3.9.14

ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ψήφισαν κατά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές στα επίμαχα θέματα που αφορούν σε γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Βουλή, αλλά και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Οπως ανακοίνωσε ο κ. Αθανασίου πλέον θα τιμωρούνται με φυλάκιση και πρόστιμο και όσοι υποκινούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδες προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε ικανοποιημένη για τις προσθήκες στο νομοσχέδιο σχετικά με τις αξιόποινες πράξεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τις αλλαγές στο θέμα των γενοκτονιών.
«Για οποιαδήποτε άρνηση εγκλημάτων δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε το λόγο και το φρόνημα. Και απέναντι στα θύματα των Ποντίων και των Αρμενίων – τιμάμε αυτά τα θύματα – όμως λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας ή εθνικής πλειοδοσίας.
» Είναι θέμα των επιστημόνων να αποδείξουν αν είναι γενοκτονία ή εθνοκάθαρση» κατέληξε.

Σε άλλο νομοσχέδιο παραπέμφθηκε η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε σε άλλο νομοσχέδιο την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Απαντώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κατέθεσαν τροπολογία για την επέκταση του συμφώνου, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε ότι αυτή η ρύθμιση έχει πολλές παραμέτρους και δεν διευθετείται με μία διάταξη, αλλά θέλει μελέτη προκειμένου να ενταχθεί στο αστικό δίκαιο.
Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και των ομόφυλων ζευγαριών τάσσονται και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ ενώ θετικά τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. (
tanea.gr, 2/9/2014)

*******

[…]έχει φτάσει 2014 και ακόμα συζητάμε για σύμφωνα συμβίωσης και άλλα κουραφέξαλα
Υπενθύμιση προς όσους θέλουν να υπερασπιστούν τους ομοφυλόφιλους με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο Νικολόπουλου, τις δηλώσεις των παπάδων κτλ: Το αίτημα είναι να ισχύσει ο πολιτικός γάμος για όλους. Η επιμονή στο να προβάλλεται ως «λύση» η ψήφιση ενός συμφώνου συμβίωσης σημαίνει απλώς ότι δεχόμαστε πως κάποιοι θα παραμείνουν εσαεί πολίτες Β' κατηγορίας με λιγότερα δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν θα υπογράψει κάποιο συμβολαιογραφικό σύμφωνο αλλά σκοπεύει να παντρευτεί τον σύντροφό του, αφού στο Λουξεμβούργο ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οι δυο τους θα είναι επίσημα και με τη βούλα του νόμου σύζυγοι, όχι «συγκάτοικοι».

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η πρώτη αφορμή και της έντασης μεταξύ στελεχών της ΔΗΜΑΡ και της Ν. Δ το 2013, επί υπουργίας Αντώνη Ρουπακιώτη στην προηγούμενη κυβέρνηση, «βρήκε» τον δρόμο για τη Βουλή και μάλιστα σε κλίμα απόλυτης μετριοπάθειας ψηφίζεται το μεσημέρι της Τρίτης. Το αυτονόητο γίνεται μετά από χρόνια δεσμεύσεών μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νόμος του κράτους. Καταδικάζουμε επιτέλους και πολιτικά και με τη βούλα του κράτους τις ρατσιστικές εκδηλώσεις, που ωθούν σε εγκληματική συμπεριφορά, όσους βλέπουν ως εχθρούς τους ανθρώπους, με βάση το χρώμα τους την καταγωγή τους, αλλά και την φυλή τους. Σήμερα Τρίτη έγινε και το άλλο αυτονόητο. Στις φυλετικές διακρίσεις προστέθηκαν και οι διαχωρισμοί με βάση τη σεξουαλική προτίμηση όσων γίνονται θύματα επιθέσεων.

Η πρόταση υπήρχε από τα στελέχη του ΠαΣοΚ για τον διαχωρισμό με βάση τη σεξουαλική προτίμηση αλλά τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από στελέχη και του υπουργείου Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη έκφραση. Ας δούμε προσεκτικά ποιοι αντιδρούσαν εδώ και ενάμιση χρόνο για την προώθηση των συγκεκριμένων διατάξεων... Κατ΄ αρχήν επί Ρουπακιώτη εκείνος, που με ανακοινώσεις του είχε αντιδράσει, ήταν ο κραταιός τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος κατάφερε για λίγο να μπλοκάρει την προώθηση του νομοσχεδίου... Η άλλη πλευρά που αντιδρούσε ήταν απολύτως συντηρητικοί κύκλοι της εκκλησίας, οι οποίοι επιφυλάσσουν για τους εαυτούς τους την αυθεντική διαφύλαξη της ηθικής, χωρίς να αναλύουν ιστορικά και κοινωνικά το όλο θέμα και βεβαίως μη συνυπολογίζοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός ο οποίος μεταναστεύει και έχει υποστεί πολλές φορές ρατσιστικές επιθέσεις... Ευτυχώς υπάρχουν και φωτισμένοι ιεράρχες, οι οποίοι δεν νομίζουν ότι απειλείται η εκκλησιαστική παράδοση από ένα νομοσχέδιο, που επαγγέλλεται μόνο την ισότητα των ανθρώπων... [...]

Γιάννα Παπαδάκου (tovima.gr)