23.2.16

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΛΟΑΔ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ανοίγει τις πύλες του στο Βερολίνο το κέντρο φιλοξενίας για γκέι πρόσφυγες
topontiki.gr, 22/2/2016
Ένα κέντρο φιλοξενίας που προορίζεται για ομοφυλόφιλους πρόσφυγες, το δεύτερο αυτού του είδους στη Γερμανία, ανοίγει τις πόρτες του αύριο στο Βερολίνο, όπου θα υποδεχθεί περισσότερους από 120 ανθρώπους, γνωστοποίησαν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης που ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Το κέντρο στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο στο ανατολικό Βερολίνο όπου 29 διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν 122 πρόσφυγες- ομοφυλόφιλους, λεσβίες και διαφυλικούς- επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτσελ ντε Γκρουτ, διευθυντής της "Schwulenberatung", μίας οργάνωσης που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ομοφυλόφιλους.
Την 1η Φεβρουαρίου στη Νυρεμβέργη (νότια Γερμανία) ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας ομοφυλόφιλων προσφύγων στη Γερμανία, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 8 ενοίκους.
Πολλοί ομοφυλόφιλοι αιτούντες άσυλο έρχονται από χώρες όπου ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός «θεωρείται έγκλημα» υπενθύμισε ο Γκρουτ.
Παρότι βρίσκονται πλέον σε γερμανικό έδαφος, συνεχίζουν κατά τη διαμονή τους στα κέντρα φιλοξενίας να δέχονται επιθέσεις και απειλές, λεκτικές ή σωματικές, ή να αντιμετωπίζουν διακρίσεις από άλλους πρόσφυγες ή ακόμα και από το προσωπικό ασφαλείας κατήγγειλε ο ίδιος.
«Έχουν καταγραφθεί περιστατικά βιαιοπραγιών (σε βάρος ομοφυλοφίλων) στα κέντρα υποδοχής στο Βερολίνο» όπου ο συνωστισμός καθιστά απαγορευτική κάθε ιδιωτικότητα, προσέθεσε ο Γκρουτ κι επέμεινε ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη» να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας με στόχο «οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να ζήσουν εκεί χωρίς να φοβούνται για το ενδεχόμενο να κακοποιηθούν ή να πέσουν θύματα διακρίσεων».
Πολλοί άλλωστε ομοφυλόφιλοι υποψήφιοι για άσυλο δεν προσφεύγουν σε βάρος αστυνομικών, καθώς σκέφτονται ότι «αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο αίτημά τους» εξήγησε ο Στέφαν Γιέκελ, από τους εμπνευστές του προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: