16.2.16

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΟΥΡΑ ΤΟ ΝΕΟ... ΒΙΑΓΚΡΑ

Κόκκινο κρασί και μούρα το νέο... βιάγκρα
Το κόκκινο κρασί, τα μούρα και ορισμένα άλλα φρούτα περιέχουν συστατικά τα οποία μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως στυτικής δυσλειτουργίας, αναφέρουν επιστήμονες από ΗΠΑ και Βρετανία.
Η σχετική μελέτη έδειξε ότι τα συστατικά αυτά είναι οι φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες που, εκτός από το κόκκινο κρασί και τα μούρα, περιέχονται σε υψηλά επίπεδα σε κεράσια, βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, ραπανάκια και γενικώς στα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα.
Εξίσου προστατευτικές είναι και οι φλαβανόνες που υπάρχουν κυρίως στα εσπεριδοειδή.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), πραγματοποιήθηκε σε 25.096 άνδρες, οι οποίοι από το 1986 έως και το 2008 συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας, ενώ το 2000, το 2004 και το 2008 απάντησαν σε ερωτήματα ειδικά για την στυτική λειτουργία τους.
Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 35,6% από αυτούς είχαν αναπτύξει στυτική δυσλειτουργία.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου γι’ αυτήν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μεμονωμένα οι φλαβόνες ή ανθοκυανίνες ελάττωναν κατά 9% τον κίνδυνο εκδήλωσής της και οι φλαβανόνες κατά 11%.
Επειδή, ωστόσο, τα φρούτα περιέχουν συνδυασμούς αυτών των συστατικών, όσοι άνδρες κατανάλωναν καθημερινά τα περισσότερα φρούτα είχαν κατά μέσον όρο 14% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα οφέλη αυτά ήταν εντονότερα στους μεσήλικες άνδρες και μικρότερα στους ηλικιωμένους, ιδίως όταν είχαν περάσει τα 70 τους χρόνια.
Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου East Anglia στο Νόργουϊτς, διαπίστωσαν επίσης πως οι εθελοντές τους που συνδύαζαν την αυξημένη κατανάλωση φρούτων με τακτικό περπάτημα, μείωναν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο (κατά 21%).
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων και μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την σεξουαλική υγεία των μεσηλίκων ανδρών», δήλωσε ο επιβλέπων καθηγητής δρ Έρικ Ριμ, καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Χάρβαρντ.
«Οι άνδρες που θα υιοθετήσουν αυτή την τακτική, θα έχουν σημαντικό όφελος και στην καρδιολογική υγεία τους, διότι η στυτική δυσλειτουργία συχνά αποτελεί πρώιμο βαρόμετρο κακής αγγειακής λειτουργίας, η οποία με τη σειρά της είναι προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων».
Τι ποσότητες φρούτων και κρασιού απαιτούνται για να αποκομίσει κανείς αυτά τα οφέλη; Οι εθελονές της μελέτης έτρωγαν έως τρία φρούτα την ημέρα και έπιναν ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μερικές φορές την εβδομάδα, γράφουν οι ερευνητές. (

ygeia.tanea.gr, 1/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: