15.9.08

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
60.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«Δεν ασφαλίζουν ομοφυλόφιλο»
Του ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ (Ελευθεροτυπία, 12/9/2008)
Πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ασφαλιστική εταιρεία, επειδή επεξεργάστηκε παρανόμως ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονταν στο απολυτήριο στρατού του ενδιαφερομένου για ασφάλιση και αφορούσαν αποκλειστικά τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Η εταιρεία αναζήτησε τα εν λόγω στοιχεία προκειμένου να αξιολογήσει την αίτησή του για σύναψη σύμβασης ασφάλειας ζωής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος, Δημ. Παπανικολάου, ο πολίτης, ο οποίος είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο πυρός και κλοπής, αποφάσισε να συνάψει και ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής. Για τον λόγο αυτό υπέβαλε αίτηση και έδωσε προκαταβολή, ενώ παράλληλα του ζητήθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία να προσκομίσει αντίγραφο του απολυτηρίου στρατού, κάτι που έπραξε.Παρά την παρέλευση δύο μηνών δεν είχε καταρτιστεί το ασφαλιστήριο ζωής και ο πολίτης επισκέφθηκε τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας, όπου υπάλληλός της του είπε ότι «δεν τον ασφαλίζουν γιατί είναι ομοφυλόφιλος». Ο πολίτης ζήτησε από την ασφαλιστική εταιρεία να του απαντήσει εγγράφως και η εταιρεία απάντησε ότι δεν μπορεί να τον ασφαλίσει γιατί τα ιατρικά του στατιστικά δεδομένα δεν το επέτρεπαν.
Η Αρχή κάλεσε την εταιρεία, ύστερα από αίτημα του πολίτη, να παρέχει εξηγήσεις και εκείνη επικαλέστηκε το απολυτήριο στρατού του πολίτη, σύμφωνα με το οποίο δεν εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις (Ι 5), λόγω της «διαταραχής της σεξουαλικής του ταυτότητας». Χαρακτηρίστηκε «άτομο με χαρακτηρολογική εκτροπή»!
Παράλληλα, η στρατιωτική επιτροπή απαλλαγών Αθηνών κλήθηκε από την Αρχή να αναλύσει τον λόγο απαλλαγής του πολίτη. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής, από την απάντηση της εν λόγω επιτροπής προκύπτει ότι η αιτιολογία της απαλλαγής από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις δεν αφορά την κατάσταση της υγείας του πολίτη, αλλά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, οι οποίες δυσκολεύουν υπέρμετρα την προσαρμογή του στο στρατιωτικό περιβάλλον και δικαιολογούν την απαλλαγή του από τη στράτευση. Παράλληλα, δεν προκύπτει από την απάντηση «υπαρκτή βλάβη της υγείας» του πολίτη.
Τελικά, η Αρχή επέβαλε το πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρεία για παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από το απολυτήριο στρατού του πολίτη και για προσβολή της προσωπικότητάς του. Ακόμη, αναφέρει η Αρχή ότι ο πολίτης δεν κλήθηκε από την εταιρεία να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του, αλλά ούτε προσκόμισε κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς της, ότι η άρνησή της στηρίζεται σε ιατρικά και στατιστικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: