29.2.16

Ο ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ

Ο στοματικός έρωτας συνδέεται με τον καρκίνο του λάρυγγα.
star.gr, 2016

Δεν είναι το στοματικό σεξ, που προκαλεί καρκίνο, αλλά ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος  μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού σεξ. 
Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένοι τύπο καρκίνου του στοματοφάρυγγα (το μεσαίο μέρος του λαιμού) και τις αμυγδαλές προκλήθηκε πιθανώς από έναν ορισμένο τύπο των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). 
Ο HPV είναι κοινός ιός , αλλά δεν προκαλεί πάντα καρκίνο. Αν δεν εκτίθεστε στον ιό κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα, δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο να νοσήσετε.
Σύμφωνα με το ‘American Cancer Society’ οι υποδείξεις του συνδέσμου μεταξύ του HPV και του καρκίνου του στοματοφάρυγγα ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του '90. 
Παρατηρήθηκε δε, ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που νόσησε κυμαίνονταν στην ηλικία των 40 – 50. Τα άτομα αυτά δεν κάπνιζαν ούτε έπιναν, ενώ σε προηγούμενες δεκαετίες αυτός ο τύπος καρκίνου παρουσιαζόταν συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα που κάπνιζαν και έπιναν σε μεγάλο βαθμό.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν προηγμένα τεστ DNA για να βρουν τον ιό HPV τύπου 16 , σε πολλές από αυτές τις νεότερες μορφές καρκίνου.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The New England Journal of Medicine» το 2007 διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με καρκίνο του στοματοφάρυγγα άτομα τα οποία είχαν στοματικό σεξ με τουλάχιστον έξι διαφορετικούς εταίρους. Η ‘υπογραφή’  του DNA του HPV τύπου 16 παρατηρήθηκε σε άτομα τα οποία είχαν πολλαπλές επαφές με στοματικό έρωτα.
Είναι ακόμα ασαφές πόσοι άνθρωποι λαμβάνουν λοιμώξεις HPV με το στοματικό σεξ, ή πόσοι από αυτούς ακόμα  επίσης λαμβάνουν τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα.
Οι γιατροί γνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν από τις μορφές καρκίνου που προκαλούνται από παράγοντες όπως το κάπνισμα και το ποτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: