5.2.16

ΚΑΤΑΡ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ"

Η ταινία «Το Κορίτσι από τη Δανία», η οποία αφορά μια από τις πρώτες αλλαγές φύλου που έγιναν ποτέ, φαίνεται πως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις πριν καλά καλά κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Για την ακρίβεια, το Κατάρ επέλεξε να απαγορεύσει την προβολή της ταινίας επειδή είναι «ανήθικη».
Πιο αναλυτικά, μετά από την προβολή της εκκεντρικής ταινίας σε μερικούς κινηματογράφους στη Ντόχα, διάφοροι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ηθική της ταινίας, χαρακτηρίζοντας την ανήθικη και αισχρή.
Μετά από αυτά τα παράπονα, το Υπουργείο Πολιτισμού του Κατάρ απάντησε πως: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε επικοινωνήσει με την ανήσυχη διοίκηση και η προβολή της δανέζικης ταινίας απαγορεύεται πλέον από τους κινηματογράφους. Σας ευχαριστούμε για την αμέριστη επαγρύπνηση σας».
Η υπόθεση της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ, Έντι Ρεντμέιν, είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Lile Elbe, η οποία τη δεκαετία του 1920 πραγματοποίησε μια από τις πρώτες εγχειρίσεις αλλαγής φύλου. (protothema.gr)

Η αληθινή ιστορία του Έιναρ Βέγκενερ, του Δανού ζωγράφου που στην δεκαετία του ’30 ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, μοιάζει υπερβολικά συναρπαστική για να μην ειπωθεί. Το βιβλίο του Ντέιβιντ Εμπερσχοφ, στο οποίο βασίστηκε η ταινία, υπήρξε η μυθιστορηματική αφήγηση των αληθινών γεγονότων που θέλησε όχι μόνο να καταγράψει την ιστορία του Βέγκενερ, μα κυρίως να φωτίσει την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που έκανε κάτι που μοιάζει ακόμη και σήμερα θαραλέο και που στην εποχή του ήταν αλλά αδιανόητο.
Ο Τομ Χούπερ, σκηνοθέτης του εξαιρετικού (και πολυβραβευμένου στα Οσκαρ) «Ο Λόγος του Βασιλιά», ανέλαβε να φέρει στην οθόνη αυτή την ιστορία αντλώντας στοιχεία τόσο από το βιβλίο όσο κι από τα ημερολόγια που κρατούσε ο Έιναρ στη διάρκεια της μεταμορφωσής του σε Λίλι Ελμπε, τη μυστηριώδη φιγούρα που πήρε πρώτα μορφή στους πίνακες της γυναίκας του για να αναδυθεί στη συνέχεια από μέσα του, ως η γυναίκα που πάντα ήθελε να γίνει
Η ταινία του Χούπερ στηρίζεται πάνω σε μια υπέροχη αναπαράσταση της εποχής, μεταφέροντάς μας στην Κοπεγχάγη και το Παρίσι της δεκαετίας του ’30, μέσα από σκηνικά και κοστούμια που φυσικά κέρδισαν υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Οσκαρ και μοιάζουν ήδη φαβορί.
Όμως στη μεταφορά μιας τέτοιας ιστορίας στην οθόνη, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία ή μη του φιλμ, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο πρωταγωνιστής, τον οποίο ο Τομ Χούπερ βρήκε στο πρόσωπο του περσινού νικητή του βραβείου Οσκαρ, Έντι Ρεντμέιν.
Ο ίδιος μιλώντας για το φιλμ στην πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Βενετίας είπε: «Για μένα ήταν μονόδρομος να παίξω αυτό το ρόλο. Όχι γιατί έπρεπε πάλι να μεταμορφωθώ, αλλά γιατί θα είχα την ευκαιρία να παίξω ένα συγκλονιστικό άνθρωπο. Κι αν έχεις τέτοια τύχη σε αυτή τη δουλειά, τι άλλο να ζητήσεις; Μετά το τέλος αυτής της εμπειρίας ένιωσα πιο πλούσιος. Συναντούσα ανθρώπους της trans κοινότητας για πάνω από 4 χρόνια. Έμαθα πολλά. Οφείλω να τους ευχαριστήσω – εκείνοι μου έβγαλαν από μέσα μου τη Λίλι».
Και η αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν υπάρχουν φωνές που ως ένα σημείο δικαιολογημένα αναρωτιούνται για το αν ένας trangender ηθοποιός δεν θα ήταν καταλληλότερος για το ρόλο, η αλήθεια είναι πως το ταλέντο του Ρεντμέιν και η ερμηνεία που δίνει ως Λίλι, είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στην οποιαδήποτε αμφισβήτηση. 
Μια ερμηνεία που φυσικά τον έφερε μέχρι τις υποψηφιότητες των Οσκαρ, όπως και τη συμπρωταγωνίστριά του Αλίσια Βικάντε.
Γιώργος Κρασσακόπουλος (athensvoice.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: