24.9.14

Η ΨΥΧΟΥΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - 2


Αννίτα Πάνια: Έχετε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές για ιδιαίτερα κοινωνικά θέματα. Και πραγματικά ο κόσμος θέλει ν’ ακούσει τις θέσεις της Εκκλησίας. Υπάρχουν άνθρωποι που ταυτίζονται με την άποψή σας και άνθρωποι που τη βρίσκουν ακραία και πάρα πολύ δογματική. Και μιλάω για την περίπτωση της ομοφυλοφιλίας, θέμα για το οποίο έχετε τοποθετηθεί ιδιαιτέρως αρνητικά και την ίδια στιγμή κάθετα.
Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος:  Να σας πω: Όταν ένα θέμα που τίθεται έχει τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής, δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης και του Ευαγγελίου, και της Παραδόσεως της Εκκλησίας,  δεν χωράει να θέτουμε εμείς υποκειμενικές προτιμήσεις και ερμηνείες. Επομένως, ακολουθώντας την εντολή, και είναι εντολή πλέον προς εφαρμογή, του Ευαγγελ ίου, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε.
Αννίτα: Άρα λέτε ότι από τη στιγμή που μέσα από το Ευαγγέλιο όλο αυτό είναι απαγορευτικό, είναι μοιραίο για ένα Χριστιανό να μην αποδεχτεί ποτέ την ομοφυλοφιλία και να μην...
Άνθιμος: Αλλά και εις τον ποιμένα τον πνευματικό όπως λέμε για την Εκκλησία, είτε τον επίσκοπο είτε τον ιερέα, να πει ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε μ’ αυτό το θέμα.
Αννίτα: Μάλιστα. Να το πάρουμε λίγο από την ανθρώπινη πλευρά του γιατί δεν γνωρίζουμε όλοι οι άνθρωποι το Ευαγγέλιο καλά κατά γράμμα. Και για να είμαστε και λίγο πιο πρακτικοί, η νεότερη γενιά δεν το γνωρίζει πολύ καλά. Ούτε καν η δικιά μου δεν τα πολυξέρουμε τα πράγματα.
Λέτε ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεστε να νομιμοποιηθεί η ομοφυλοφιλία, και σε καμία περίπτωση δεν δέχεστε το γάμο, την τεκνοποίηση..
Άνθιμος: Ναι, αυτό ήθελα να συμπληρώσω, διότι το πράγμα πήγε εκεί.
Αννίτα: Μάλιστα.
Άνθιμος: Που δεν είχε πάει ποτέ ανά τους αιώνες πριν. Δεν ξέρω πώς τα λένε και πώς τα δικαιολογούν.
Αννίτα: Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία;
Άνθιμος: Είναι παρά φύσιν πράξη. Και συγχρόνως αμαρτία.
Αννίτα: Ε, άμα δεν ξέρω το Ευαγγέλιο και κάνω καμιά αμαρτία κατά λάθος τι θα γίνει;
Άνθιμος: Του το λέμε εμείς σε όποιον δεν το ξέρει που είναι όπως οι Αρεοπαγίτες θα του πουν τα νομικά και οι πολιτικοί τα πολιτικά, εμείς στο λαό λέμε αυτά που λένε τα εκκλησιαστικά.
Αννίτα:  Και κάποιος που είναι ήδη gay και δεν το ήξερε ότι είναι αμαρτία και πάει και το πει μετά του...
Άνθιμος: Τι να πει μετά;
Αννίτα: Να είναι gay, και να μην ξέρει ότι αυτό απαγορεύεται. Είναι ένας νέος ο οποίος δεν έχει...
Άνθιμος: Εμείς καλούμε σε μετάνοια, σε διόρθωση κατά το εφικτό. Πέστε ότι δεν κατορθώνει. Έχω τέτοια περιστατικά. Είναι ένα μέλος της κοινωνίας. Δεν τον είδαμε ποτέ. Ξέρουμε ότι λένε αυτό ή συμβαίνει αυτό και σταματούμε εκεί. Αλλά όταν έρχεται νόμος του κράτους που θέλει να νομιμοποιήσει ζευγάρια, αυτό δεν γίνεται ούτε στα σκυλιά με συγχωρείτε.
Αννίτα: Κατάλαβα πολύ καλά τη λέτε τώρα, πατέρα Άνθιμε. Απλώς εγώ αναρωτιέμαι, τη στιγμή που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς και είναι ζευγάρια δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, μήπως το πράγμα γίνεται πιο εύκολο όταν νομιμοποιείς τη σχέση των ανθρώπων και δεν τους εξαναγκάσεις να λειτουργούν περιθωριακά, ακραία, ανορθόδοξα, τέλος πάντων καταπιεσμένοι; Αυτό λέω.
Άνθιμος: Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιβεβαίωση αυτής της καταστάσεως που θεωρείται αμαρτία με μία νομιμοποίηση. Είναι σα να λέμε τα παιδιά μας να τα καταστρέψουμε. Σ’ όλα τα θρησκεύματα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμείς που είμαστε στο χριστιανικό κόσμο πρέπει να υποχωρήσουμε γιατί το θέλουν, δεν ξέρω ποιοι διανοούμενοι, δεν ξέρω ποιοι πολιτικοί, να νομιμοποιήσουμε ζευγάρια άνδρα με άνδρα και νάχουν, λέει και παιδί; Ποιον θα λέει μαμά, ποιον θα λέει μπαμπά.
Αννίτα: Συνήθως λέει μπαμπά τον... μπαμπά, και μαμά λέει ...
Άνθιμος: Είναι γελοίο.
Αννίτα: Το 'χω δει.
Άνθιμος: Ναι, αλλά είναι γελοίο!
Αννίτα: Και μαμά το μπαμπά.
Άνθιμος: Αυτό θα είναι δυστυχισμένο πλάσμα μετά.
Αννίτα: Εντάξει ας μην προκαθορίσουμε την πορεία παιδιών που... Δυστυχισμένα πλάσματα, Παναγιότατε, είναι κι εκείνα που έρχονται από μάνα και πατέρα και είναι οι γονείς απαράδεκτοι.
Άνθιμος: Ναι, σύμφωνοι. Να μην είναι όμως και προδιαγεγραμμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: