23.6.08

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ BARACK OBAMA

Image Hosted by ImageShack.us
.
TAPPER (ABC News): OK, last one, and that is same-sex marriage is now going on in California.
OBAMA: Right.
TAPPER: You oppose same-sex marriage.
OBAMA: Yes.
TAPPER: Do you think that the fact that this is now going on in California, does that cause you to re-think your pledge to repeal the Defense of Marriage Act?
OBAMA: No. I still think that these are decisions that need to be made at a state and local level*. I'm a strong supporter of civil unions. And I think that, you know, we're involved in a national conversation about this issue.
You know, I believe that marriage is between a man and a woman, but I also think that same-sex partners should be able to visit each other in hospitals, they should be able to transfer property, they should be able to get the same federal rights and benefits that are conferred onto married couples.
And so, you know, as president, my job is to make sure that the federal government is not discriminating and that we maintain the federal government's historic role in not meddling with what states are doing when it comes to marriage law. That's what I'll do as president.
TAPPER: Does it bother you, what California's doing?
OBAMA: No.
TAPPER: OK. Thank you, Senator. We really appreciate your time.
OBAMA: Appreciate your questions.
TAPPER: Good luck. Good luck on the campaign trail.
OBAMA: Thank you very much, Jake.
(ABC News, 16/6/2008)
.
* Να θυμίσω ότι βάσει της λογικής " αυτές οι αποφάσεις να παίρνονται σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο" το 1961, έτος γέννησής του, ο "μικτός" γάμος των γονιών του εθεωρείτο παράνομος σε 19 Πολιτείες.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λατρευω τις *σημειωσεις σου*, erva!
:-)

επιπλεον ας μας απαντησει καποιος, πως το να μην εχει καποιος ενα δικαιωμα που εχουν οι αλλοι ΔΕΝ συνιστα διακριση...

αδυνατω ακομη να το καταλαβω...

christiana

erva_cidreira είπε...

Αν έχω καταλάβει καλά από αναλύσεις που διάβασα σε νεοφιλελεύθερα μπλογκ, η πρόταση Ομπάμα για "αποφάσεις σε πολιτειακό επίπεδο" συνιστά κάτι σαν "ελευθερία της πολιτικής αγοράς".
Δηλαδή συγκρίνεις σε ποιες Πολιτείες υπάρχουν οι πιο συμφερτικές για σένα προσφορές και μεταναστεύεις εκεί.
Όπως θα έκανες υποτίθεται με τα σουπερμάρκετ ψάχνοντας για το φθηνότερο γάλα.
Στην Ελλάδα όπου δεν έχουμε Πολιτείες τι κάνουμε;
Βέβαια και που έχουμε σουπερμάρκετ ...

gay super hero είπε...

Κανείς εκ των δημοκρατικών υποψήφιων δεν υποστήριξε το δικαίωμα στον γάμο. Καλώς ή κακώς το πρώτο μέλημα των υποψηφίων είναι να εκλεγούν και όχι να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του 5% του πληθυσμού. Από κει και πέρα η υποψηφιότητα του Ομπάμα αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένα από τη γκέι κοινότητα για άλλους λόγους. Αυτό που προκαλεί την περισσότερη ανησυχία είναι η σχέση του με διάφορους μαύρους ιεροκήρυκες. Ένας από αυτούς -που δηλώνει "θεραπευμένος πρώην ομοφυλόφιλος"- συμμετείχε ενεργά στις περιοδείες του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αμερική οι πρόεδροι δεν νομοθετούν. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Ομπάμα αν εκλεγεί θα είναι να άρει το προεδρικό βέτο για την ομοσπονδιακή νομοθεσία εναντίον των διακρίσεων στο χώρο εργασίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που δεν πρέπει να υπο-εκτιμούμε (ως προς το αν θα συμπεριλαμβάνονται οι τρανσέξουαλ σε αυτή τη νομοθεσία, κρίνοντας από τις δηλώσεις του μάλλον δεν πρέπει να περιμένει κανείς πολλά πράγματα). Από κει και πέρα μέσω συμμαχιών στο Κογκρέσο θα μπορούσε να προωθήσει τη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους και -το κυριότερο- την κατάργηση εκείνου του νόμου που επιτρέπει στις πολιτείες να μην αναγνωρίζουν γάμους που έχουν τελεστεί σε άλλες πολιτείες. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να καταργηθεί αυτή η νομοθεσία -βεβαίως από το τί λέει τώρα μέχρι το τι θα κάνει (ή τι θα μπορέσει να κάνει) υπάρχει τεράστια απόσταση. Θα είναι πάντως το πιο σημαντικό που μπορεί να πετύχει ως πρόεδρος και πολύ σημαντικότερο από το να δηλώσει "υπέρ του γάμου" - κάτι που ως πρόεδρος ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επιβάλλει.

erva_cidreira είπε...

Ο Ομπάμα δίνει έναν ορισμό του γάμου (I believe that marriage is between a man and a woman) δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στην Defence of Marriage Act, ότι προτιμάει λύσεις σε Πολιτειακό και ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο (these are decisions that need to be made at a state and local level) και προτιμάει ένα (απροσδιόριστο) Σύμφωνο Συμβίωσης (I'm a strong supporter of civil unions).
Ποιες διαφορές διακρίνεις εσύ από τις θέσεις του McCain;

Και μια απορία: αυτό το ποσοστό 5% που αναφέρεις τι ακριβώς είναι;

gay super hero είπε...

Στη συνέντευξή του που έδωσε στο γκέι περιοδικό Advocate στις 24 Απριλίου o Oμπάμα είχε πει:

"Q:I assume you’re talking about the Defense of Marriage Act.

Absolutely, and I for a very long time have been interested in repeal of DOMA.

Q: Do you think it’s possible to get full repeal of DOMA? As you know, Senator Clinton is only looking at repealing the plank of DOMA that prohibits the federal government from recognizing state-sanctioned unions.

I don’t know. But my commitment is to try to make sure that we are moving in the direction of full equality, and I think the federal government historically has led on civil rights -- I’d like to see us lead here too."

Θα ήταν ενδιαφέρον να βάλεις μαζί τα δύο χωρία καθώς απέχουν μόλις δύο μήνες το ένα από το άλλο.

'Οπως είπα οι γκέι στην Αμερική από την αρχή υπήρξαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στον Ομπάμα και συμμερίζομαι αυτή τους την επιφυλακτικότητα. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι θεωρούν ότι ένας δημοκρατικός πρόεδρος και ένα δημοκρατικό κογκρέσο προσφέρουν ευκαιρίες που δεν είχαν εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον.
Φαντάζομαι ότι κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα θα λυθούν δια μαγείας.

SK είπε...

Είναι σχετικά απλό: Δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος εάν έλεγε ότι είναι υπέρ των γάμων. Νομίζω ότι ως ανοιχτόμυαλος άνθρωπος που απ΄ό,τι φαίνεται είναι (και ως πολιτικός...), δεν θα είχε πρόβλημα τελικά να αλλάξει γνώμη όταν κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί εκλογικό εμπόδιο στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό έγινε με το civil union ήδη: πριν δεκαπέντε χρόνια κανείς εκλέξιμος δεν ήταν ανοιχτά υπέρ του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σήμερα που η κοινή γνώμη είναι πιο ανεκτική, ως και ο Bush θα το δεχόταν.
Σε όσες πολιτείες η κοινή γνώμη είναι ανεκτική ή και φιλική προς τον gay γάμο, οι περισσότεροι τοπικοί δημοκρατικοί πολιτικοί (και μερικοί ρεπουμπλικάνοι ακόμα!) έχουν μεταστραφεί ήδη.

(Υποθέτω το 5% του GSH είναι κάπου στη μέση μεταξύ 2% και 7%, που είναι οι νεώτερες εκτιμήσεις για το πιο ποσοστό του πληθυσμού είναι/δέχεται ότι είναι/θεωρεί εαυτόν/κτλ. gay. Ασφαλώς το ακριβές ποσοστό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, και ανεβαίνει παραπάνω, αν συμπεριληφθούν όσοι είχαν έστω και ελάχιστες ομοφυλοφιλικές εμπειρία, μη αποδεχόμενοι όμως ότι είναι gay - ούτως ή άλλως αυτοί δεν έχουν σχέση με το θέμα της συζήτησης περί προστασίας των δικαιωμάτων τους ή το πόσο θα ευννοούνταν από σχετικές ρυθμίσεις).

erva_cidreira είπε...

Ωστόσο, αυτή η (τόσο προφανής) στρατηγική του Ομπάμα ενόψει των εκλογών εμπεριέχει μια δόση πολιτικής υποκρισίας που θα υπονομεύσει αναπόφευκτα την σχέση εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του προς αυτόν, ό,τι κι αν πράξει ως πρόεδρος στο μέλλον, όποιος κι αν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και οι αντιλήψεις εκείνων περί γάμου και οικογένειας.

Και ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πάντοτε είμαστε διατεθειμένοι να την αποδεχθούμε στους ετεροφυλόφιλους πολιτικούς, αλλά σχεδόν ποτέ στους ομοφυλόφιλους.

Τέλος, θεωρώ ότι το ποσοστό αυτών που δυνητικά μπορούν να επωφεληθούν από τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων υποχρεωτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους αμφιφυλόφιλους.
Γιατί τους ξεχνάμε πάντα;

gay super hero είπε...

Γράφεις ότι ο Ομπάμα δεν αντιτίθεται στην Defence of Marriage Act και προς στιγμή με παρέσυρες και μένα στο να θεωρήσω ότι έκανε πίσω σε σχέση με τις δηλώσεις του στο Advocate πριν από δύο μήνες. Διαβάζοντας προσεκτικότερα όμως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

"Ερώτηση: Do you think that the fact that [gay marriage] is now going on in California, does that cause you to re-think your pledge to repeal the Defense of Marriage Act?

OBAMA: No. "

Τον ρωτάει αν έχει κάνει πίσω στην απόφασή του να καταργήσει το Defense of Marriage Act και απαντάει όχι. Στη συνέχεια λέει (και το υπογραμμίζεις) ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ανά πολιτεία, υπονοώντας σαφώς ότι καμία πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να μην αναγνωρίζει γάμους που γίνονται σε μία άλλη - όπως τους δίνει το δικαίωμα αυτή τη στιγμή το Defense of Marriage Act.

Βέβαια η νομοθεσία μπορεί να καταργηθεί μόνο με απόφαση του Κογκρέσου. Το περισσότερο που μπορεί να κάνει ο Ομπάμα είναι να αναλάβει μια σχετική πρωτοβουλία και το λιγότερο απλά να μην ασκήσει βέτο.