18.2.16

Η EUROVISION ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ

Η Eurovision αλλάζει τους κανόνες για να... εντείνει την αγωνία
tanea.gr, 18/2/2016

Οι διοργανωτές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια αλλαγή στον τρόπο που θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, προκειμένου να εντείνουν την αγωνία για τον νικητή ως το τέλος του διαγωνισμού. Η ανακοίνωση της βαθμολογίας θα γίνεται πλέον σε τρία στάδια.
Η αλλαγή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη που γίνεται ποτέ από τότε που εισήχθη το σύστημα των 12 βαθμών πριν από περισσότερα από 40 χρόνια», θα ισχύσει από τον διαγωνισμό Eurovision 2016, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου στη Στοκχόλμη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (UER).
Ως τώρα η «παρέλαση» των βαθμών που έδινε κάθε χώρα είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να διακρίνει τον νικητή προτού ακόμη ανακοινωθούν όλα τα αποτελέσματα.
«Η Eurovision είναι ένα πρόγραμμα παγκόσμιας εμβέλειας και απαιτείται να έχει ένα συνταρακτικό τέλος. Στο Μπακού το 2012, (η Σουηδή υποψήφια) Λορίν είχε σιγουρέψει τη νίκη της 20 λεπτά πριν από το τέλος της αναμετάδοσης και αυτό δεν είναι καλό τηλεοπτικά» εξήγησε ο επικεφαλής της εκτέλεσης παραγωγής Μάρτιν Έστερνταλ.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα χωρίζεται εφεξής σε τρία στάδια.
Στο πρώτο, τα τηλεοπτικά δίκτυα των 43 χωρών που συμμετέχουν θα ανακοινώνουν τους βαθμούς, από έναν ως δέκα, που δίνουν οι κριτικές τους επιτροπές επαγγελματιών.
Στη συνέχεια αυτές οι κριτικές επιτροπές θα δίνουν τους 12 βαθμούς τους.
Τέλος στο τρίτο στάδιο, η Eurovision θα προσθέτει τους βαθμούς που συλλέγονται από κάθε χώρα χάρη στην ψηφοφορία των τηλεθεατών, ξεκινώντας από τον υποψήφιο που συγκέντρωσε τους λιγότερους και φτάνοντας σ' αυτόν που έλαβε τους περισσότερους.
Οι τηλεθεατές της κάθε χώρας δίνουν έναν ως δώδεκα βαθμούς, κάτι που προσδίδει μεγαλύτερο βάρος στην ψηφοφορία των μικρών χωρών και μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η ψηφοφορία των τηλεθεατών δεν θα ανακοινώνεται στην τηλεόραση, αλλά θα μπορεί να ενημερωθεί κανείς από το Διαδίκτυο στο τέλος του διαγωνισμού.
«Υπάρχουν πλέον περισσότεροι λόγοι από ποτέ για να ψηφίσει κανείς στην Eurovision. Το νέο σχήμα εγγυάται ότι το τραγούδι που αρέσει περισσότερο στον κόσμο θα πάρει 12 βαθμούς, όποια κι αν είναι η ψήφος των κριτικών», διευκρίνισε ο διευθυντής του διαγωνισμού Γιον Όλα Σαντ.
Πηγή έμπνευσης της μεθόδου αυτής, την οποία συζητούσαν τα μέλη της UER από το 2012, ήταν ο διαγωνισμός που γίνεται στη Σουηδία για την επιλογή αυτού ή αυτών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Eurovision.

Δεν υπάρχουν σχόλια: