6.2.16

"ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ" ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για ένατη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός. Στον κινηματογράφο «Λαΐς» τις Κυριακές 12.00 το μεσημέρι ανά δεκαπενθήμερο από 7 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Απριλίου θα έχει τις καθιερωμένες συναντήσεις με θεματικό άξονα για εφέτος: «Κινηματογράφος και ομοφυλοφιλία».

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ξεκινά το αφιέρωμα με την εξαιρετική ταινία «Μια ξεχωριστή μέρα» (1977) του πρόσφατα εκλιπόντα Ettore Scola. Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία όπως τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια και για δυο Όσκαρ.
Το σενάριο αναφέρεται στην 8η Μαΐου του 1938, ημέρα της επίσκεψης του Χίτλερ στη Μουσολινική Ρώμη και της πάνδημης υποδοχής του εκεί. Είναι επίσης η ημέρα όπου η μυθοπλασία του φιλμ τοποθετεί τη συνάντηση ανάμεσα σε μια ηττημένη από τη ζωή σύζυγο, μητέρα και νοικοκυρά και έναν ομοφυλόφιλο αντιφασίστα, στην άδεια από ανθρώπους (αφού όλοι οι ένοικοι έχουν πάει στην υποδοχή) αχανή πολυκατοικία όπου και οι δυο μένουν, όσο διαρκεί η φασιστική γιορτή της υποδοχής. 
Η ταινία γυρίστηκε στο μεγαλύτερο της μέρος σε ένα διαμέρισμα, που βρίσκεται στις πολυκατοικίες «Φεντερίτσι», εργατικές κατοικίες που ανεγέρθηκαν κατά τη δεκαετία του '30 με πρωτοβουλία του Μουσολίνι, ενώ τα εξωτερικά γυρίσματα αφορούν κυρίως το χώρο γύρω από τις πολυκατοικίες. Η παραγωγή έγινε από τον σύζυγο της Σοφία Λόρεν, Κάρλο Πόντι, ενώ το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη της ταινίας Έττορε Σκόλα, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μαουρίτσιο Κοστάντσο και τον Ρουτζέρο Μάκκαρι. Στην ταινία έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η ανιψιά της Σοφία Λόρεν και εγγονή του Μουσολίνι, Αλεσάντρα Μουσολίνι, νυν πολιτικός. (in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: