25.9.14

"ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΙ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΑ


Οι μετανάστες - που έχουν αναζητήσει και βρει άσυλο στο νησί Μάνους στην Παπούα – Νέα Γουινέα, είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε ένα κολαστήριο, απομονωμένοι από τον κόσμο, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να κοιμηθούν γιατί φοβούνται για τις ζωές τους.
Ανάμεσά τους, βρίσκονται και κάποιοι ομοφυλόφιλοι Ιρανοί οι οποίοι, μέσα στην απελπισία τους, έχουν γράψει κάποιες επιστολές. Σε αυτά τα γράμματα, εκφράζουν τους φόβους τους, τις αυτοκτονικές τους σκέψεις και τις άσχημες εμπειρίες τους στο κολαστήριο όπου ζουν.
Συνολικά, έχουν γίνει γνωστές 6 επιστολές ομοφυλόφιλων ανδρών από το Ιράν, οι οποίες μεταφράστηκαν στα αγγλικά, με σκοπό να κάνουν τον γύρο του κόσμου και να κάνουν γνωστές τις άθλιες συνθήκες ζωής τους μέσα στο άσυλο.
Σε ένα σημείωμα αυτοκτονίας προς την μητέρα του, ένας από αυτούς, ο Omid, γράφει:


«Λυπάμαι που γεννήθηκα ομοφυλόφιλος... Εύχομαι το σκάφος μας να είχε βυθιστεί στον ωκεανό. Δεν μπορώ να επιστρέψω στο Ιράν, γιατί θα με εκτελέσουν. Ωστόσο, η ζωή σε ένα κολαστήριο δεν είναι καθόλου καλύτερη. Γιατί το να είσαι γκέι θεωρείται έγκλημα στην Παπούα Νέα Γουϊνέα, και η τιμωρία για το έγκλημα είναι 14 χρόνια φυλάκισης.
Λυπάμαι που γεννήθηκα ομοφυλόφιλος. Δεν ήθελα να σε πληγώσω, μαμά.
Εύχομαι σκάφος μας να είχε βυθιστεί στον ωκεανό και να μην είχα φτάσει στο τώρα, να ζω τα χειρότερα χρόνια της  ζωής μου.
Πίστευα ότι η Αυστραλία και ο λαός της θα με προστάτευαν, αλλά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σ' αγαπώ πολύ μαμά.
Αντίο»

Πηγές του Guardian αναφέρουν ότι ο Omid προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα κατάφερε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις ομοφυλόφιλοι που έχουν βρει άσυλο στο Μάνους, έχουν αναφερθεί για αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες.
Ένας άλλος, ο Ahmed γράφει:

«Ελπίζω να μην με στείλουν στη φυλακή στη Νέα Γουινέα, επειδή ξέρω ότι εκεί θα με σκοτώσουν, όπως έκαναν σε έναν συμπατριώτη μου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είμαι αναγκασμένος να κρύβω τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις επειδή σε αυτή τη χώρα, όπως και στο Ιράν, υπάρχουν πολλοί φανατικοί άνθρωποι που αν ανακαλύψουν ότι κάποιος είναι γκέι τον παρενοχλούν και ίσως προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν.
Ζω συνεχώς με άγχος, στρες και κατάθλιψη. Δεν ξέρω ποιό είναι το έγκλημά μου και γιατί πρέπει να τιμωρούμαι τόσο σκληρά». 
Ελίνα Μαμμή (thetoc.gr,24/9/2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια: