29.9.14

ΣΕΡΒΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ GAY PRIDE ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Χωρίς σοβαρά επεισόδια πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι. στο Βελιγράδι, η παρέλαση υπερηφάνειας (Belgrade pride parade) των ομοφυλόφιλων.
Η παρέλαση ξεκίνησε έξω από κυβερνητικό κτήριο και κατέληξε σε κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το δημαρχείο.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ομάδα νεαρών ακροδεξιών, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ομοφυλόφιλων, προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στο κέντρο της πόλης.
Αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, χωρίς να κάνουν χρήση βίας. Ακόμη ένα επεισόδιο σημειώθηκε έξω από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Β-92 όταν νεαροί πέταξαν πέτρες και καπνογόνα στην είσοδο του κτηρίου όπου στεγάζεται το κανάλι.
Με την παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές υποχώρησαν ενώ κατά την διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.
Η παρέλαση των ομοφυλόφιλων αποτέλεσε ένα τεστ για τη Σερβία με δεδομένο ότι η πραγματοποίηση της είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση ως προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της παρέλασης εξέφρασε την ικανοποίηση του που όλα κύλησαν ήρεμα.
«Με την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης των ομοφυλόφιλων αποδείξαμε ότι στη Σερβία γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία , Μάικλ Ντέβενπορτ χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την πραγματοποίηση της παρέλασης των ομοφυλόφιλων επισημαίνοντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα στην προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(tanea.gr, 28/92014)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο κέντρο του Βελιγραδίου, ενόψει της παρέλασης Belgrade Pride Parade, την πρώτη gay pride παρέλαση στην πόλη από το 2010.

Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους έχει απαγορευτεί για όλα τα οχήματα, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν απομακρύνει από το κέντρο τους κάδους απορριμμάτων και τις ζαρντινιέρες για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επεισόδια.

Επίσης, εφαρμόζονται περιορισμοί στην κυκλοφορία των πεζών, αφού στο κέντρο της πόλης επιτρέπεται μόνο η είσοδος των κατοίκων, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, και όσων συμμετέχουν στην παρέλαση των ομοφυλόφιλων.

Η παρέλαση Υπερηφάνειας θα ξεκινήσει το μεσημέρι από το κτήριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση, θα διανύσει μία απόσταση 500 περίπου μέτρων και θα καταλήξει μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

Στην εκδήλωση των ομοφυλόφιλων, σε ένδειξη συμπαράστασης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες και η ηγεσία του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία.

Το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Βελιγραδίου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις όσων αντιτίθενται στην παρέλαση των ομοφυλόφιλων, οι οποίες οργανώθηκαν από ακροδεξιές και θρησκευτικές οργανώσεις.

Η πρώτη παρέλαση Υπερηφάνειας στη Σερβία πραγματοποιήθηκε το 2001 όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που προσπάθησαν αν αποτρέψουν με τη βία την πραγματοποίησή της.

Βίαια επεισόδια εκδηλώθηκαν και το 2010, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση της παρέλασης των ομοφυλόφιλων, για λόγους ασφαλείας, τα έτη 2009, 2011 και 2013.