1.6.12

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

In ‘‘The Iliad,’’ Achilles’ grief and rage over the death
of his companion, Patroclus, draws the great warrior back
to battle; he’s determined to avenge the murder by killing Hector.
His fierce devotion to Patroclus is clear, yet the nature
of their bond is open to interpretation.
Scholars have long debated this.
In Miller’s version, their relationship begins
as friendship and evolves into something
explicitly homosexual.(BostonGlobe.com)

Ένα μυθιστόρημα για τον Αχιλλέα κέρδισε το εφετινό βραβείο Orange
Συγγραφέας η αμερικανή φιλόλογος Μαντλίν Μίλερ
tovima.gr, 31-5-2012
Με ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα, το The Song of Achilles [Το τραγούδι του Αχιλλέα] (Bloomsbury), η αμερικανή συγγραφέας Μαντλίν Μίλερ κέρδισε το εφετινό Βραβείο Orange Μυθιστορήματος. Το βραβείο απονεμήθηκε σε τελετή στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο την Τετάρτη το βράδυ. Ήταν η 17η απονομή του βραβείου, το οποίο τιμά την υπεροχή, την πρωτοτυπία και την προσβασιμότητα στη γυναικεία γραφή από όλον τον κόσμο.
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην αρχαία Φθία και αφηγείται τη γνωριμία του Πάτροκλου με τον Αχιλλέα, την ανάπτυξη του στενού δεσμού τους και την αναχώρησή τους για την Τροία στο πλευρό των Αχαιών.
Γεννημένη στη Βοστώνη, η Μαντλίν Μίλερ σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και δράμα στο Γέιλ, όπου ειδικεύτηκε στην προσαρμογή ιστοριών της αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας για το σύγχρονο κοινό. Ζει στη Νέα Αγγλία όπου διδάσκει ως φιλόλογος σε γυμνάσιο. Το The Song of Achilles, το οποίο έγραφε τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
«Η γραφή της Μαντλίν Μίλερ, πρωτότυπη, με πάθος, ευρηματική και αισιόδοξη, θα έκανε τον Όμηρο περήφανο», είπε στην τελετή απονομής η βρετανή πεζογράφος Τζοάνα Τρόλοπ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Η βραβευμένη μυθιστοριογράφος έλαβε έπαθλο 30.000 στερλινών και την «Μπέσι», ένα μπρούντζινο μικρό γλυπτό με το οποίο τιμούνται παραδοσιακά οι νικήτριες του Orange.
Το Βραβείο Orange Μυθιστορήματος θεσπίστηκε το 1996 για να τιμήσει και να προωθήσει τη γυναικεία λογοτεχνία από όλον τον κόσμο σε ένα ευρύ κοινό αναγνωστών. Απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς που γράφτηκε από γυναίκα στα αγγλικά.

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

http://www.lifo.gr/mag/features/3215