23.6.12

ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ;

Τι θα λέγατε αν γινόταν παρέλαση ομοφυλόφιλων στη Χαλκίδα;
egnomi.gr, 23-6-2012
Η παρέλαση των ομοφυλόφιλων (gay parade) στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μητροπολίτη Άνθιμου.
Η Ιερή Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για "γεγονός απαράδεκτο για τα ήθη και τα έθιμα της πόλης" και προσθέτει:
"Απορούμε, θλιβόμεθα, διαμαρτυρόμεθα και γνωρίζουμε ότι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ιδίως νέοι της πόλεώς μας έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν έντονα σε τέτοια παρουσία και ανήθικη παρέλαση οπουδήποτε στην πόλη μας αλλά ειδικότερα στην καρδιά της ζωής των δύο μεγάλων μας Ναών, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και Αγίας Σοφίας".
Αλήθεια όμως πώς θα σας φαινόταν αν γινόταν μία τέτοιου είδους παρέλαση στη Χαλκίδα;
Το ερώτημα αυτό θέσαμε σε Χαλκιδέους και Χαλκιδέες, στην οδό Αβάντων και διαβάστε παρακάτω τι μας απάντησαν.
Η Χριστίνα Τσακωνή απαντάει ορθά-κοφτά: " Δεν θα μου άρεσε καθόλου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι αυτό που θέλει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το επικροτούμε και οι υπόλοιποι, ούτε θεωρώ σωστό να περηφανεύεται κάποιος ή κάποια, να παρελάζει και να βροντοφωνάζει ότι είναι gay".
Για γέλια θα ήταν μία παρέλαση ομοφυλόφιλων πιστεύει η Ματίνα Ζάκα, που έκανε λόγο για "καρναβάλι στους δρόμους της πόλης", αλλά η φίλη της Θεοδοσία Νικολάου ήταν πιο καυστική και τόνισε: " Αυτό πάει πολύ. Αν συνέβαινε θα αποκτούσε κακή φήμη η Χαλκίδα και δεν θα μου άρεσε καθόλου. Η κοινωνία μας δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί τέτοια πράγματα.
Παρατραβηγμένο φαινόμενο θα ήταν μία παρέλαση ομοφυλοφίλων θεωρεί η Μαριλένα Πορτοκαλίδη, ενώ η αδελφή της Θάλεια προσθέτει: " Πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές του καθένα, αλλά προσωπικά δεν θα μου άρεσε να αντικρύσω ένα τέτοιο θέαμα."
Ο Βασίλης Παπαγρηγορίου, όχι μόνο διαφωνεί, αλλά επισημαίνει ότι: " Η κοινωνία μας δεν πρέπει να επιτρέπει τέτοιου είδους θεάματα. Όλα στη ζωή έχουν τα όριά τους. Όσο ανεκτικοί και αν είμαστε δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά τα πράγματα."
Η μοναδική που δήλωσε ότι δεν θα την πείραζε να δει παρέλαση ομοφυλοφίλων στη Χαλκίδα ήταν η Γωγώ Νικολάου, η οποία επιχειρηματολόγησε ως εξής: "Εδώ γίνονται σημεία και τέρατα στην κοινωνία μας, οι gay μας φταίνε που δεν πειράζουν κανέναν; Εμένα δεν θα με ενοχλούσε να τους δω να παρελάζουν, άλλωστε υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην πειράξει τον άλλον."

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Πρώτο φεστιβάλ περηφάνιας
typosthes.gr, 23/6/2012
Με την συμμετοχή 150 περίπου ατόμων, πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη μας, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης η πρώτη μέρα του διήμερου φεστιβάλ «Υπερηφάνιας». Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε προβολή και συζήτηση κοινωνικής προσέγγισης στο θέμα σεξουαλικής διαφορετικότητας, συζήτηση με την πρόεδρο του «Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών» (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διμφυλικά άτομα και για τις προκλήσεις του ΛΟΑΤ κινήματος (τα αρχικά ΛΟΑΤ αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) στη σημερινή εποχή. Επίσης προβλήθηκαν 3 ταινίες μικρού μήκους, βραβευμένες στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΛΟΑΤ ταινιών, ενώ πραγματοποιήθηκε και Street Party με καλλιτεχνικά δρώμενα. Σημειώνεται πως την παράσταση του Street Party έκλεψε ένας νεαρός ομοφυλόφιλος ο οποίος φορούσε μπέρτα και έτρεχε μέσα στον κόσμο. Από τη μεριά της η αστυνομία «συμμετείχε» και αυτή στην εκδήλωση με την διακριτική παρουσία δύο διμοιριών, υπό τον φόβο του να γίνει κάποια επίθεση εναντίων των ομοφυλόφιλων. Η εκδήλωση περηφάνιας που ζητά την ισότητα μεταξύ των ομοφυλόφιλων και τον ετεροφυλόφιλων θα ολοκληρωθεί αύριο με την παρέλαση των ομοφυλόφιλων στο κέντρο της πόλης.

erva_cidreira είπε...

Gay Pride and Prejudice
της Εύας Στάμου, (protagon.gr, 23/6/2012)
Την Παρασκευή 22 Ιουνίου ξεκίνησε και στην πλατεία Εμπορίου Θεσσαλονίκης ο θεσμός του Gay Pride με εκδηλώσεις και ομιλίες που αφορούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ. Το Σάββατο 23 του μηνός οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συναυλία στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος έκανε χθες δηλώσεις κατά των εκδηλώσεων που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναχρονιστικές. Ζηλεύοντας την εξουσία των ταλιμπάν, ο Άνθιμος επιχειρεί να συσπειρώσει τους πιστούς δημιουργώντας κινδύνους και φανταστικούς εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιο, ακόμη μία φορά, ο έλεγχος που ασκεί η εκκλησία στην μερίδα εκείνη των φανατικών που έχει εκχωρήσει στην θρησκευτική ιεραρχία το δικαίωμα να σκέφτεται και να πράττει στη θέση τους.

Είναι γνωστό ότι η οργανωμένη θρησκεία διαμορφώνει τα ήθη και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η χειραγώγηση, η πλύση εγκεφάλου, κι ο ψυχικός εξαναγκασμός των θρησκόληπτων–ανθρώπων στην πλειοψηφία τους ψυχικά ευάλωτων που πλησιάζουν την Εκκλησία για καθοδήγηση αλλά και αποδοχή-μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και να καταλήξει σε ποικίλες πράξεις καταπίεσης και αποκλεισμού για τις ομάδες εκείνες που κάθε φορά στοχοποιούνται ως ανήθικες.

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη αναφέρεται στο Gay Pride ως ένα «γεγονός απαράδεκτο για τα ήθη και τα έθιμα της πόλης», αγνοώντας εμφανώς τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα για τον οποίο είναι περίφημη μια πόλη, όπου στο πέρασμα της ιστορίας της έχουν συμβιώσει και αλληλοστηριχθεί άνθρωποι από τόσο διαφορετικές κοινότητες, θρησκείες και κουλτούρες. Αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η προσπάθεια ενδυνάμωσης της πίστης του ποιμνίου θα πρέπει να στηρίζεται στην απόρριψη ενός τμήματος της κοινωνίας, στην προκειμένη περίπτωση των ομοφυλόφιλων, και στην προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Όσοι μετέχουν στις εκδηλώσεις του Gay Pride είναι στην πλειοψηφία τους χειραφετημένοι και προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουν τις τυχόν αρνητικές αντιδράσεις και επιθέσεις από όπου κι αν προέρχονται.

Αυτό που με ανησυχεί είναι οι έφηβοι και οι έφηβες που πιθανόν να βρίσκονται στην διαδικασία συνειδητοποίησης της σεξουαλικής διαφορετικότητάς τους και οι οποίοι ίσως έρχονται αντιμέτωποι με την εχθρότητα όχι μόνο του οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος αλλά και του θεσμού της Εκκλησίας που με επίσημες ανακοινώσεις δηλώνει την αποδοκιμασία του. Ενδιαφέρεται κάποιος για τις επιπτώσεις αυτής της απόρριψης στην καθημερινότητα και στην ψυχική υγεία τους; Ανησυχώ επίσης ότι η δηλώσεις της Μητρόπολης μπορεί να υποκινήσουν ακροδεξιές ομάδες να επιτεθούν εναντίον όσων παίρνουν μέρος στο Gay Pride.

Αν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την επαρχιώτικη νοοτροπία και να γίνουμε ένα κράτος σύγχρονο που αντί να καταπιέζει θα προστατεύει τον πολίτη θα πρέπει να σταματήσουμε ν΄ αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους δηλώσεις ως γραφικές ιδιαιτερότητες και να απαιτούμε από την πολιτεία να παίρνει σαφή θέση απέναντι σε ομοφοβικές και άλλου είδους ρατσιστικές δηλώσεις. Το πρόβλημα δεν είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός, που ως μήνυμα αγάπης του πλησίον αφορά προσωπικά τον καθένα, αλλά το πώς οι αρχές της θρησκείας γίνονται δόγμα που οδηγεί στην υπονόμευση των δικαιωμάτων του πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

Υπερβάλλετε και μάλιστα επικίνδυνα...