14.11.08

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
World Values Survey/Homophobia
.
Να πιστέψουμε την θέση της Ελλάδας, με 24%, πριν από τον Καναδά, το Βέλγιο, την Φιλανδία και τη Ιταλία, στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την αρνητική αποτίμηση της ομοφυλοφιλίας* και να πούμε Πάλι καλά είμαστε, υπάρχουν και τρις χειρότερα ή να αναρωτηθούμε για την αξιοπιστία τέτοιων ερευνών;
.
* Στις ερωτήσεις:
1- Θα σας πείραζε να είχατε έναν γείτονα ομοφυλόφιλο;
2- Κατά πόσον η ομοφυλοφιλία δικαιολογείται;

4 σχόλια:

SK είπε...

Περίεργα τα στοιχεία - άσε που η ερώτηση π.χ. για το γείτονα επιτρέπει την απάντηση "ουδέν πρόβλημα" (να φαίνεσαι και προοδευτικός), αρκεί να μην "είναι προκλητικοί", να μην παντρεύονται κτλ. κτλ..
Ποιο πειστικά είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου. Ξεχώρισα τις σελίδες που αφορούν τις περί gay απόψεις (στοιχεία του 2006) σε PDF, εδώ και εδώ. Η Ελλάς, ως αναμενόμενον, πατώνει. (Τα πλήρη πολυσέλιδα PDF: EUROBAROMETER 66 First Results και EUROBAROMETER 263 “Discrimination in the European Union”).

erva_cidreira είπε...

Όπως το λες:
Ανάλογα με το τι και πώς το ρωτάς, παίρνεις και τις απαντήσεις .
Ευχαριστούμε για τις παραπομπές.

gay super hero είπε...

Οι απαντήσεις είναι πάντα ανάλογες με τις ερωτήσεις. Για παράδειγμα στη δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου, η ερώτηση είναι "συμφωνείτε να επιτραπούν οι γάμοι ομόφυλων σε ΟΛΗ την Ευρώπη;" Η ερώτηση υποδηλώνει σαφώς κάποιου τύπου ευρωπαϊκή παρέμβαση στις εθνικές νομοθεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να εμπλέκει τη στάση των ερωτώμενενων απέναντι στα ατομικά δικαιώματα με τη στάση τους απέναντι στην Ε.Ε. Γι'αυτό και τα ποσοστά αποδοχής είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά άλλων ερευνών (στην Ελλάδα έχουν μετρηθεί έως και διπλάσια ποσοστά από αυτά του Ευρωβαρόμετρου).

'Οσο για το World Value Surveys παραμένει το γεγονός ότι ακόμα και σε αυτές τις γενικά ανώδυνες ερωτήσεις σε άλλες (δυτικές) χώρες οι απαντήσεις είναι πολύ πιο αρνητικές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ερωτώμενοι σε άλλες χώρες είναι πιο εξοικειωμένοι με την ομοφυλοφιλία, έχουν διαμορφώσει μια ξεκάθαρη στάση απέναντί της και τείνουν να είναι πιο ειλικρινείς στις απαντήσεις τους. Αντίθετα στην Ελλάδα η ομοφυλοφιλία θεωρείται κάτι πιο απόμακρο και εξωτικό και όσο οι ερωτήσεις δεν συγκεκριμενοποιούνται αλλά παραμένουν γενικόλογες και αφηρημένες δεν προκαλούν τα ίδια αρνητικά αντανακλαστικά. Με λίγα λόγια, ο έλληνας μπορεί να αντιμετωπίζει περισσότερο ακαδημαϊκά τη συγκεκριμένη ερώτηση ακριβώς γιατί δεν έχει σχετικές εμπειρίες από το άμεσο κοινωνικό του περιβάλλον.

George Tsitiridis είπε...

Συμφωνώ οτι η κάθε έρευνα έχει έναν στόχο.
Ανάλογα τις ερωτήσεις και τον τρόπο που της κάνεις βγάζεις συμπεράσματα.
Πιστεύω οτι κανέναν Έλληνα δεν τον ενοχλεί αν έχει γείτοντα πούστη.
Στο σπίτι του μέσα δεν τον θέλει..
και να διεκδικεί γάμους και παιδιά..
Τώρα το κατα πόσο δικαιολογείται η ομοφυλοφιλία...
ειναι ανάλογα το πόσο θα σε λυπηθεί ο άλλος.