4.6.08

Ο ΓΑΜΟΣ ΕΓΙΝΕ, Ο "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ο γάμος έγινε, ο «πόλεμος» τώρα αρχίζει
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: Γιώργος Ζαχαριάδης
«Διεκδικούμε να ανήκουμε σε εκείνους τους πολίτες του κόσμου που σκοπός και πράξη της ζωής τους είναι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διεκδικώ να ανήκω σ΄ αυτούς στους οποίους είναι αδιανόητο να αρνηθούν σε δύο ανθρώπους να ασκήσουν το όποιο δημοκρατικό τους δικαίωμα, εφόσον αυτοί το ζητούν και ιδιαίτερα όταν αφορά το άβατο της ιδιωτικής τους ζωής. Γι΄ αυτούς κυρίως τους λόγους πραγματοποιήσαμε αυτήν την τελετή του πολιτικού σας γάμου».
Με αυτή τη δήλωση- εξήγηση της απόφασής του να προχωρήσει στην τέλεση των πρώτων πολιτικών γάμων δύο ομόφυλων ζευγαριών ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης ολοκλήρωσε χθες λίγο πριν από τις επτάμισι το πρωί την τελετή. Ελάχιστη ώρα αργότερα και ενώ η είδηση είχε γίνει ήδη γνωστή, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γιώργος Οικονόμου, ενεργώντας σύμφωνα με την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κάλεσε τον κ. Αλιφέρη προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα, έδωσε εντολή στον δήμαρχο να μην καταχωρήσει στα ληξιαρχικά βιβλία την πράξη αυτή, γιατί θεωρεί ότι είναι παράνομη. Ο δήμαρχος Τήλου μεταβαίνει σήμερα στη Ρόδο για να καταθέσει.
Η τελετή
Η τελετή του γάμου έγινε χτες στις 7 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τήλου παρουσία του δημάρχου Τ. Αλιφέρη και μελών της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος, όπως επίσης και ορισμένων κατοίκων του νησιού, που υπέγραψαν και ως μάρτυρες. Στο μεγάλο τραπέζι από τη μια πλευρά κάθισαν οι δύο άνδρες και από την άλλη οι δύο γυναίκες. Ο δήμαρχος αρχικά διάβασε το κείμενο για τους πολιτικούς γάμους και στη συνέχεια τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Τήλου Φώτη Κωστόπουλου στην οποία αναφέρεται ότι «μια πράξη ή ενέργεια, η άσκηση της οποίας δεν απαγορεύεται, συνιστά δικαίωμα του πολίτη ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το ασκήσει ελευθέρα». Ακολούθησε η υπογραφή των σχετικών ληξιαρχικών πράξεων από τα δύο ζευγάρια και στη συνέχεια από τους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ήταν και τρία μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Χριστοφής.
Επιστολής το ανάγνωσμα
Ο δήμαρχος της Τήλου εξήγησε στα δύο ζευγάρια ότι από τη στιγμή που δέχτηκε να τελέσει τους γάμους, έπρεπε να τηρήσει τη δέσμευσή του, εκτιμώντας παράλληλα «ότι πιθανόν να έχει και συνέπειες». Μάλιστα διάβασε και επιστολή που έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «σαν πολίτης του κόσμου νιώθω την υποχρέωση να συμβάλω για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά σαν Έλληνας έχω το καθήκον να μην αφήσω πιθανότητες για δυνατότητα διασυρμού της πατρίδας». Το κλείσιμο της ομιλίας του δημάρχου καλύφθηκε από τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων και η σύντομη και λιτή τελετή έλαβε τέλος. Ο εκπρόσωπος της Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας Γρηγόρης Βαλιανάτος, που ήταν μάρτυρας στον γάμο, δήλωσε ότι «είναι μια σπουδαία ημέρα, γιατί η Ελλάδα τους αγκαλιάζει όλους», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Χριστοφής τόνισε ότι «η απόφαση του δημάρχου αποδεικνύει τις δημοκρατικές και πανανθρώπινες ευαισθησίες του», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «τέτοιες πράξεις δεν δυσφημούν το νησί μας». Ομαδικές αντιδράσεις δεν υπήρξαν στην Τήλο, αλλά κάποιοι μεμονωμένοι κάτοικοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων
.
Νομικός μαραθώνιος μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου- Στέλιος Βραδέλης
ΝΤΟΜΙΝΟ δικαστικών εξελίξεων εκτιμάται ότι δρομολογούνται μετά τη χθεσινή τελετή των δύο πολιτικών γάμων ομοφύλων στην Τήλο. Ως άμεση εξέλιξη προβλέπεται η πραγματοποίηση και νέων ανάλογων γάμων, ενώ η ομοφυλοφιλική κοινότητα ετοιμάζεται για προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια λόγω της αναμενόμενης ακύρωσης των χθεσινών τελετών, που προανήγγειλε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης. Ο κ. Χατζηγάκης χαρακτήρισε παράνομες τις απόπειρες τέλεσης γάμων ομοφύλων και τους γάμους που τελέστηκαν ανυπόστατους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει την τέλεσή τους. Αναφερόμενος στον νόμο του 1982 για τον πολιτικό γάμο, υποστηρίζει ότι σαφώς αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η ακύρωση των γάμων, σύμφωνα με την ΟΛΚΕ, θα ανοίξει τον δρόμο των προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όπως εκτιμάται η καταδίκη της Ελλάδας στην περίπτωση αυτή είναι πιθανή, με βάση τα όσα προβλέπει το ψήφισμα του 1994 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της Συνθήκης του Άμστερνταμ για την απάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, μέλη της ΟΛΚΕ μιλώντας στα «ΝΕΑ» προαναγγέλλουν και σειρά άλλων παρεμβάσεων που θα έχουν στόχο τη διεκδίκηση των ίδιων δικαιωμάτων για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια με εκείνα των ετερόφυλων. «Δηλαδή δικαιώματα κληρονομικά, συνταξιοδοτικά και βέβαια την τεκνοθεσία», όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ». «Ο γάμος είναι κατ΄ αρχήν μια νίκη της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας, που εμψυχώνει όλους τους ομοφυλόφιλους που ήταν μέχρι τώρα αποκλεισμένοι», λέει στα «ΝΕΑ» η Ευαγγελία Βλάμη, πρόεδρος της ΟΛΚΕ και μία από τις δύο νεόνυμφες λεσβίες.
Σχολιάζοντας το αν θα υπάρξουν και άλλοι μιμητές των δύο ζευγαριών, η κ. Βλάμη θεωρεί πως αυτό είναι σίγουρο. Αφήνει ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο αν οι γάμοι που έχουν προαναγγελθεί πως θα γίνουν στα Ιωάννινα, τη Μαγνησία και τη Λέσβο τελικά θα πραγματοποιηθούν. «Ίσως κάποιοι άνθρωποι να φοβήθηκαν από τη δημοσιότητα που πήραν οι δικοί μας γάμοι. Όποιος όμως τελικά το αποφασίσει και αντιμετωπίσει δυσκολίες, η ΟΛΚΕ θα βρεθεί δίπλα του και αρωγός του», λέει. Στο θέμα των νέων γάμων η άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των μελών της ΟΛΚΕ είναι πως οι επόμενοι θα γίνουν χωρίς τις «τυμπανοκρουσίες» της Τήλου, διότι κάτι τέτοιο φαίνεται να έχουν ζητήσει και οι ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι. Άλλωστε οι δύο γάμοι στην Τήλο, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ΟΛΚΕ, είχαν και συμβολικό χαρακτήρα, με την έννοια πως το βάρος της έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης ανέλαβαν ακτιβιστές της κοινότητας.
.
Είναι νόμιμοι οι γάμοι;
ΝΑΙ
Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν αντίκειται σε καμία απαγορευτική διάταξη νόμου. Αντίθετα η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφύλων αντίκειται σε σωρεία κοινοτικών και εθνικών διατάξεων που απαγορεύουν κάθε διάκριση με βάση το φύλο ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. Η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος δίκην παιδονόμου επιχειρεί να εμποδίσει την τέλεση γάμων ομοφύλων απειλώντας κυρώσεις κατά δημάρχων, δεν καταδεικνύει μόνο επίθεση κατά του δικαιώματος στην προσωπικότητα, αλλά συνιστά προφανή υπέρβαση και εκτροπή από τα όρια του θεσμικού του ρόλου».
OXI
Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ "Από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα φαίνεται να τίθεται ως προϋπόθεση της εγκυρότητας του γάμου το ετερόφυλο των δύο συνερχομένων. Κατά συνέπεια γάμος μεταξύ ομοφύλων στην ελληνική έννομη τάξη πρέπει να θεωρηθεί ανυπόστατος. Έτσι, είναι προφανές ότι τα αρμόδια για την τέλεση του γάμου όργανα της Πολιτείας, από τη στιγμή που τελούν τέτοιο γάμο, διατρέχουν τον κίνδυνο πειθαρχικής ή ποινικής δίωξης. Ηπιότερο μέτρο θα ήταν η ενημέρωση των ληξιάρχων να μην καταχωρούν στα βιβλία τέτοιου είδους γάμους. Όλα αυτά πάντως είναι ανεξάρτητα από τη δυνατότητα της Πολιτείας να θεσμοθετήσει, μιμούμενη ξένα πρότυπα, τον γάμο μεταξύ ομοφύλων".
.
Νόμος
ΟΙ αντιδράσεις που προκαλεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο είναι ασφαλώς αναμενόμενες. Μια κοινωνία που διατηρεί ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς και απόψεις δεν αποδέχεται εύκολα τόσο ριζικές αλλαγές. ΚΑΙ είναι βέβαια δικαίωμα του καθενός να διατηρεί το προσωπικό του πιστεύω, όπως είναι και δικαίωμα της Εκκλησίας να θεωρεί ότι τέτοιου είδους σχέσεις συνιστούν αμαρτία απέναντι στον Θεό. ΑΠΟ την άλλη πλευρά δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι στις αντιδράσεις αυτές υπάρχει και ισχυρή δόση υποκρισίας, καθώς τέτοιου είδους σχέσεις είναι ευρέως αποδεκτές σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής- αρκεί να μην ομολογούνται ανοικτά. ΑΥΤΗ η στάση ωστόσο δεν είναι πλέον ικανή να συγκαλύψει το πρόβλημα. Κατ΄ αρχήν γιατί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όλο και πιο πολύ διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν ανοικτά σύμφωνα με τις επιλογές τους. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία επιλογής στα ζητήματα της προσωπικής ζωής και την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των πολιτών. ΑΠΛΕΣ λύσεις δεν υπάρχουν. Και υπάρχουν πλευρές- όπως για παράδειγμα το δικαίωμα της υιοθεσίας που θα προκαλέσουν δικαιολογημένες συζητήσεις.
ΟΛΑ αυτά όμως δεν αναιρούν την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης των ομόφυλων σχέσεων. Ο «συμβολικός»- όπως οι ίδιοι τον χαρακτήρισαν- γάμος στην Τήλο δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως, κινδυνεύει να μας οδηγήσει στη δημιουργία παρεξηγήσεων και τεχνητών αντιπαραθέσεων. ΘΑ πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της Πολιτείας σύμφωνη με το πνεύμα του Συντάγματος και τις ανάγκες των καιρών. Καθετί άλλο θα είναι ανεπαρκές!
.
(ΤΑ ΝΕΑ, 4/3/2008)

5 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Γ. Σανιδάς: Δεν νοείται γάμος ομοφυλοφίλων
Εγκύκλιο προς όλους τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, με την οποία επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Αστικό Κώδικα δεν είναι νοητός γάμος ομοφυλοφίλων ζευγαριών, διαβίβασε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς.

Αναφέρει επίσης, ότι στους Δημάρχους που θα τελούν γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά και στους ληξίαρχους που θα καταχωρούν τους γάμους αυτούς, να ασκείται ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

«Στην υπ' αριθμ. 2223/30.5.2008 παραγγελία μας προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, με αφορμή την ανακοίνωση περί τελέσεως γάμου ενώπιον του Δημάρχου Τήλου μεταξύ ομοφυλοφίλων, σημειώναμε, μεταξύ των άλλων, ότι, ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ ενός άνδρα και μας γυναίκας. Γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του από τη διάταξη του άρθρου 1367 Α.Κ., δεν είναι νοητός.

Σε συμπλήρωση των διαλαμβανομένων στην άνω παραγγελία μας κρίνουμε αναγκαίο να τονίσουμε και τα ακόλουθα: Η διαφορά φύλου για έγκυρη σύσταση γάμου αποτελεί τη βασική και αυτονόητη προϋπόθεση για την έγκυρη σύσταση γάμου. Γάμος μεταξύ προσώπων του αυτού φύλου είναι ανυπόστατος.

Από τα ανωτέρω παρέπεται ότι στην περίπτωση εμφανίσεως ενώπιον του δημάρχου ατόμων του ίδιου φύλων (ομοφυλόφιλων), προκειμένου να δηλώσουν ότι συμφωνούν στην τέλεση γάμου, ο δήμαρχος οφείλει να μη δεχθεί τέτοια δήλωση, παραβιάζοντας στην αντίθετη περίπτωση το καθήκον του, ενώ περαιτέρω δεν είναι επιτρεπτή η καταχώρηση από τον ληξίαρχο στα οικεία βιβλία του ληξιαρχείου η καταχώριση βεβαιώσεως του δημάρχου περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Εν όψει τούτων παρακαλούμε για τα ακόλουθα:

1. Στην περίπτωση κατά την οποία δήμαρχοι δέχονται δηλώσεις ατόμων του ίδιου φύλου (ομοφυλόφιλων) περί τελέσεως γάμου, θα πρέπει να ενεργείτε τα νόμιμα εν όψει της τελέσεως υπ' αυτών τουλάχιστον του εγκλήματος της παραβάσεως καθήκοντος και

2. Να παραγγείλετε στους ληξιάρχους να μην καταχωρούν στα οικεία βιβλία του ληξιαρχείου βεβαιώσεις δημάρχων περί τελέσεως γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου (ομοφυλόφιλων), σε περίπτωση δε μη τηρήσεως της παραγγελίας σας να ενεργείτε και κατ' αυτών τα νόμιμα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 3/6/2008

erva_cidreira είπε...

Στήριξη από τη... Γερμανία

Την ώρα πάντως που η ελληνική Δικαιοσύνη, με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, επιτίθεται κατά των δικαιωμάτων των ομοφιλόφυλων, η ΟΛΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι φέρνουν στην Αθήνα το «βαρύ πυροβολικό» των Γερμανών Πράσινων.

Έτσι, μετά από πρόσκληση ο Volker Beck, βουλευτής και πρώτος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, θα συμμετέχει στο ΑΤΗΕΝS PRIDE 2008 στην Αθήνα στις 7 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο κ.Beck είναι γνωστός για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο, ενώ πρωτοστάτησε στη νομοθετική ρύθμιση των ίσων δικαιωμάτων για όλους στη Γερμανία στις αρχές του 2005 και ήταν από τους πρώτους που χαιρέτησαν την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Ισπανικού κοινοβουλίου τον Ιούνιο 2005, που μεταξύ άλλων αναγνώρισαν και το δικαίωμα στο γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σύμφωνα με τον Volker Beck, «η στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους είναι δείκτης για την δημοκρατία. Στη συναναστροφή με τις λεσβίες και τους γκέι φαίνεται πόσο ουσιαστικό ή κατεστραμμένο είναι το περιεχόμενο μιας Δημοκρατίας. Μπορεί αυτή να διαλύσει τις προκαταλήψεις; Μπορεί αυτή να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους δίκαιες ευκαιρίες;»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Πολωνία το Μάιο του 2007 για ομοφοβία και διακρίσεις ενάντια στους ομοφυλόφιλους, με αφορμή την απαγόρευση από τον τότε δήμαρχο της πορείας PRIDE ισότητας 2005. Στην απαγορευμένη πορεία είχαν συμμετάσχει τότε η Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ και ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Volker Beck. Η καταδίκη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων πολιτών εγγυάται η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Η καταπίεση των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία και η απαγόρευση του PRIDE 2006 (και του 2007) στη Μόσχα έχουν, επίσης, φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απόδειξη για το πόσο σοβαρά απασχολεί πλέον τη διεθνή κοινότητα το θέμα της εξασφάλισης ίσων δικαιωμάτων και στους ομοφυλόφιλους είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν στις 11/12/2006 καθεστώς συμβούλου σε 3 οργανώσεις ομοφυλοφίλων: στη γερμανική οργάνωση Λεσβιών και Γκέι (LSVD), στη δανέζικη αντίστοιχη οργάνωση καθώς και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών και Γκέι (ILGA).

Εθνος, 4/6/2008

erva_cidreira είπε...

Γεγονός οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων
Η πολιτεία δηλώνει ότι είναι ανυπόστατοι – Σε απολογία καλείται σήμερα ο δήμαρχος της Τήλου
Των Φωτεινης Καλλιρη - Ελενας Καρανατση

Και ους ο δήμαρχος συνέζευξε, Δικαιοσύνη χωριζέτω; Οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Τελέστηκαν στην Τήλο χθες στις 7.30 π.μ.

Ωστόσο, για τη Δικαιοσύνη και την πολιτεία η εγκυρότητά τους αμφισβητείται, με σαφή εντολή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, να μην καταχωρισθούν ως ληξιαρχικές πράξεις. Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Xατζηγάκης αποσαφηνίζει ότι για την πολιτεία «απόπειρες τέλεσης πολιτικών γάμων σε ομόφυλα ζευγάρια είναι παράνομες και οι σχετικοί “γάμοι” ανυπόστατοι, καθώς δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο». Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος Τήλου, κ. Τάσος Αλιφέρης, εναντίον του οποίου έχει, ήδη, σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, καλείται σήμερα στον εισαγγελέα της Ρόδου να λογοδοτήσει. Mπορεί να ένωσε με τα δεσμά του γάμου την Ευαγγελία και την Ολγα, τον Δημήτρη και τον Θέμη, δίχασε, όμως, την τοπική κοινωνία του νησιού. Από τη μια πλευρά, οι υποστηρικτές του δημάρχου, αρκετοί εκ των οποίων εμφανίστηκαν και ως μάρτυρες στους γάμους και από την άλλη εκείνοι που διαφωνούν με το σκεπτικό μιας τέτοιας κίνησης. Ο ίδιος ο κ. Αλιφέρης δηλώνει ότι απλώς εφαρμόζει το Σύνταγμα και τη χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε από τον πρόεδρό του, κ. Γ. Παπανδρέου: «Eμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων και σεβασμού της διαφορετικότητας», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, που προωθεί η κυβέρνηση, και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ο νομικός κ. Αντ. Βγόντζας εκτιμά μεν ότι «χρειάζεται μια γενναία νομοθετική πρωτοβουλία» για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων, λέει όμως, στην «Κ» χωρίς περιστροφές, ότι «ο γάμος αυτός είναι ανυπόστατος σύμφωνα με το ελληνικό Δίκαιο· όλα τα αντίθετα που λέγονται δεν είναι καν σοβαρά. Και ο δήμαρχος Τήλου που συνέπραξε σε αυτή τη γελοιοποίηση της έννομης τάξης μπορεί να διωχθεί ποινικά για παράβαση καθήκοντος».

Θέση πήρε στο ζήτημα που ανέκυψε και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης, λέγοντας ότι «ο ρόλος των δημάρχων δεν είναι να νομοθετούν, αλλά να εφαρμόζουν χωρίς παρεκκλίσεις τους νόμους. Οφείλει, επομένως, η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε θεσμικά είτε ερμηνευτικά· η σύγχυση δεν ωφελεί κανέναν».

«Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει την τέλεση ομόφυλων γάμων στην Ελλάδα, ενώ και ο νόμος 1250/1982, με τον οποίο καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος, σαφώς αφορά μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι και οι νέες διατάξεις για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αφορούν μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Σανιδάς σε νέα εγκύκλιο, αφού αναφέρεται στις διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου, επισημαίνει ότι «η διαφορά φύλου αποτελεί την αυτονόητη προϋπόθεση για την έγκυρη σύσταση γάμου». Στην ίδια λογική και η τοποθέτηση του κ. Βγόντζα, ο οποίος αναφέρει στην «Κ» ότι «ο θεσμός του γάμου έχει σαφή και έντονα τα πολιτισμικά στοιχεία που προϋποθέτουν συμφωνία και σύμπραξη ετερόφυλων». Βέβαια, αναγνωρίζει, πως τα κοινωνικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών έχουν αλλάξει. «Χρειαζόμαστε γενναία νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων σε σχέση με τα αντίστοιχα ζητήματα στο πλαίσιο μιας έγγαμης ετεροφυλικής σχέσης. Ζητήματα αμοιβαίας υποχρέωσης διατροφής, ρύθμισης περιουσιακών σχέσεων, κληρονομικά, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης. Το πιο κατάλληλο νομικά εργαλείο και πλαίσιο είναι η πρόβλεψη συμφώνου συμβίωσης. Ολα τα άλλα είναι επικίνδυνα».

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών, θα μπορούσε να θεωρηθούν οι πρώτες γαμήλιες τελετές, που πραγματοποιήθηκαν σε ήρεμο κλίμα. Στο δημαρχείο παρέστησαν περίπου 50 άτομα, κυρίως φίλοι των δύο ζευγαριών. «Θεωρώ ότι ήταν μια ιστορική μέρα και όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις τελετές είχαν την αίσθηση ότι κάνουν κάτι σημαντικό», είπε στην «Κ» ο Μάριος Διονέλης, δημοσιογράφος του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» και ένας εκ των μαρτύρων.

Καθημερινή, 4/6/2008

erva_cidreira είπε...

Τώρα και «αγανακτισμένοι πολίτες»

Συνεχίζεται το σίριαλ με τους γάμους ομοφύλων που τέλεσε ο Δήμαρχος Τήλου. Ατομο «με συμφέροντα» στο νησί, του επιτέθηκε υπό το... βλέμμα των λιμενικών

Παραδοσιακές συνταγές φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια θα εμποδιστεί η τέλεση πολιτικών γάμων μεταξύ ομοφύλων, αφού το γράμμα του νόμου δεν τους απαγορεύει, όπως συμφωνούν οι ειδικοί.

Έτσι, αφού προηγήθηκε η απειλή της δίωξης κατά των δημάρχων και μετά η υλοποίησή της, η πολιτική παρέμβαση πριν την ολοκλήρωση της έρευνας και η απειλή δίωξης κατά επίδοξων μιμητών, υπήρξαν και «αγανακτισμένοι πολίτες», ή καλύτερα... ένας.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Τήλου κ.Τ.Αλιφέρης πήγε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου, προκειμένου να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες της έρευνας εναντίον του, αλλά κατά την άφιξή του δέχθηκε φραστική επίθεση από πολίτη.

Ο τελευταίος, ισχυριζόμενος ότι «έχει συμφέροντα στην Τήλο», επιτέθηκε επίσης εναντίον των δημοσιογράφων χωρίς μάλιστα να επέμβουν οι άνδρες του λιμενικού που παρίσταντο.

Φωνή λογικής από το Ν.Κακλαμάνη

Μία πιο σοβαρή προσέγγιση στο θέμα ήρθε από τον Δήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Ο Νικ.Κακλαμάνης παρατήρησε ότι ο ρόλος των δημάρχων δεν είναι να νομοθετούν, αλλά να εφαρμόζουν χωρίς παρεκκλίσεις τους νόμους της Πολιτείας, κατ' ουσίαν δηλαδή αποδέχθηκε ότι η κείμενη νομοθεσία και το Σύνταγμα επιτρέπουν την τέλεση τέτοιων γάμων. Όπως τόνισε, η Πολιτεία οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε θεσμικά είτε ερμηνευτικά.

Εθνος, 4/6/2006

erva_cidreira είπε...

Οn Αir
Κοσμάς Βίδος
Στον ύπνο τούς έπιασαν τους Αυτιάδες τα δύο ομόφυλα ζευγάρια που παντρεύτηκαν χθες, στις επτά το πρωί, στην Τήλο. ▅ Τι ήταν να σκάσει η είδηση; ▅ Πανικός στα στούντιο. ▅ Με τους διαφωνούντες να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν. ▅ Το τι είπε το στόμα του Γιάννη Ντάσκα δεν περιγράφεται! ▅ Στον δε Γιώργο Παπαδάκη βγήκε και ο πρόεδρος Τηλίων Ρόδου για να ανακοινώσει ότι «όλοι οι Τήλιοι είναι αγανακτισμένοι με αυτό που έγινε!». ▅ Πότε πρόλαβε να επικοινωνήσει με όλους τους Τηλίους μέσα στα μαύρα χαράματα; ▅ Το καλύτερο βεβαίως το είπε για άλλη μία φορά ο Γιώργος Αυτιάς, όταν αναφερόμενος με τη σειρά του στο θέμα του πολιτικού γάμου των ανθρώπων του ίδιου φύλου πρότεινε: «Θα μπορούσαν να πάνε σε έναν συμβολαιογράφο και να πούμε “συστήνουμε μια εταιρεία”.Το ίδιο πράγμα θα ήταν». ▅ Μήπως να του εξηγήσει κάποιος ότι εδώ δεν μιλάμε για το άνοιγμα ψαροταβέρνας παρά για τη συμβίωση (και τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτήν) δύο ανθρώπων; ▅ Πόσες φορές μίλησε χθες στην τηλεόραση για το κοσμοϊστορικό συμβάν ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος; ▅ Αμέτρητες! ▅ Απορούσες με την ταχύτητα με την οποία έβγαινε από εκπομπή σε εκπομπή. ▅

ΤΟ ΒΗΜΑ, 4/6/2006