6.4.08

"ΟΧΙ" ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

«Οχι» στο Σύμφωνο Συμβίωσης και από βουλευτές
Έθνος, 4/4/2008
Δεν είναι μόνο η Εκκλησία, αλλά και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έχουν αντιρρήσεις για το Σύμφωνο Ελεύθερης Διαβίωσης σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, αναγκάστηκε πριν να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, να μοιράσει ένα πλήρες ενημερωτικό σημείωμα για τις ρυθμίσεις του σε όλους τους βουλευτές και ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων.
Η ασυνήθιστη αυτή διαδικασία (αφού το νομοσχέδιο δεν πήγε ακόμα ούτε για επεξεργασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) ακολουθήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες-, επειδή διατυπώνουν πολλές επιφυλάξεις και αντιδράσεις κυβερνητικοί βουλευτές, από την πτέρυγα των πιο συντηρητικών, εκείνων που διατηρούν στενές σχέσεις με την Εκκλησία κ.λπ.
Εντελώς αντίθετοι εμφανίζονται και μερικοί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που (επίσης διατηρούν στενές σχέσεις με την Εκκλησία) έχουν μεταφέρει τις διαφωνίες τους σε κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια, αν και δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο για τέτοια θέματα, αφού η ανάγκη νομοθετικών μέτρων προέκυψε και λόγω της δικής τους αυστηρής νομολογίας, αλλά και επειδή θεσμικά δεν έχουν λόγο επιρροής σε νομοσχέδιο άσχετο με τους ιδίους, πολύ περισσότερο που θα κληθούν κιόλας να το εφαρμόσουν μόλις ψηφιστεί.
Στο ενημερωτικό σημείωμα ο Σ. Χατζηγάκης προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που καλλιεργούν ορισμένοι κύκλοι, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο γάμος και ότι απλώς δίνονται λύσεις σε μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.
Παρατηρεί ότι το 5% των παιδιών σήμερα στην Ελλάδα προέρχονται από ελεύθερες συμβιώσεις με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, ενώ σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το ποσοστό φθάνει το 10% και στις Σκανδιναβικές Χώρες το 50%.
Τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα 120.000 παιδιά εκτός γάμου, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια τριπλασιάστηκε ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν να συμβιώσουν έστω και μία φορά στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.
Ο Σ. Χατζηγάκης εξηγεί επίσης ότι το Σύμφωνο αφορά μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, ότι έχει καθιερωθεί ήδη σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας θα έχει περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες που καθιστούν πιο υπεύθυνα τα ζευγάρια, προστατεύοντας κυρίως παιδιά και γυναίκες.
.
(Καθημερινή, 4/4/2008)
Με τα νέα μέτρα ρυθμίζονται όλα τα κληρονομικά, περιουσιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά. ζητήματα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι εκτός γάμου. Παιδιά που έχουν γεννηθεί στο πλαίσιο της ελεύθερης συμβίωσης, έχουν τα δικαιώματα των παιδιών εντός γάμου. Δεν δίδεται το δικαίωμα της υιοθεσίας στα ζευγάρια αυτά. Καθιερώνεται η υποχρέωση διατροφής, εάν αυτό έχει συμφωνηθεί. Σε περίπτωση θανάτου του ενός, αυτός που επιζεί έχει κληρονομικό δικαίωμα στο 1/6 αν έχει παιδιά και στο 1/3 αν υπάρχουν άλλοι συγγενείς κληρονόμοι.

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Φωτιές ανάβει το σύμφωνο της ελεύθερης συμβίωσης Πιέσεις για την προώθησή του, αλλά και αντιδράσεις από μητροπολίτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ - Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (TO BHMA, 5/4/2008)
Διαστάσεις λαμβάνει κάθε μέρα που περνάειη αντιπαράθεση υποστηρικτών και επικριτών του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης,τη θεσμοθέτηση του οποίου προωθεί η κυβέρνηση.Τις τελευταίες ημέρες παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνηςγίνονται αποδέκτες εκατέρωθεν πιέσεων,από τη μία πλευρά για την άμεση προώθηση του σχεδίου και από την άλλη για το «καταχώνιασμά» τουπίσω στο συρτάρι από το οποίο βγήκε. Αρκετοί μητροπολίτες τοποθετούνται καθημερινά αρνητικά στην προώθηση του συμφώνου,ενώ
κύκλοι της Αρχιεπισκοπής ανέφεραν ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρακολουθεί το θέμα και τις τοποθετήσεις ιεραρχών με ιδιαίτερη προσοχή και θα το θέσει στην Ιερά Σύνοδο,η οποία και θα εκφράσει τη θέση της Εκκλησίας. Δίπλα στους μητροπολίτες που επικρίνουν το σύμφωνο,σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχίζονται ήδη ανώτατοι δικαστικοί,πολλοί εξ αυτών αρεοπαγίτες,γνωστοί για τις σχέσεις τους με την Εκκλησία, οι οποίοι έχουν εκφράσει προς το υπουργείο έντονες επιφυλάξεις
για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης.
Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης,το οποίο πάντως προχωρεί κανονικά στην προώθηση της ρύθμισης, ανέφεραν ότι υπάρχουν ομάδες πολιτών οι οποίες ζητούν ακόμη πιο ριζοσπαστικά μέτρα.
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ζητούν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και τα ομόφυλα ζευγάρια, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύσει ένας νόμος για μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών (τους ετεροφυλόφιλους),εξαιρώντας μια άλλη.

Σ τενοί συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη σημείωναν χθες ότι « το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ετερόφυλων ζευγαριών είναι ένα βήμα πριν από τον γάμο,καθώς θέτει δεσμεύσεις για τα “συμβαλλόμενα μέρη” ως προς τους όρους που αφορούν την προστασία των παιδιών και της μη εργαζόμενης γυναίκας ». Επίσης σημείωναν ότι « είναι συνεχής η επεξεργασία του νομοσχεδίου και ειδικά μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ». Πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο σε βάθος χρόνου να προχωρήσει το υπουργείο σε αντίστοιχο νομοσχέδιο που θα αφορά τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Ωστόσο ξεκαθάριζαν ότι στην περίπτωση των ομοφυλοφίλων δεν προτίθεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτρέψει την υιοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Χαζτηγάκης θα δεχθεί για το θέμα αυτό οργανώσεις ομοφυλοφίλων, προκειμένου να ακούσει και να συζητήσει μαζί τους τις απόψεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης είχε ολοκληρωθεί επί υπουργίας κ. Αν. Παπαληγούρα ο οποίος, φοβούμενος τις αντιδράσεις της Εκκλησίας επί αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Χριστόδουλου, ουδέποτε το έδωσε στη δημοσιότητα και πολύ περισσότερο δεν το κατέθεσε στη Βουλή. Μετά την εκδημία του μακαριστού Χριστόδουλου το υπουργείο Δικαιοσύνης άφησε να διαρρεύσουν διατάξεις του νομοσχεδίου, σφυγμομετρώντας έτσι τις αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές και τα δικαστήρια με σειρά αποφάσεών τους δεν δέχονται κληρονομικά δικαιώματα και άλλες αστικές αξιώσεις για ετερόφυλα ζευγάρια που επί σειρά ετών συμβιώνουν αλλά ούτε κάνουν λόγο για κληρονομικά δικαιώματα.

Από την πλευρά της Εκκλησίας, οι μητροπολίτες οι οποίοι τοποθετήθηκαν χθες δημόσια για το θέμα απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ή να υιοθετήσουν τις ακραίες εκφράσεις περί « νομιμοποίησης της πορνείας και της ανηθικότητας » του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου. Πιο συγκεκριμένα, σε διαδοχικές τοποθετήσεις τους στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος οι Μητροπολίτες Σιατίστης κ. Παύλος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Φιλίππων κ. Προκόπιος και Κορίνθου κ. Διονύσιος στάθηκαν αρνητικά απέναντι στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χαρακτήρισε το νομοθέτημα « μία ακόμη συνέπεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιθυμεί να στήσει μια επικράτεια αθεϊστικού και λαϊκού κράτους ». « Η νέα αυτή ρύθμιση είναι μία επιπλέον προσπάθεια να χαλαρώσει και να αποσυντονισθεί το κοινωνικό αγαθό του γάμου » σημείωσε από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ενώ παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας, η οποία συνοδικώς θα αντιμετωπίσει το θέμα. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος σημείωσε ότι « διάχυτος είναι ο προβληματισμός αν η πολιτεία επιθυμεί να προστατεύσει την οικογένεια με τέτοια μέτρα », ενώ υπογράμμισε: « Ο πολιτικός γάμος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει αποτύχει και τώρα μας φέρνουν έναν ακόμη ξενόφερτο τρόπο,μα την απάντηση θα δώσει, πιστεύω, και πάλι ο λαός ».

Ως « απόδειξη της απουσίας εμπιστοσύνης στην εποχή μας ανάμεσα στα ζευγάρια » αντιμετώπισε το σύμφωνο στη δική του τοποθέτηση ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ενώ ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τόνισε « τις ευθύνες που έχουμε ως Εκκλησία να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα της κατήχησης των νέων ανθρώπων για την εμπέδωση της ιερότητας του μυστηρίου του γάμου ». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τόνισε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι « είναι ανεδαφικό να μιλάει κανείς για πορνεία σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία », ενώ υπογράμμισε ότι « η Εκκλησία θα συνεχίσει να δίνει τη μαρτυρία της μέσω του μυστηρίου του γάμου ». Στο θέμα παρενέβη και το ΠαΣοΚ, με δήλωση του βουλευτή κ. Ντ. Ρόβλια, ο οποίος υπενθύμισε τη σχετική πρόταση του Κινήματος ήδη από το 2005 « για την αποκατάσταση δικαιωμάτων των πολιτών που συζούν ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού ».

Ανώνυμος είπε...

Όλοι λένε ότι δε θα γίνει τίποτε με το σύμφωνο. Καλύτερα γιατί είναι βλακεία και πρέπει να ζητάμε μόνο το γάμο.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις τι έγινε με αυτούς τους γάμους που λέγανε ότι θα κάνει ο δήμαρχος της Καισαριανής? Από ποιόν θα μάθουμε τι γίνετε?