24.9.14

CONFUSIONS OF YOUNG TÖRLESS


Confusions by Branko Brezovec
The Confusions of Young Törless is a radical theater experiment being spearheaded by the highly innovative Croation director Branko Brezovec. Based on Robert Musil’s 1906 expressionist novel The Confusion of Young Törless, the work examines the mechanisms of desire, the incomprehensibility of the other, and the pathology of normality. Rather than take a traditional narrative approach to adapting Musil’s novel—as Volker Schlöndorff did in his 1966 filmic adaptation— Branko Brezovec forgoes most narrative conventions and takes a thematic approach to Musil’s tale of three boys’ sadistic and homoerotic torture of their military boarding school classmate. 


Ο νεαρός Τέρλες 
"Ο νεαρός Τέρλες" (1906) ένα μυθιστόρημα που οι εγκυρότεροι γερμανοί κριτικοί κατέταξαν πριν από λίγα χρόνια ανάμεσα στα εκατό αριστουργήματα της λογοτεχνίας από την εποχή του Ομήρου ως σήμερα, είναι το πρώτο βιβλίο του αυστριακού συγγραφέα Ρόμπερτ Μούζιλ (1880-1942), και η μόνη επιτυχία που γνώρισε ο δημιουργός του "Ανθρώπου χωρίς ιδιότητες" όσο ζούσε. Ο ήρωας του βιβλίου βασανίζεται γιατί ανακαλύπτει αυτό που είναι πέρα από το λόγο και τη λογική - πέρα από τον υπολογισμό. Μαντεύει, πως η αληθινή ζωή είναι φτιαγμένη από τα άπιαστα κομμάτια μιας άλλης ζωής, και τρομάζει στην ιδέα πως θα μπορούσαμε να τ' αφήσουμε να μας διαφύγουν. Ανακαλύπτει πως το ανέκφραστο συγχέεται συχνά με το ακατονόμαστο, πως ο αισθησιασμός, η ηδονή, δεν μπορούν να αποσπαστούν από τις πιο βαθιές και ουσιαστικές μας εμπειρίες.
μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης, εκδόσειςΎψιλον, 1984

Ο νεαρός Τέρλες, οικότροφος σε μια αυστριακή ακαδημία στα τέλη του 19ου αιώνα, παράλληλα με την πληκτική μαθητική ζωή, εμπλέκεται με τρεις συμμαθητές του σε μια ιστορία σαδιστικής βίας που διαμορφώνει τις πεποιθήσεις του για το καλό και το κακό: «Έπρεπε να παραδεχτώ ότι ήταν δυνατόν. Ότι ένας άνθρωπος δεν είναι μόνιμα καλός ή κακός. Αλλάζουμε όλοι μας διαρκώς. Καθοριζόμαστε από τις πράξεις μας. Αν επιτρέψουμε ν'αλλάξουμε... σε σημείο που να γίνουμε βασανιστές ή ζώα προς θυσία... τότε όλα είναι δυνατά... Τότε τελείως κανονικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν απαίσια πράγματα... Ήσυχα και φυσικά.» 
 Η ταινία «Ο νεαρός Τέρλες»(1966) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Φόλκερ Σλέντορφ και μία από τις βασικές ταινίες του «Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου». Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μούζιλ «Οι αναστατώσεις του νεαρού Τέρλες»(1906), το οποίο θεωρήθηκε μια προφητική ματιά στο ψυχολογικό προφίλ του ναζισμού. Η ταινία εξετάζει με διεισδυτικό τρόπο τη γένεση του ναζισμού μέσα από τις σχέσεις των νεαρών μαθητών. 
«Είστε βλακώδη, σιχαμερά κτήνη! Βρωμεροί, αναίσθητοι και εμετικοί» θα πει ο Τέρλες στους συμμαθητές-θύτες, αλλά δεν θα κάνει τίποτε για να σώσει τον συμμαθητή-θύμα, μπερδεμένος μέσα σε πρωτόγνωρα ένστικτα και συναισθήματα που τον κατακλύζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: