17.9.14

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2014. ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΜΟΝΟΣ


Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος / Hoje eu quero voltar sozinho (Βραζιλία, 95') 
Ο Λεονάρντο και η Τζοβάνα είναι κολλητοί φίλοι. Εκείνος είναι τυφλός, εκείνη τον συνοδεύει καθημερινά στην επιστροφή τους από το σχολείο, και μαζί κουβεντιάζουν ανεξάντλητα διασκεδάζοντας την πλήξη τους. Ο Λεονάρντο, όμως, δεν νιώθει ανεξάρτητος. Τα σχολικά πειράγματα και η υπερπροστατευτική συμπεριφορά των γονιών του τον έχουν κουράσει.
Η άφιξη του Γκάμπριελ, ενός νέου μαθητή, στο σχολείο θα τον αναγκάσει να επανεκτιμήσει την καθημερινή ρουτίνα του. Θα αντιληφθεί πως τρέφει για εκείνον αισθήματα που δεν είχε παραδεχθεί μέχρι τότε, ενώ παράλληλα η Τζοβάνα θα αρχίσει να νιώθει ζήλια όταν παύει να είναι το μοναδικό πρόσωπο στη ζωή του.
Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντάνιελ Ριμπέιρο αποτελεί την πιο συγκινητική και ευαίσθητη LGBT ταινία της χρονιάς, γιατί διαχειρίζεται τα ανομολόγητα ερωτικά πάθη ως ανθρώπινα και όχι ως αξιοπερίεργα.
 Η διακριτική του ματιά συντρέχει την αμηχανία των εφηβικών σκιρτημάτων και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, ειδικά του Γκιλέρμε Λόμπο στον ρόλο του Λεονάρντο, επικοινωνούν αβίαστα την αγωνία και τον πόθο. Βραβεία Teddy και FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Π.Γκ 

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
Κινηματογράφος ΟΠΕΡΑ 1, 25/9, 18:00


Δεν υπάρχουν σχόλια: