4.9.14

ΗΠΑ. "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΔΩΡΕΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Όπως δημοσιεύεται στο VICE, o 16χρονος Alexander Betts Jr. αυτοκτόνησε πέρυσι αφού έπεσε θύμα εκφοβισμού. Θέλησε να δωρήσει έξι από τα όργανά του – συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς του, των πνευμόνων και των νεφρών – έγιναν δωρεά σε άλλους. Εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού – όμως – η δωρεά των ματιών του απορρίφθηκε.
Η μητέρα του, Sheryl MooreBetts, το έμαθε πάνω από ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της και δηλώνει την απαξίωσή της για τον «απαρχαιωμένο και εντελώς ξεπερασμένο» κανονισμό του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), πίσω από την απόφαση. Ο κανονισμός αυτός δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του AIDS, τη δεκαετία του 1980, κατά τον οποίο θεωρείται μη επιλέξιμη οποιαδήποτε δωρεά από «άνδρες, οι οποίοι είχαν σε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια».
«Αντιλαμβάνομαι γιατί έφτιαξαν πριν από 30 χρόνια τον κανονισμό, αλλά δεν έχει πλέον εφαρμογή, επειδή πήραν την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τους νεφρούς του. Γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν τα μάτια του;» είπε η Moore, από το Πλέσαντ Χιλ της Άιοβα, στο VICE News.
Τα όργανα του Betts κατέστη δυνατό να δωριστούν, επειδή η μεταμόσχευση αγγειακών οργάνων ρυθμίζεται από τη Διοίκηση Υγείας Πόρων και Υπηρεσιών (HRSA), που δεν εμποδίζει τους ομοφυλόφιλους άνδρες να δωρίσουν τα όργανά τους.
Ο David Bowman, εκπρόσωπος της HRSA δήλωσε ότι «πριν από τη δωρεά οργάνου, ο δότης ελέγχεται για μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους λήπτες των οργάνων».
Η Moore δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι ο γιος της δεν είχε σεξουαλικές επαφές και έτσι το προσωπικό επέλεξε την πλευρά της προσοχής, θεωρώντας τον έφηβο μη επιλέξιμο για να δωρίσει ιστούς. Ελπίζει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όσο αφορά τον κανονισμό του FDA, με την ελπίδα να αλλάξει: «Ήταν το πιο ευγενικό ανθρώπινο πλάσμα που γνώρισα ποτέ. Και πραγματικά πονάει ότι το μόνο πράγμα που ζήτησε ήταν να δωρίσει όσα περισσότερα όργανα μπορούσε, εάν κάτι του συνέβαινε, αλλά αυτό δεν τιμάται επειδή ήταν γκέι. Πραγματικά θα ήθελα η τελευταία επιθυμία του AJ να τιμηθεί».
Ο FDA έχει επίσης απαγορεύσει, από το 1983, όλες τις δωρεές αίματος από τους ομοφυλόφιλους άνδρες επειδή «το ιστορικό του σεξ μεταξύ ανδρών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έκθεση και μετάδοση συγκεκριμένων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV».
(efsyn.gr, 1/9/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: