4.11.08

ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ 1

Image Hosted by ImageShack.us
.
Από τα πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής της 15-10-2008

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής Κ.Κ.Ε.):
Σχετικά με το εάν συμφωνούμε να ενταχθούν οι ομοφυλόφιλοι στις ρυθμίσεις αυτές. Εμείς είμαστε ενάντια στο γάμο των ομοφυλόφιλων. Δεν έχουμε καμία προκατάληψη ή ρατσιστική διάθεση. Ίσα-ίσα, υπάρχουν πρακτικές και συμπεριφορές, οι οποίες θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να μην αντιμετωπίζονται στην κοινωνία ή στην εργασία σαν άτομα δεύτερης κατηγορίας αυτοί που έχουν άλλη σεξουαλική προτίμηση. Άλλο αυτό και άλλο να εφαρμοστούν ίδια μέτρα και ίδιες ρυθμίσεις με γάμο με το ελεύθερο σύμφωνο συμβίωσης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.):
Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι εμείς είμαστε κατά σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης, για τους λόγους που λίγο-πολύ σας είπαμε, για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να τύχουν μιας εφαρμογής, αλλά σε καμία περίπτωση νομιμοποίηση με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.):
(…) το συγκεκριμένο κείμενο, κύριε Υπουργέ, είναι μνημείο συντηρητικότητας και οπισθοδρόμησης. Η αποστολή του νομοθέτη δεν είναι απλώς να καταγράφει και να επιβεβαιώνει την κοινωνική πραγματικότητα. Πρέπει ο νομοθέτης να προβλέπει και να διαμορφώνει νέες τάσεις και νέες απόψεις στην κοινωνία. Εάν δεν το πράττει αυτό είναι οπισθοδρομικός και φρενάρει την κοινωνική δυναμική. Όχι, λοιπόν, απλώς καταγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο νομοθέτης πρέπει να συμβάλλει στην ωρίμανση της κοινωνίας. Χρειάζεται αποτύπωση του πνεύματος των διεθνών εξελίξεων. (…)
Οι εξαιρέσεις που εισάγει για τα ομόφυλα ζευγάρια δημιουργούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, το οποίο να αποκλείει συντρόφους ίδιου φύλου, από τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης. (…)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς πιστοί στις απόψεις μας και στις θέσεις που έχουμε διατυπώσει, καταθέσαμε μια συγκεκριμένη τροπολογία στο νομοσχέδιο αυτό. Στο άρθρο του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης περιλαμβάνεται πλέον συμβίωση και των ομόφυλων ζευγαριών.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας/ ΠΑΣΟΚ):
το παρόν σχέδιο νόμου είναι μια παρωδία νόμου, καθώς δείχνει μια πολιτεία που αναγκάζεται να γνωρίσει μια πραγματικότητα, δηλαδή, την πραγματικότητα της ελεύθερης συμβίωσης των ζευγαριών και δη μόνο κατά το ήμισυ, μόνο για τους ετερόφυλους, αγνοώντας τους ομόφυλους και αντί να θεσμοθετήσει αυτή την έγγαμη συμβίωση με πληρότητα, δικαιοσύνη, ισότητα και ειλικρίνεια την αποψιλώνει από κάθε έννοια δικαίου και προστασίας, εκδηλώνοντας συνειδητά την άποψή τους ότι ο μοναδικός άξιος διοικητικής προστασίας θεσμός είναι ο γάμος

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης):
Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι εμείς έπρεπε να πάμε μέχρι εδώ. Δεν έπρεπε να προχωρήσουμε και στα ομόφυλα ζευγάρια. Διότι, πιστεύουμε ότι σήμερα οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, μέχρι εκεί φτάνουν και βέβαια ως νομοθέτες και ως κόμμα που βρίσκεται στην Κυβέρνηση, λογοδοτεί για αυτό απέναντι στον ελληνικό λαό, έχει τις απόψεις του, έκανε τις ζυμώσεις του και πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος. Εάν τύχει στο μέλλον κάποια διαφορετική συμπεριφορά, από εκεί και πέρα, οψόμεθα. Αυτό ήταν και αυτή ήταν η απάντηση, την οποία είχα δώσει στο έγγραφο της οργανώσεως –το οποίο διάβασε ο κ. Τσούκαλης- και δεν ήταν τίποτε άλλο παραπάνω. Το σύμφωνο, σήμερα όπως έρχεται, ισχύει μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

1 σχόλιο:

GiannisK είπε...

"Διότι, πιστεύουμε ότι σήμερα οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, μέχρι εκεί φτάνουν...."

:-|