18.2.16

ΟΙ ΡΩΣΟΙ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Οι Ρώσοι «βλέπουν» ακόμη πιο αρνητικά την ομοφυλοφιλία
greece-russia2016.gr, 12/2/2016
Τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Πανενωσιακό Κέντρο μελέτης της Κοινής Γνώμη (VTsIOM), δείχνουν ότι τα τελευταία 25 χρόνια, ενισχύθηκε η αρνητική στάση με την οποία αντιμετωπίζουν οι ρώσοι τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, φθάνοντας από το 71% στο 81%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοχή στις σχέσεις του ιδίου φύλου που σήμερα φθάνει το 12%, το 1991 κυμαίνονταν στο 15%.
Επιπλέον, η πλειοψηφία των Ρώσων εξακολουθούν να καταδικάζουν τις εξωσυζυγικές σχέσεις (67% το 1991 και 71% το 2016). Επίσης, αυξήθηκε ελαφρά το ποσοστό εκείνων αντιμετωπίζει αρνητικά τις προγαμιαίες σχέσεις, φθάνοντας σήμερα, από το 67% που ήταν την περίοδο της περεστρόϊκα, στο 74%.
Παράλληλα μειώθηκε το ποσοστό όσων απορρίπτουν τις προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, από το 26% που ήταν το 1991 στο 19% σήμερα. Μάλιστα η δημοσκόπηση του Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTsIOM), έδειξε ότι πιο ριζοσπαστικά αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό, οι χήροι (38%), τα άτομα που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης (39%), και οι κάτοικοι της υπαίθρου (25%).
«Η Ρωσική παραδοσιοκρατία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Είναι λιγότερο προσκολλημένη στα ξένα πρότυπα, όπως για παράδειγμα, συμβαίνει και σε πολλές χώρες της Ανατολής. Ως εκ τούτου, η καταδίκη των εξωσυζυγικών σχέσεων ή της ομοφυλοφιλίας, είναι εντελώς συμβατή με φιλελεύθερη αντίληψη για τις προγαμιαίες σχέσεις…Για τον δεδομένο αυτό τύπο πολιτισμού, δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των κοινωνικών και πιο θεμελιωδών βιολογικά κανόνων. Εδώ βρίσκονται τα αιτία της έντονης απόρριψης της ομοφυλοφιλίας, δεδομένης της έλλειψης νομικών, αλλά και πολιτιστικών περιορισμών ». Αυτήν ερμηνεία δίνει ο Διευθυντής Επικοινωνίας του VTsIOM Αλεξέι Φίρσοφ.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε το VTsIOM, στο διάστημα 6-7 Φεβρουαρίου με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σε δείγμα 1600 ατόμων σε 130 σημεία και σε 46 περιοχές της Ρωσίας. Το στατιστικό σφάλμα δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: