9.2.16

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. ALL IN THE FAMILY

Σαν σήμερα: Ο πρώτος γκέι χαρακτήρας σε τηλεοπτική σειρά
e-radio.g
Στις 9 Φεβρουαρίου του 1971, προβάλλεται το 5ο επεισόδιο την σειράς «All in the family» και γράφει ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που ένας gay χαρακτήρας συμμετέχει στο στόρι μιας κωμωδίας καταστάσεων, ευρύτερα γνωστών και ως sitcom.
Όταν ο Archie μαθαίνει πως ένας φίλος του Mike (του γαμπρού του), ο Roger, μόλις γύρισε από την Ευρώπη και θα έρθει στο δείπνο για να μοιραστεί τις ιστορίες από τα ταξίδια του, ενοχλείται πολύ, γιατί πιστεύει πως ο Roger είναι ομοφυλόφιλος. Η ατάκα του άλλωστε είναι εντελώς επιθετική: «Ο Ρότζερ η νεράιδα;»
Ο Mike επιμένει ότι ο φίλος του είναι ετεροφυλόφιλος και ασκεί κριτική στον Archie ότι δεν είναι καθόλου ανοιχτόμυαλος και κάνει αόριστες υποθέσεις στηριζόμενος μόνο στην επιφάνεια των πραγμάτων. Μετά από μια μεγάλη και ενοχλητική συζήτηση, ο Roger φτάνει φορώντας ένα γκρι σακάκι και ένα μωβ πουκάμισο από μέσα. Ο Archie τραβιέται όταν τον χαιρετά και καθ’όλη τη διάρκεια του δείπνου δεν του δίνει την ευκαιρία να τον πλησιάσει.
Σε κάποια στιγμή σηκώνεται να φύγει, για να πάει να βρει τον φίλο του τον Steve στο μπαρ, καθώς και τους υπολοίπους με τους οποίους κάθε βράδυ πίνουν μπύρες και συζητάνε για ποδόσφαιρο και πολιτική. O Steve είναι ψηλός, γεροδεμένος πρώην παίκτης του ποδοσφαίρου και εργένης. Ο Archie έχει μια θαυμάσια γνώμη γι’ αυτόν.
Όταν έρχονται στο μπάρ και ο Roger με τον Mike, ο Roger φαίνεται να γνωρίζει τον Steve και ξεκινούν να μιλάνε για τη φωτογραφία. Λίγο αργότερα, ο ιδιοκτήτης του μπαρ αποκαλύπτει στον Mike ότι ο Steve είναι μάλλον gay. Ο Mike το αποκαλύπτει αργότερα στον Archie πάνω σε μια ακόμη διαφωνία τους. Όταν ύστερα ο Archie, θα χάσει (δυο φορές) στο μπρα ντε φερ από τον Steve, τότε o εγωισμός του έχει καταβαραθρωθεί και αισθάνεται έναν συνδυασμό απογοήτευσης και ταραχής. Ο τίτλος του επεισοδίου παίρνει σάρκα και οστά: «Judging Books by Covers», δηλαδή κρίνοντας τα βιβλία από τα εξώφυλλα.
Το επεισόδιο προκάλεσε αίσθηση. Το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων μόλις είχε ξεκινήσει, με την αμερικάνικη κοινωνία να μην είναι έτοιμη να αφήσει «αυτούς τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια της». Κι όμως η αρχή είχε γίνει. Και παρόλη την αρχική παγωμάρα (με τον πρόεδρο Νίξον να δηλώνει πως βρήκε το επεισόδιο ενοχλητικό), η σειρά κράτησε για εννέα χρόνια και είχε πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, κερδίζοντας σταδιακά και οχτώ Χρυσές Σφαίρες.
Σε ολόκληρο το επεισόδιο δεν ακούγεται ούτε μία φορά η λέξη gay. Αυτό όμως το επεισόδιο του «All in the family», με αυτόν τον πανέξυπνο τίτλο, δεν έμεινε στην ιστορία μόνο γιατί πρόβαλλε τον πρώτο gay χαρακτήρα σε κωμική τηλεοπτική σειρά. Έμεινε και για άλλους λόγους. Πρώτον, η ιστορία του επεισοδίου καταμετρά όλους τους τρόπους που θα μπορούσε κάποιος να προσβάλλει ένα ομοφυλόφιλο, πράγμα που δείχνει το τεράστιο επίπεδο της εχθρότητας εναντίον τους. Και δεύτερον, αναλύει την ανθρώπινη τάση να κρίνει από την εμφάνιση, εντελώς επιφανειακά, χωρίς καμία επιείκεια στο διαφορετικό.
Αυτή λοιπόν η πολύπλευρη αναζήτηση του θέματος, αν και όχι πλήρης, είναι αυτό που έκανε αυτό το επεισόδιο ξεχωριστό. Φημολογείται, όταν την όγδοη σεζόν της σειράς προβλήθηκε ένας gay γάμος, το επεισόδιο «Cousin Liz» είχε τέτοια θεαματικότητα που άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η φήμη μιλάει μάλιστα για δυο εκλογές. Με ένα θετικό και ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Την εκλογή του Harvey Milk στο San Francisco τον επόμενο μήνα και του Ronald Reagan στην θέση του προέδρου τον επόμενο χρόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: