8.6.12

ΔΑΝΙΑ. "ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Η Δανία νομιμοποιεί (και) τον θρησκευτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Υπό την προϋπόθεση ο ιερέας να μην έχει συνειδησιακές επιφυλάξεις

tovima.gr, 7-6-2012
Η πρωτοπόρος στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των γκέι Δανία υιοθέτησε νόμο ο οποίος επιτρέπει σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται με θρησκευτικό γάμο. Οι όροι είναι δύο και απλοί: να το επιθυμούν οι μελλόνυμφοι και να το αποδέχεται ο ιερέας που θα τελέσει το μυστήριο, με άλλα λόγια ο παπάς να μην έχει συνειδησιακές επιφυλάξεις.
Ο νόμος, τον οποίον παρουσίασε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας, πέρασε με 85 ψήφους υπέρ, 24 κατά και δύο αποχές στην αποτελούμενη από 179 έδρες Βουλή.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε το λεγόμενο «συμβόλαιο κοινωνικής συμβίωσης» μεταξύ γκέι, το 1989. Αργότερα οι θρησκευόμενοι γκέι πολίτες της μπορούσαν να συμμετέχουν σε συμβολική τελετή ευλογίας της σχέσης τους από ιερείς της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας, αλλά μόλις τώρα αποκτούν το δικαίωμα ενός κανονικού και με πλήρη δικαιώματα θρησκευτικού γάμου. Το 2009 το κράτος νομιμοποίησε και την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων.
«Εδραιώνεται η ισότητα ανάμεσα σε ζευγάρια διαφορετικού φύλλου και σε ζευγάρια του ίδιου φύλλου. Εγινε ένα μεγάλο βήμα» δήλωσε μετά την ψηφοφορία η Μανού Σαρέεν, υπουργός Εκκλησιαστικών Υποθέσεων.
Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπερψήφισαν το νόμο εκτός από το δεξιό εθνικιστικό Κόμμα του Λαού της Δανίας, το οποίο εκτιμά ότι «ως θρησκευτικός νοείται μόνον ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».
Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, από τις 15 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: