17.2.16

ΤΡΕΙΣ ΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


---------------------------------------------
η ομάδα
«Ν.ΕΛ.Ε.ΑΝΑ»
παρουσιάζει
το έργο του Έντουαρντ Άλμπυ
«ΤΡΕΙΣ ΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»,
σε μετάφραση και σκηνοθεσία τού
Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου,
για 4 παραστάσεις
στο
ΘΕΑΤΡΟ της ΗΜΕΡΑΣ
Σάββατο, 6, 13, 20, 27 Φεβρουαρίου 2016 - στις 9.00΄μ.μ.
-----------------------------------------------------------------------------------


     Ο Έντουαρντ Φράνκλιν Άλμπυ Γ' , [Edward Franklin Albee III , 12 Μαρτίου 1928, διακεκριμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, βραβευμένος με τρία βραβεία Πούλιτζερ στην καριέρα του - το τρίτο για τις «Τρείς ψηλές γυναίκες», Three Tall Women (1990-1991)], υιοθετήθηκε όταν ήταν μωρό από ένα ζευγάρι εκατομμυριούχων, τον Ριντ και την Φράνσις Άλμπυ. Η Φράνσις ήταν η τρίτη σύζυγός του Ριντ, 23 χρόνια μικρότερη και ένα κεφάλι ψηλότερη από τον άνδρα της.
     «Από την αρχή ένιωθα λίγο αποπροσανατολισμένος», λέει ο Άλμπυ. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι ανήκα σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτό το περιβάλλον. Ήταν βαθιά προκατειλημμένοι και αντιδραστικοί». Θα πρέπει και οι ίδιοι να ένιωθαν το ίδιο για εκείνον, καθώς τον αποκλήρωσαν όταν εγκατέλειψε το σπίτι σε ηλικία 18 ετών. Επειδή ήταν ομοφυλόφιλος; «Οχι, η ομοφυλοφιλία δεν είχε ποτέ συζητηθεί μέσα στην οικογένεια» λέει  «ήταν επειδή έφυγα από το σπίτι. Για όνομα του Θεού, αν αγοράσεις ένα παιδί, του δώσεις μια σωστή μόρφωση και το φροντίσεις όλα αυτά τα χρόνια, πώς τολμάει να σου φύγει;».

     Το έργο του «Τρεις ψηλές γυναίκες», -έργο με πολύ χιούμορ αλλά και με πολύ σκληρότητα- είναι η ανατομία μιας ζωής, είναι ένα έργο αυτογνωσίας. Ένα έργο που προσπαθεί, μέσα απ' τα γέλια, να ξορκίσει το φόβο του θανάτου, φυσικού και συμβολικού. Κι όπως ο ίδιος παραδέχεται, αναφέρεται μεν στην θετή, εξουσιαστική μητέρα του (με την οποία ο συγγραφέας είχε σχέση αγάπης-μίσους) αλλά  -παρόλο που είναι ένα καυστικό πορτραίτο της- δεν το βλέπει ως εκδίκηση, παρά ως μεταθανάτια συμφιλίωση μ' εκείνην και με τον ίδιο τον θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: