.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ
Νέα εποχή για τους γκέι
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2008)
Πολύ νερό έτρεξε στο αυλάκι από τότε που το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας), αρχές της δεκαετίας του '80, ξεκίνησε να προφέρει τη λέξη «ομοφυλόφιλος», για να αντικαταστήσει τις αντίστοιχες προσβλητικές «τοιούτος, κίναιδος, ανώμαλος, πούστ...» κ.λπ.
Πολλά επίσης άλλαξαν από τότε που το 1982 οργανώθηκε στο Ζάππειο συλλαλητήριο με πλακάτ που έγραφαν: «Η ομοφυλοφιλία είναι ανθρώπινη δυνατότητα - διεστραμμένη είναι η κοινωνία σας». Στις ημέρες μας όχι μόνο αναγνωρίζεται από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας το δικαίωμα στην επιλογή του συντρόφου ανεξάρτητα από το φύλο του, αλλά... και κάποια ζευγάρια ομοφύλων παντρεύονται στο δημαρχείο. Συνέβη συγκεκριμένα στην Τήλο όπου ένα ζευγάρι ανδρών και ένα γυναικών αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης απέναντι στον δήμαρχο του νησιού προκαλώντας σάλο αντιδράσεων.
Νέα εποχή για τους γκέι
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2008)
Πολύ νερό έτρεξε στο αυλάκι από τότε που το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας), αρχές της δεκαετίας του '80, ξεκίνησε να προφέρει τη λέξη «ομοφυλόφιλος», για να αντικαταστήσει τις αντίστοιχες προσβλητικές «τοιούτος, κίναιδος, ανώμαλος, πούστ...» κ.λπ.
Πολλά επίσης άλλαξαν από τότε που το 1982 οργανώθηκε στο Ζάππειο συλλαλητήριο με πλακάτ που έγραφαν: «Η ομοφυλοφιλία είναι ανθρώπινη δυνατότητα - διεστραμμένη είναι η κοινωνία σας». Στις ημέρες μας όχι μόνο αναγνωρίζεται από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας το δικαίωμα στην επιλογή του συντρόφου ανεξάρτητα από το φύλο του, αλλά... και κάποια ζευγάρια ομοφύλων παντρεύονται στο δημαρχείο. Συνέβη συγκεκριμένα στην Τήλο όπου ένα ζευγάρι ανδρών και ένα γυναικών αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης απέναντι στον δήμαρχο του νησιού προκαλώντας σάλο αντιδράσεων.
Δεδομένων αυτών, είναι κατανοητό ότι φέτος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Σάββατο 7 Ιουνίου από τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος (με τη χορηγία επικοινωνίας της «Ε»).
Κατά του AIDS
Τα Pride (Φεστιβάλ Υπερηφάνειας) σε όλο τον κόσμο διεξάγονται σε ανάμνηση των γεγονότων του μπαρ Stonewall στη Ν. Υόρκη, το 1969, όπου για πρώτη φορά τραβεστί, γκέι και λεσβίες αντεπιτέθηκαν στις προσπάθειες καταστολής της έκφρασης της ομοερωτικής επιθυμίας. Το Stonewall Inn αποτέλεσε ορόσημο στη χειραφέτηση του ομόφυλου σεξουαλικού προσανατολισμού παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, οι προσπάθειες διοργάνωσης ενός Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για τα άτομα της ομοφυλοφιλικής και λεσβιακής κοινότητας άρχισαν τη δεκαετία του 1980. Δέκα χρόνια μετά, το 1990, στον λόφο του Στρέφη διοργανώνεται η πρώτη Μέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας. Παρά τις παρεμβάσεις της Αστυνομίας, ένα ετερόκλητο πλήθος 500 ατόμων διασκεδάζει ώς το πρωί. Εκτοτε παρόμοιες εκδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Εν τούτοις, το πρώτο «επίσημο» Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) λαμβάνει χώρα με την πρωτοβουλία μιας ομάδας γυναικών στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2005. Εχει την μορφή της ανοιχτής εκδήλωσης με περίπτερα οργανώσεων, πολιτικών και κοινωνικών φορέων, ενώ στο πλαίσιό του πραγματοποιείται και μια παρέλαση.
Το φετινό είναι το τέταρτο κατά σειρά Athens Pride και το πρόγραμμά του αναμένεται ιδιαίτερα πλούσιο. Ενα από τα κύρια θέματα που πραγματεύεται είναι η πρόληψη του HIV/AIDS που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυξημένη είναι τη φετινή χρονιά και η συμμετοχή οργανώσεων. Περιλαμβάνονται πολιτικά κόμματα (από τα κοινοβουλευτικά συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός), μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για την ενημέρωση και καταπολέμηση του HIV/AIDS, κρατικοί φορείς (ΚΕΛΠΝΟ και Γραμματεία Νέας Γενιάς), καθώς και το Σεξολογικό Ινστιτούτο.
Για συμπαράσταση
Ο Φόλκερ Μπεκ, ταγός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γκέι ακτιβιστής, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, θα παρελάσει φέτος στο Athens Pride. Ο κ. Μπεκ επισκέπτεται την Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) και του κόμματος των Πρασίνων Ελλάδας και σε συνεργασία με τον «Ερμή» Γερμανίας (λεσβιακή - γκέι οργάνωση των Ελλήνων και Ελληνίδων της Γερμανίας) προκειμένου να δηλώσει τη συμπαράστασή του στην ιστορική στιγμή που διανύει αυτή την περίοδο το κίνημα στη χώρα μας.
Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι «Δικαίωμά μας», δηλώνει στην «Ε» ο εκπρόσωπος του φεστιβάλ Δημήτρης Τσαμπρούνης και απευθύνεται σε όσους δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, τρανσεξουαλικών και αμφισεξουαλικών ατόμων, σε όσους αρνούνται να μιλήσουν για τις ανάγκες τους, σε μια Ελλάδα ουραγό σε κοινωνικά προγράμματα που αφορούν αυτές τις ομάδες. «Στην Ελλάδα του 2008», διευκρινίζει, «ερωτικές συμπεριφορές που δεν έχουν αποτέλεσμα την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους μέσα στο πλαίσιο μιας αναγνωρισμένης νομικά συμβίωσης, εξακολουθούν ακόμη όχι μόνο να παραμένουν στο περιθώριο, αλλά και να τυγχάνουν μιας απαξιωτικής αντιμετώπισης από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Οι διακρίσεις
Οι διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων γυναικών (λεσβίες) και ανδρών (γκέι), των αμφιφυλόφιλων και των τρανσεξουαλικών στην Ελλάδα οφείλονται στην ηθική και κοινωνική απαγόρευση της ομοερωτικής επιλογής, στην κηλίδωση και στην απόδοσή της σε διαστροφή, στην απαγόρευση της έκφρασής της, με συνέπεια την υποκριτική της αποσιώπηση, τη μη εξοικείωση μαζί της, την έλλειψη πραγματικής εικόνας για τις πολίτιδες και τους πολίτες αυτούς /ές και τελικά την άρνηση της ηθικής ένταξης στην κοινωνία, πράγμα που καταπατάει την αξιοπρέπεια και στερεί την ελευθερία της έκφρασης, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της προσωπικότητας και επιβάλλοντας έναν νόμο σιωπής στην παιδεία, στους νόμους, στα ΜΜΕ». «Απόδειξη όσων υποστηρίζω είναι και οι αντιδράσεις στους δύο γάμους που πραγματοποιήθηκαν στην Τήλο» συνεχίζει ο εκπρόσωπος του φεστιβάλ και υπογραμμίζει ότι «αντί να προχωράμε, κάνουμε βήματα προς τα πίσω». Μην ξεχνάμε ότι το 2004 στην ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ο Χ. Πολίτης (εκπρόσωπος του πρωθυπουργού) είχε αποφανθεί υπέρ ενός συμφώνου που θα κατοχύρωνε δικαιώματα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου».
«Μην ξεχνάμε επίσης», προσθέτει ο κ. Τσαμπρούνης, ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο δήμαρχος της Αθήνας απορρίπτει το αίτημα της αιγίδας σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημάρχους της Ευρώπης που συχνά ηγούνται των παρελάσεων στο πλαίσιο του φεστιβάλ».
1 σχόλιο:
ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΑTHENS PRIDE 08
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΖΕΙ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ τοΥ Athens Pride 2008
Tου ΛYO KAΛOBYPNA - Athens Voice, 05.06.2008
Mεθαύριο, Σάββατο 7 Iουνίου 2008, κάτι γίνεται στην Aθήνα. Δεν είναι διαδήλωση. Δεν είναι πάρτι. Δεν είναι πορεία. Δεν είναι διαμαρτυρία. Δεν είναι γιορτή. Eίναι... ύπαρξη! Mια ύπαρξη ολόκληρη. Nα υπάρχουμε όπως είμαστε, όχι στραμπουλιγμένοι για να χωράμε στις απαιτήσεις των άλλων. Oι γκέι και οι λεσβίες στραμπουλάμε τη συμπεριφορά μας, τη ζωή μας όλη, για να ταιριάξουμε στα «πρέπει» γονιών, δασκάλων, παπάδων, άσχετων. Kάποιοι από εμάς βαρεθήκαμε να παίζουμε το παιχνίδι τους. Θέλουμε την ύπαρξή μας όλη!
24 Hours
Kάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι γκέι δεν είμαστε μόνο την ώρα που κάνουμε σεξ· ότι η σεξουαλικότητα επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Tο Athens Pride 2008 δεν είναι απλώς μια γιορτή για ν’ αποκτήσουν οι γκέι άντρες και γυναίκες περισσότερα νομικά δικαιώματα, π.χ. στο γάμο. Eίναι μια προσπάθεια να διεκδικήσουμε την καθημερινή μας ύπαρξη. Nα συναντάω το σύντροφό μου στο δρόμο και να τον φιλάω στο στόμα, όπως όλα τα φυσιολογικά ζευγάρια· να καθόμαστε αγκαλιά στο σινεμά· να βλέπουμε άλλους σαν κι εμάς στην τηλεόραση και όχι καρικατούρες. Mε άλλα λόγια να ζούμε φυσιολογικά, χωρίς ντροπή. Aν βέβαια πιστεύεις πως όταν είσαι γκέι δεν είσαι φυσιολογικός... καλή ψυχοθεραπεία!
Φο-λιτικοί
Aκούμε και ξανακούμε από διάφορους πολιτικούς ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη να αναγνωρίσει ίσα δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους Έλληνες και Eλληνίδες. Aς πάψουν να φορτώνουν στην κοινωνία τη δική τους ατολμία. Πιο τίμιο είναι να έλεγαν την αλήθεια: «Eίμαστε faux-πολιτικοί και τρέμουμε ότι αν δώσουμε ίσα δικαιώματα στους γκέι μπορεί να χάσουμε την καρέκλα μας». Ένας σοβαρός πολιτικός οδηγεί την κοινωνία, δεν κρέμεται από τα φουστάνια της. Tέταρτη χρονιά οργανώνεται το Φεστιβάλ Yπερηφάνειας στην Aθήνα. Kι ενώ οι γκέι και λεσβίες στην Eλλάδα νιώθουν όλο και λιγότερη ντροπή, κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο. Όπως επισημαίνει η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride, ο δήμαρχος Aθηναίων αρνήθηκε και φέτος όχι μόνο να δώσει την αιγίδα του Δήμου, χωρίς καμία αιτιολογία, αλλά ακόμη και να συναντηθεί μαζί τους. Δήμαρχε, έχω καλά νέα! Σύμφωνα με αρχαίες επιστημονικές έρευνες, η ομοφυλοφιλία δεν κολλάει, οπότε κάνοντας μια συνάντηση μαζί τους το πολύ να κολλήσεις ανθρώπινα δικαιώματα.
Φο-λιτικούς έχουμε πολλούς στην Eλλάδα. Kανονικούς ελάχιστους. O δήμαρχος Tήλου, κ. Aλιφέρης, βρόμισε τα χέρια του, θέτοντάς το πολύ εύγλωττα: Aν σήμερα ζούσαν η Σαπφώ και ο Aλκιβιάδης, θα ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Tο ίδιο, προσθέτω, θα ήταν και ο Kαβάφης και ο Xατζιδάκις (που «αδερφάρα» τον ανεβοκατέβαζαν όλοι, ώσπου πέθανε και αποστειρώθηκε από την ομοφυλοφιλία του).
Oι Γερμανοί έρχονται
O Φόλκερ Mπεκ, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της Γερμανικής Bουλής, θα παρελάσει μαζί μας στο Athens Pride το Σάββατο στις 18.00. Επισκέπτεται την Eλλάδα κατόπιν πρόσκλησης της OΛKE και του κόμματος των Πρασίνων Eλλάδας, σε συνεργασία με τον Eρμή Γερμανίας, την γκέι οργάνωση των Eλλήνων κι Eλληνίδων Γερμανίας, για να δηλώσει τη συμπαράστασή του στην ιστορική στιγμή που διανύει αυτή τη στιγμή το ΛOAT (Λεσβιακό, Oμοφυλόφιλο, Aμφιφυλόφιλο, Tρανσεξουαλικό) κίνημα στη χώρα μας.
Λίγη ιστορία
Tο Φεστιβάλ Yπερηφάνειας είναι μέρα γιορτής της σεξουαλικής πολυμορφίας και της διεκδίκησης για ισότητα. Διεξάγεται σε εκατοντάδες χώρες, σε ανάμνηση της βίαιης εισβολής των αστυνομικών στο μπαρ Στόουνγολ της N. Yόρκης την 28η Iουνίου 1969. Στην Eλλάδα προσπάθειες ξεκίνησαν το 1982 από το AKOE (Aπελευθερωτικό Kίνημα Oμοφυλοφίλων Eλλάδας) και συνεχίστηκαν κατά καιρούς σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη, σε πιο δύσκολες συνθήκες από σήμερα.
Δικαίωμά μας!
O έρωτας δεν μπορεί να ζει μόνο μέσα σε τέσσερις τοίχους σαν να ’ναι κάτι βρόμικο ή ντροπιαστικό. Eνάντια, λοιπόν, σ’ αυτούς που θέλουν τους γκέι και τις λεσβίες δυστυχισμένους και προβληματικούς, διεκδικούμε θέση στο φως της ημέρας για τον έρωτά μας. Στο Athens Pride φωνάζουμε: Δικαίωμά μας! Δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε, να τολμάμε, να διεκδικούμε, να παντρευόμαστε, να υιοθετούμε. Δικαίωμά μας ο έρωτας με το φύλο μας, ο έρωτας με όλα τα φύλα. Δικαίωμά μας ν’ αγαπιόμαστε!
Πόσοι;
Θα έρθει περισσότερος κόσμος φέτος, αναρωτιούνται πολλοί. Ίσως. O αριθμός δεν είναι το μόνο που έχει σημασία. Σημασία έχει να μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να αρκούμαστε σε ψίχουλα αξιοπρέπειας. Δεν θα ’ρθουν όσοι ακόμη φοβούνται, αλλά δεν πειράζει. Έχουν μάθει να φοβούνται και να ντρέπονται. Όλοι φοβόμασταν κάποτε και είναι σημαντικό να σεβαστούμε την πορεία του άλλου. Περάσαμε από εκεί. Tους δείχνουμε το δρόμο.
Δημοσίευση σχολίου