δύο τύποι ακράτειας στον ίδιο ασθενή οπότε κανένας μιλάει για μικτού τύπου ακράτειας. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εικόνα, την εξέταση, το ιστορικό καθώς και με τον ουροδυναμικό έλεγχο.
(greekurology.gr)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Synxaritiria gia tis fwtografies. Emena moy ekleisan to blog epidh dhmosieysa enan kolo sto pathfinder..

erva_cidreira είπε...

Η ImageShack είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε θέματα πορνογραφίας, αλλά προφανώς έχει και κριτήρια για να μπορεί να ξεχωρίζει την (επώνυμη) καλλιτεχνική φωτογραφία από εκείνη που προσβάλλει αισθητικά ή ηθικά τους θεατές της.
Ο pathfinder μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται γενικά. Ή, για την ακρίβεια, τα κριτήριά του είναι αυστηρά ομοφυλοφοβικά.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το εχω ξανακουσει για τον pathfinder.