11.2.16

ΧΩΡΙΣ ΑΠΗΧΗΣΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Αποτέλεσε μια από τις πλέον σημαντικές τομές για την ελληνική, έννομη τάξη, ωστόσο το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει βρει την απήχηση που αναμενόταν, με τους ενδιαφερόμενους να διστάζουν να προχωρήσουν στην επισημοποίηση της σχέσης τους ενώπιον του νόμου.
Τα πρωτεία στην κατάθεση συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου κατέχει μέχρι στιγμής ο δήμος Αθηναίων, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι από τις 23 Δεκεμβρίου -όταν και ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή- στα ληξιαρχεία των μεγαλύτερων δήμων της χώρας δεν έχει φτάσει σύμφωνο από ομόφυλο ζευγάρι.
Μέχρι σήμερα, το ληξιαρχείο του δήμου Αθηναίων έχει δεχθεί τα πρώτα 9 σύμφωνα συμβίωσης την ώρα που σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κάνει «ποδαρικό» σε σύμφωνο από gay ζευγάρια. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου εμφανίζονται πιο τολμηροί στη σύναψη του συμφώνου καθώς ήδη 2 ζευγάρια κατέθεσαν την πράξη στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και δύο γυναίκες «ενώθηκαν» υπό τα δεσμά του συμφώνου στο δήμο του Παλαιού Φαλήρου.
Η σύνταξη ενός συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλο ζευγάρι γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη και με απλή καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας των δυο συντρόφων. Με την υπογραφή του δεν αλλάζει το επώνυμο για κανέναν από τους δυο εκτός αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί ρητά, διατηρείται η περιουσιακή τους αυτοτέλεια και θεμελιώνεται το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει συμφωνία των δυο μερών για το αντίθετο. Το σύμφωνο λύεται αυτοδικαίως λόγω θανάτου, με κοινή συμβολαιογραφική πράξη που κατατίθεται στο ληξιαρχείο ή με μονομερή πράξη εφόσον έχει κοινοποιηθεί σε δικαστικό επιμελητή. Δικαίωμα διατροφής υπάρχει μόνο κατόπιν συμφωνίας των δυο πλευρών στο κείμενο του συμφώνου ενώ η ισχύς του ξεκινά με την κατάθεση στο οικείο ληξιαρχείο.
Αρκετοί, ωστόσο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την κάλυψη που παρέχει η νομοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δυο συντρόφων. (newsit.gr)

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Έξι σύμφωνα την εβδομάδα δεν είναι άσχημος ρυθμός. Τι περίμεναν δηλαδή; Επίσης δεν βλέπω να αναφέρεται ο δήμος Νέας Σμύρνης όπου κατατέθηκε το πρώτο σύμφωνο αν δεν κάνω λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα είναι ένα τίποτα, πολύ φοβάμαι.