5.9.14

ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ. ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΑΔ

Οι λεσβίες, οι γκέι και οι αμφιφυλόφιλοι έχουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας απ’ ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι συνομήλικοί τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα.
Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να βιώσουν αρνητικές εμπειρίες κατά τις επισκέψεις τους στους γιατρούς.
Σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες της ομοφυλοφιλίας στην Αγγλία, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι το 12% των λεσβιών και το σχεδόν 19% των αμφιφυλόφιλων γυναικών αναφέρουν προβλήματα ψυχικής υγείας, έναντι του 6% των ετεροφυλόφιλων γυναικών.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στους άντρες είναι 11% για τους γκέι, 15% για τους αμφιφυλόφιλους και 5% για τους ετεροφυλόφιλους.
Επιπλέον, λεσβίες, γκέι και αμφιφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες από τους ετεροφυλόφιλους να αναφέρουν αρνητικές εμπειρίες με τους γιατρούς στους οποίους απευθύνονται για οιονδήποτε λόγο, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής» (JGIM).
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι σεξουαλικές μειονότητες παρουσιάζουν φτωχότερη υγεία και χειρότερα βιώματα κατά την επαφή τους με τους γιατρούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρτιν Ρόλαντ, καθηγητής και διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Κέιμπριτζ. «Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί θα αναγνωρίζουν τις ανάγκες των σεξουαλικών μειονοτήτων και θα τους παρέχουν τις ίδιες φροντίδες με τους άλλους ασθενείς».
Ο δρ Ρόλαντ και οι συνεργάτες του βασίζουν τα ευρήματά τους στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 2 εκατομμύρια εθελοντές, οι οποίοι την περίοδο 2009-2010 συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις εμπειρίες τους από την επαφή τους με τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Περισσότεροι από 27.000 εκ των εθελοντών ανέφεραν πως είναι γκέι, λεσβίες ή ετεροφυλόφιλοι, γεγονός που καθιστά τη νέα μελέτη την μεγαλύτερη του είδους.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι «η φτωχότερη υγεία που αναφέρουν οι σεξουαλικές μειονότητες οφείλεται εν μέρει στο δυνητικά εχθρικό και στρεσογόνο κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργείται από το στίγμα, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν».
«Όλοι ασθενείς αξίζουν υψηλής ποιότητας φροντίδα της υγείας από τον γιατρό τους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους», σχολίασε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας. (medpage.gr, 4/9/2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια: