15.6.12

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 3

Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ Γ ΡΑΙΧ

ΣΤΟ ΟΡΙΟ

1871. Η παράγραφος 175 ("περί σοδομισμού") του Πρωσικού Ποινικού Κώδικα τίθεται σε ισχύ σε ολόκληρο το Δεύτερο Ράιχ ποινικοποιώντας την ανδρική ομοφυλοφιλία.

1897-1921. Ο εβραίος και ομοφυλόφιλος ερευνητής Μάγκνους Χίρσφελντ ιδρύει την Επιστημονική-Ανθρωπιστική Επιτροπή με στόχο την επιστημονική μελέτη και την απενοχοποίηση της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, καθώς και την κατάργηση της παραγράφου 175. Τη σχετική αίτηση προς το Ράιχσταγκ υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Α. Αϊνστάιν, ο Χ. Χέσε, ο Κ. Γιάσπερς, η Κ. Κόλβιτς, ο Ρ. Μ. Ρίλκε, ο Τ. Μαν, ο Α. Μπέμπελ και ο Κ. Κάουτσκι. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκπονούνται εκατοντάδες πρωτοποριακές μελέτες, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε ερωτηματολόγια που μοιράζονται σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Από το 1920 σημειώνονται δολοφονικές απόπειρες κατά του δόκτορα Χίρσφελντ.

1928-1929. Οι εθνικοσοσιαλιστές διατυπώνουν τη θέση ότι "κάθε ομοφυλόφιλος είναι εχθρός μας" και ότι "ο γερμανικός λαός θα επιζήσει μόνον αν διατηρήσει τον ανδρισμό του". Η μεταρρύθμιση που θα καταργούσε την παράγραφο 175 αναβάλλεται επ' αόριστον λόγω της οικονομικής κρίσης.

1933. Ο Μάγκνους Χίρσφελντ αναδεικνύεται σε έναν από τους πρώτους στόχους των ναζιστών μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Το Ινστιτούτο Σεξουαλικών Ερευνών που είχε ιδρύσει το 1928 στο Βερολίνο καταστρέφεται ολοσχερώς στις 6 Μαϊου. Ρίχνονται στην πυρά πολύτιμες συλλογές βιβλίων και φωτογραφιών.

1934. Στις 28 Ιουνίου, τη "Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών", ο Χίτλερ διατάσσει τη μαζική δολοφονία των βασικών συνεργατών του Ερνστ Ρεμ, επικεφαλής των Ταγμάτων Εφόδου (SA). Ο Ρεμ εκτελείται δύο ημέρες αργότερα. Η σφαγή εμφανίζεται ως επιχείρηση κάθαρσης του καθεστώτος από τα "ομοφυλόφιλα γουρούνια". Το φθινόπωρο σημειώνεται το πρώτο κύμα συλλήψεων ομοφυλόφιλων και η Γκεστάπο διατάσσει τα αστυνομικά τμήματα να καταρτίσουν καταλόγους με ονόματα ομοφυλόφιλων ανδρών. Στις 26 Οκτωβρίου ιδρύεται ειδικό τμήμα της Γκεστάπο για τις εκτρώσεις και την ομοφυλοφιλία υπό τον λοχαγό των Ες-Ες Γιόζεφ Μάισινγκερ.

1935-1936. Η παράγραφος 175 γίνεται ακόμη αυστηρότερη, επιτρέποντας στα δικαστήρια να καταδικάζουν με ευκολία τους υπόπτους για ομοφυλοφιλία. Η δίωξη των ομοφυλόφιλων εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο της "φυλετικής πολιτικής". Οι διώξεις κατά καθολικών ιερέων βασίζονται και στην κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Ιδρύεται το Ινστιτούτο Φυλετικής Υγιεινής και Βιολογίας με στόχο τη μελέτη των "επικίνδυνων" πληθυσμιακών ομάδων. Ο Χίμλερ διακηρύσσει ότι οι ομοφυλόφιλοι συνιστούν κίνδυνο για τη γερμανική φυλή. Ιδρύεται το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφαλείας για την Πάταξη της Έκτρωσης και της Ομοφυλοφιλίας.

1937. Σε μυστική ομιλία του ενώπιον των ανώτατων στελεχών των Ες-Ες, ο Χίμλερ ισχυρίζεται ότι όλοι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να "εκκαθαριστούν". Όσοι από τους Ες-Ες συλληφθούν ως ομοφυλόφιλοι πρέπει να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να "πυροβοληθούν την ώρα που θα επιχειρήσουν να αποδράσουν".

1938. Διαταγή του Χίμλερ ορίζει ότι οι άνδρες που καταδικάστηκαν ως ομοφυλόφιλοι μπορεί να στέλνονται κατ' ευθείαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δύο χρόνια αργότερα, η μεταφορά τους σε στρατόπεδο κρίνεται υποχρεωτική.

1939. Στη "στατιστική εγκλήματος" του Κεντρικού Γραφείου Ασφαλείας καταγράφονται τα ονόματα 33.000 ομοφυλόφιλων Γερμανών. Στις 9 Σεπτεμβρίου στέλνεται στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν η πρώτη ομάδα ομοφυλόφιλων από την Αυστρία.

1941. Νέες ρυθμίσεις για τους "παρεκκλίνοντες εγκληματίες" ορίζουν την ποινή του θανάτου για όσους "θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του γερμανικού λαού". Μία από τις θιγόμενες κατηγορίες είναι οι ομοφυλόφιλοι. Νέα συμπληρωματική διάταξη που θα προστεθεί στα 1942 προβλέπει ρητά τη θανατική ποινή για κάθε άνδρα που εμπλέκεται σε σεξουαλική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Χάιντς Χέγκερ, "Οι άντρες με το ροζ τρίγωνο. Η μαρτυρία ενός ομοφυλόφιλου από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (1939-1945)" (μετάφραση Ρίτσα Δεκαβάλλα, εισαγωγή Ρουμπίνη Ζαρκάδη, εκδόσεις Μαύρη Λίστα, Αθήνα 2000). Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός ομοφυλόφιλου κρατουμένου για την εμπειρία του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν και Φλόσενμπιργκ που έσπασε πρώτη την απόλυτη σιωπή που κάλυπτε επί δεκαετίες τα βιώματα των κρατουμένων με το ροζ τρίγωνο. Εξαιρετικά αποκαλυπτικές οι πληροφορίες για την άτυπη διοικητική δομή που σχηματιζόταν στο εσωτερικό των στρατοπέδων από τους ίδιους τους κρατουμένους, επιτρέποντας σε κάποιους από αυτούς να εξουσιάζουν τους συντρόφους τους.


ΔΕΙΤΕ
Μπεντ (Bent) του Σον Ματίας (1997). Ταινία βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Μάρτιν Σέρμαν (1979), το οποίο είχε αντλήσει αρκετά στοιχεία της υπόθεσής του από το βιβλίο του Χ. Χέγκερ: Δύο ομοφυλόφιλοι συλλαμβάνονται στο χιτλερικό Βερολίνο και στέλνονται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

(Ελευθεροτυπία, 25/6/2000)

Δεν υπάρχουν σχόλια: