5.9.14

ΠΩΣ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ - 1

«Τον τελευταίο καιρό δεν έχω διάθεση για σεξ», «Κάποιες φορές έχω μια ανεξήγητη κόπωση και έναν εκνευρισμό», «Έχω πάρει κιλά, αν και δεν τρώω παραπάνω». Τα παραπάνω είναι προβλήματα που συχνά απασχολούν το ανδρικό φύλο και για τα οποία υπεύθυνες είναι οι ορμόνες. Ποιες είναι αυτές και πώς το επηρεάζουν; Και τι συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία τους;
Τεστοστερόνη
Ο «μαέστρος των ορμονών»

Η ορμόνη που κυριαρχεί στους άνδρες είναι η τεστοστερόνη. Παράγεται από τους όρχεις και επηρεάζει το ανδρικό σώμα και τις λειτουργίες του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μέχρι την έναρξη της εφηβείας, η παραγωγή της είναι πολύ χαμηλή. Από την εφηβεία και μετά, όμως, επικρατεί σε όλες τις ηλικίες, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την αρρενοποίηση του άνδρα, τη μυϊκή του δύναμη, καθώς και για τη σεξουαλική του επιθυμία και ικανότητα. Η παραγωγή της συμβάλλει στη διαμόρφωση του ανδρικού σωματότυπου (μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη και μάζα από τις γυναίκες, υψηλότερο ανάστημα, πιο γερός σκελετός, μειωμένο λίπος στο στήθος και τους γοφούς) και δευτερευόντων χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου (βαθιά φωνή, τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα),   στην ύπαρξη της λίμπιντο και στην επίτευξη στύσης. Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης είναι 270-1.100 ng/dl.
Τα σκαμπανεβάσματα
Up  Στους άνδρες δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που να προκαλούν αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης. Συχνά, όμως, γίνεται χρήση της τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων ως αναβολικών με μορφή χαπιών ή ενέσεων για αύξηση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της αντοχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αυξημένα επίπεδά της, εκτός από την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, μπορεί να ευθύνονται και για τη μετατόπιση του λίπους στην κοιλιά, την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος της πλάτης, η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονη τριχοφυΐα, την τριχόπτωση στο κεφάλι και την αύξηση της κακής χοληστερίνης (LDL). Επιπλέον, επηρεάζουν τη διάθεση, προκαλώντας εκνευρισμό και επιθετικότητα.
Down  Τα μειωμένα επίπεδά της στον ανδρικό οργανισμό σχετίζονται με μείωση της μυϊκής μάζας και αντοχής, αραίωση της συχνότητας ξυρίσματος και της τριχοφυΐας στο σώμα, αύξηση του λίπους και αλλαγή της κατανομής του στο σώμα (αντίστοιχη με εκείνη του γυναικείου σώματος), εμφάνιση οστεοπόρωσης και πόνου στις αρθρώσεις, εξάντληση, δυσκολία συγκέντρωσης, κακή διάθεση που κάποιες φορές φτάνει στα όρια της κατάθλιψης, διαταραχές ύπνου (αϋπνία), έλλειψη ενεργητικότητας, μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Η μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης οφείλεται συχνά σε τραυματισμούς ή χρόνιες φλεγμονές στους όρχεις (π.χ. ορχίτιδα), επιβαρυντικές θεραπείες (π.χ. ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες), χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά, κορτικοστεροειδή), χρόνια σοβαρά νοσήματα, διαταραχές της υπόφυσης (π.χ. όγκοι, φλεγμονές, υπερέκκριση προλακτίνης), καθώς και σε σοβαρού βαθμού παχυσαρκία (όταν ο Δ.Μ.Σ. ξεπερνά το 35). Η παχυσαρκία και ειδικότερα το ενδοκοιλιακό λίπος έχουν την τάση να μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα, τα οποία με τη σειρά τους καταστέλλουν την παραγωγή της τεστοστερόνης.
Το ρεζερβουάρ δεν εξαντλείται
Σε αντίθεση με τις γυναίκες, στις οποίες τα οιστρογόνα μειώνονται δραματικά γύρω στα 50 και έρχεται ξαφνικά η εμμηνόπαυση, στους άνδρες τα ανδρογόνα μειώνονται επίσης με την πάροδο της ηλικίας, αλλά προοδευτικά και πολύ αργά, ξεκινώντας από τη δεκαετία των 30 ετών. Από την ηλικία των 50 και μετά η πτώση γίνεται με πιο γρήγορο ρυθμό, αλλά σε καμία ηλικία της ζωής τους τα επίπεδα της τεστοστερόνης δεν πέφτουν όσο χαμηλά πέφτουν τα αντίστοιχα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Με άλλα λόγια, οι άνδρες έχουν πάντα ένα ικανοποιητικό απόθεμα τεστοστερόνης, γι’ αυτό και έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. 
Βάσω Παπασούλη (vita.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: