3.6.08

ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Γεγονός οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο
Νωρίς το πρωί της Τρίτης έγιναν οι δύο πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στο νησί της Τήλου. Οι πολιτικοί γάμοι έγιναν από τον δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο δήμαρχος Τήλου διάβασε στα ζευγάρια γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο και το Σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων».
Μάρτυρες στην τελετή, μέλη των Ομοφυλοφιλικών Οργανώσεων, όπως επίσης και εκπρόσωπος του ραδιοσταθμού Στο Κόκκινο.
Ήδη, από το βράδυ της προηγούμενης μέρας είχαν φτάσει στην Τήλο τα δύο ζευγάρια, συνοδευόμενα από μέλη των Ομοφυλοφιλικών Οργανώσεων.
Κατά την άφιξη των μελών των Οργανώσεων δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους των πολλών κατοίκων του νησιού που βρίσκονταν στο λιμάνι.
Ο ίδιος ο δήμαρχος σε δηλώσεις του, αμφισβήτησε την ορθότητα των απόψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως επίσης και τη σκοπιμότητα της παρέμβασής του.
Το πρωί της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου Γιώργου Οικονόμου με τον δήμαρχο Τήλου.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ χαιρετίζει και βρίσκεται στο πλάι του δημάρχου Τήλου, που τέλεσε σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
«Ο γάμος αυτός έγινε παρά τις απειλές υπερσυντηρητικών κύκλων που εκφράστηκαν μέσω του κ. Σανιδά και αποτελεί μια σημαντική πράξη που ανοίγει δρόμους για την επίτευξη της ισότητας όλων των πολιτών της χώρας» σημειώνει ο ΣΥΝ και καλεί την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει έμπρακτα τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τις διακρίσεις που γεννούν αναγνωρίζοντας, μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες, όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από το γάμο αυτό.
Newsroom ΔΟΛ, 3/6/2008
.
Ακούστε την είδηση όπως πρωτομεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ:

7 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 3 Ιουνίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΛΚΕ) ανακοινώνει ότι οι πρώτοι πολιτικοί γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου (ένα λεσβιακό και ένα γκέι) είναι πλέον γεγονός.

Οι γάμοι πραγματοποιήθηκαν στις 3 Ιουνίου 2008 στην Τήλο από το Δήμαρχο της Τήλου Τάσο Αλιφέρη, ο οποίος απέδειξε έμπρακτα ότι υποστηρίζει την ισότητα για όλες και όλους, προχωρώντας αποφασιστικά στην τέλεση των πολιτικών γάμων, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε.

Σύμφωνα με το νόμο, ο πολιτικός γάμος είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτισσας και κάθε πολίτη. Έγκριτοι νομικοί γνωμάτευσαν ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει τον πολιτικό γάμο στην Ελλάδα δεν αποκλείει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η ΟΛΚΕ υποστήριξε εξαρχής το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση των πρώτων πολιτικών γάμων ζευγαριών του ίδιου φύλου στην Ελλάδα.

Ευχαριστούμε τα πολιτικά κόμματα, τις οργανώσεις, το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», την εφημερίδα «Εποχή», και τα άτομα τις κοινωνίας της Τήλου που στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις και τις προσπάθειες της ΟΛΚΕ για το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο.

Ο δρόμος είναι ανοιχτός για όλους και όλες που θα θελήσουν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα.

Το Δ.Σ. της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας.

erva_cidreira είπε...

Διώκεται ο δήμαρχος Τήλου
skai.gr, 03/06/2008

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου στο δήμαρχο Τήλου που τέλεσε το πρωί της Τρίτης, τους δύο πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Ο δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης δήλωσε ότι εφαρμόζει το Σύνταγμα και τη χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Τόνισε επίσης ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

Άκυρους και παράνομους έχει χαρακτηρίσει τους γάμους ομοφυλοφίλων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν την ασάφεια των διατάξεων σχετικά με την τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων, επισημαίνοντας ότι τόσο ο αστικός κώδικας όσο και το σύνταγμα δεν επιτρέπουν ούτε όμως απαγορεύουν ρητώς την τέλεση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

erva_cidreira είπε...

Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων στην Ελλάδα (Ανανέωση)
Νωρίς το πρωί της Τρίτης τελέστηκαν οι δύο πρώτοι γάμοι ομοφύλων στην Τήλο. Δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.
Έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων αναμένεται να προκαλέσουν οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων στην Τήλο, τους οποίους τέλεσε το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος του νησιού Τάσος Αλιφέρης, ο οποίος δήλωσε ότι εφαρμόζει το Σύνταγμα και τη χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ και εφόσον χρειαστεί είναι έτοιμος αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

Ο εισαγγελέας Ρόδου Γιώργος Οικονόμου προχώρησε στην διενέργεια δικογραφίας με σκοπό να διερευνήσει εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τον δήμαρχο της Τήλου, τον οποίο κάλεσε στη Ρόδο για να καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς ανέφερε σε έγγραφο το οποίο απέστειλε προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ότι «από την κείμενη νομοθεσία γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ούτε προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται και συνεπώς μία τοιαύτη πράξη του δημάρχου δεν θα είναι μόνο άκυρη και ανίσχυρη αλλά θα είναι και παράνομη».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη νομιμότητα της τέλεσης πολιτικών «γάμων» σε ομόφυλα ζευγάρια στην Τήλο, δήλωσε πως έχει με σαφήνεια γνωστοποιήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή φορέα από τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι οι νέες διατάξεις για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αφορούν μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν είχε και δεν έχει πρόθεση να συμπεριλάβει τα ομόφυλα ζευγάρια, είτε ανδρών είτε γυναικών, ανέφερε. Και συμπλήρωσε: Το νομοσχέδιο για την Ελεύθερη Συμβίωση, το οποίο κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, και δεν αφορά σε καμία μορφή γάμου, δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του Κράτους και οπωσδήποτε δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αυθαίρετες αποφάσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού αναφέρει: «Ο Συνασπισμός χαιρετίζει και βρίσκεται στο πλάι του Δημάρχου Τήλου κ. Αλιφέρη, που τέλεσε σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αμφισβητεί έτσι έμπρακτα τις θεσμικές διακρίσεις που γίνονται σε βάρος πολιτών λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού».

Στο μεταξύ, το γεγονός της τέλεσης των γάμων σχολίασε και η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας που ανέφερε πως σύμφωνα με το νόμο, ο πολιτικός γάμος είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Έγκριτοι νομικοί γνωμάτευσαν ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει τον πολιτικό γάμο στην Ελλάδα δεν αποκλείει τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, υποστηρίζει.

www.kathimerini.gr, 3/6/2008

erva_cidreira είπε...

Οι αντιδράσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ.Χατζηγάκης δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι παράνομη και ανυπόστατη, ενώ χαρακτηρίζει αυθαίρετες και πραξικοπηματικές αυτού του είδους τις συμπεριφορές (την κίνηση του δημάρχου). Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμα ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης δεν αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια ούτε είχε πρόθεση να τα συμπεριλάβει.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ χαιρετίζει και βρίσκεται στο πλάι του δημάρχου Τήλου, που τέλεσε σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

«Ο γάμος αυτός έγινε παρά τις απειλές υπερσυντηρητικών κύκλων που εκφράστηκαν μέσω του κ. Σανιδά και αποτελεί μια σημαντική πράξη που ανοίγει δρόμους για την επίτευξη της ισότητας όλων των πολιτών της χώρας» σημειώνει ο ΣΥΝ και καλεί την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει έμπρακτα τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τις διακρίσεις που γεννούν αναγνωρίζοντας, μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες, όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από το γάμο αυτό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγχαίρουν τον δήμαρχο Τήλου, τόσο για το οικολογικό του έργο όσο και για τη γενναία του απόφαση να υπερασπιστεί και στην πράξη τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν μπορούμε βέβαια να εκφράσουμε κατανόηση για τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αντί να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του δημάρχου» συμπληρώνουν.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο ΛΑΟΣ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το είδαμε και αυτό. Το επόμενο βήμα είναι να καταργηθεί ως ρατσιστικός ο γάμος ετερόφυλων, ως προϊόν καταπίεσης του ενός φύλλου από το άλλο εδώ και 30 αιώνες».

Newsroom ΔΟΛ, 3/6/2006

erva_cidreira είπε...

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά που ζήτησε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου να θεωρήσει τον πολιτικό γάμο που θα τελούνταν στη Τήλο ως άκυρο, ανίσχυρο και παράνομο. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί, αντίθετα, τη παρέμβαση του κ. Σανιδά ως άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη καθώς όχι μόνο στερείται νομικής βάσης αλλά και γιατί έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο και σειρά συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πέραν όμως της νομικής αυθαιρεσίας, η ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μας υπενθυμίζει ότι το «βαθύ κράτος» είναι πάντα παρόν για να επιβουλεύεται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και να περιορίζει ελευθερίες που στον δυτικό κόσμο είναι δεδομένες για δεκαετίες.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα θεωρήσει παράνομη κάθε ενέργεια που θα εμποδίσει τη τέλεση του πολιτικού αυτού γάμου δεδομένου ότι η σχετική Ελληνική νομοθεσία δεν αποκλείει από το θεσμό αυτό τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, συνεπής στις αρχές της, θα σταθεί στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος συμπολιτών μας και θα παράσχει πλήρη πολιτική και νομική υποστήριξη στους πολίτες του ίδιου φύλου που θα επιχειρήσουν, να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο ενώπιον του δημάρχου της Τήλου.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία χαιρετίζει τη τόλμη του δήμαρχου Τήλου και τον καλεί να υπερασπιστεί τη νομιμότητα εκτελώντας τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων συμπολιτών μας αποδεικνύοντας έτσι στη πράξη ότι η ελληνική κοινωνία διαθέτει εστίες αντίστασης στην κρατική αυθαιρεσία.

Φιλελεύθερη Συμμαχία - www.greekliberals.net

Ανώνυμος είπε...

η ειδηση απο τον ιστοτοπο της ερτ (με αναφορα σε τηλεφωνημα συμπαραστασης του παπανδρεου στον δημαρχο τηλου):

http://news.ert.gr/newsDetails.asp?id=397052

erva_cidreira είπε...

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρέπεμψε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπου γίνεται αναφορά στα ατομικά δικαιώματα και στον σεβασμό της διαφορετικότητας, όπως επίσης και στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με το δήμαρχο της Τήλου για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του στην προληπτική δίωξη που άσκησε εναντίον του ο Γιώργος Σανιδάς.

ert.gr, 3/6/2008