16.4.08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Ελληνοαμερικανικό blog-ο στην ατζέντα των ΗΠΑ
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ, Έθνος, 22/3/2008
Τρεις ομογενείς μπλόγκερ φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας με τα πιο δημοφιλή πολιτικά ιστολόγια, επηρεάζοντας σημαντικά τους Αμερικανούς
Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης των πολιτικών μπλογκ (πηγή:
wikio.com) φιγουράρουν τα ιστολόγια τριών Ελληνοαμερικανών: Στην 7η θέση βρίσκεται το HuffingtonPost της Αριάννας Στασινοπούλου-Χάφινγκτον.
Η 58χρονη «μπλόγκερ» ξεκίνησε από την Ελλάδα για να κατακτήσει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ο ακτιβισμός της κατά της χρήσης του πετρελαίου την οδήγησε στη διοίκηση του Detroit Project, που στοχεύει στο τέλος της αμερικανικής εξάρτησης από την ενέργεια της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας για παράδειγμα αυτοκίνητα που καταναλώνουν το λιγότερο δυνατό ορυκτό καύσιμο. Εξάλλου, η ίδια οδηγεί ένα υβριδικό αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη και ηλεκτρισμό.
Το 2003 διεκδίκησε τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια όπου έχασε από τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε το φημισμένο ιστολόγιο για να παρουσιάζει τα μπλογκ των αστεριών του Χόλιγουντ.
Η ηλεκτρονική της εφημερίδα έχει περισσότερους από 3 εκατ. επισκέπτες την ημέρα. Στην 9η θέση βρίσκεται το μπλογκ του 37χρονου δικηγόρου Μάρκου Μουλίτσα, DailyKos, με 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε εβδομάδα. Ο Ελληνοαμερικανός μπλόγκερ έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό «Forbes» ως ο 16ος ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου στο Διαδίκτυο, είναι πρώην πεζοναύτης και γνωστός για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί στα κείμενά του, για τον πόλεμο του Ιράκ.
Στη 17η θέση των πολιτικών μπλογκ βρίσκεται το AMERICAblog του δικηγόρου και ακτιβιστή Τζον Αραβώση. Η ιστοθέση έχει καταγράψει 562.397 επισκέψεις μόνο την τελευταία εβδομάδα. Τα κοινά σημεία των τριών Ελλήνων μπλόγκερ δεν αφορούν μόνο την καταγωγή αλλά και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις: είναι και οι τρεις πρώην ρεπουμπλικάνοι και νυν υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το DailyKos έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατ. δολάρια για τους Δημοκρατικούς, ενώ ο Τζον Αραβώσης περίπου 100.000 δολάρια. Ο μέσος αναγνώστης τους είναι 44 ετών και το 70% των επισκεπτών έχουν ανώτερη μόρφωση. Οι τρεις μπλόγκερ, οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ασκούν μεγάλη επιρροή στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το Διαδίκτυο στις αναπτυγμένες κοινωνίες.
Από το μπλογκ στο CNN και στο Κογκρέσο με νόμο
Η δύναμη του Διαδικτύου είναι πολύ μεγάλη. Ο ακτιβιστής μπλόγκερ Τζον Αραβώσης είναι αποκαλυπτικός στο παράδειγμα που μας δίνει:
«Πριν από δύο χρόνια σε εφημερίδα του Σικάγου καταγράφηκε η υπόθεση μιας ιστοσελίδας στην οποία εάν πλήρωνε κάποιος ένα ποσό και έδινε έναν οποιοδήποτε αριθμό κινητού τηλεφώνου, σε δυο μέρες είχε σπίτι του τις καταστάσεις με τις κλήσεις του συγκεκριμένου κινητού τον τελευταίο μήνα.
Σκεφτείτε ότι από το κινητό καλεί κάποιος την ερωμένη του, οι αστυνομικοί καλούν τους πληροφοριοδότες τους ή ένας πολιτικός μπορεί να μιλάει με το FBI.
Κινητοποίηση των ΜΜΕΕγραψα την ιστορία στο μπλογκ μου και είδα να το κάνει θέμα το CNN.
Η υπόθεση ήταν τρία χρόνια στη δημοσιότητα και δεν είχε σταματήσει να λειτουργεί η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Πήρα τα κινητά γνωστών πολιτικών όπως του Τζορτζ Στεφανόπουλου και προσπάθησα να βρω τις κλήσεις τους.
Για τον συγκεκριμένο πολιτικό δεν πέτυχα να βρω κάτι, αλλά τα κατάφερα για τον στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ του Δημοκρατικού Κόμματος. Τον πήρα τηλέφωνο και του εξήγησα ότι θα δημοσιεύσω τις κλήσεις του για να κινητοποιηθούν τα ΜΜΕ. Δυσαρεστήθηκε αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς.
Κάλυψα τα νούμερα των κλήσεων και δημοσίευσα την ιστορία στο μπλογκ μου. Από τότε ακόμα και σε περιφερειακά Μέσα έκαναν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή αποκάλυπταν τους καταλόγους των κλήσεων γνωστών προσώπων.
Υστερα από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα από το ABC, αναγκάστηκε το Κογκρέσο, τρεις μήνες αργότερα, να ψηφίσει νόμο που απαγόρευε την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΑΡΑΒΩΣΗ«Είμαι απεξαρτημένος Ρεπουμπλικάνος»
«Σ' ένα μεγάλο έθνος αξίζει η αλήθεια». Αυτή η έκφραση συνοδεύει το ίχνος του δημοφιλούς AMERICAblog στις διεθνείς μηχανές αναζήτησης. Στο τέλος της αρχικής σελίδας του ιστολογίου καταγράφεται ο αριθμός 81.594.729, ο οποίος αντιστοιχεί στους επισκέπτες του μπλογκ από το 2004 μέχρι σήμερα.
Ο δημιουργός του, Τζον Αραβώσης, είναι γνωστός μπλόγκερ και ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Γεννήθηκε το 1963 στις ΗΠΑ από Ελληνες γονείς. Η μητέρα του κατάγεται από το Ανω Δώριο Μεσσηνίας και ο πατέρας του από το χωριό Διαβολίτσι του ίδιου νομού. Χρειάστηκε να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά για να γνωριστούν και να παντρευτούν στο Σικάγο.
Ο Τζον είναι ανιψιός του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου -υπουργού των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80-, ο οποίος είναι πρώτος ξάδερφος της μητέρας του. Εχει σπουδάσει Νομικά στην Ουάσιγκτον και έχει εργαστεί ως σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο γραφείο του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Στίβενς, στα τέλη της δεκαετίας του 80, πριν αρχίσει να υποστηρίζει το κόμμα των Δημοκρατικών.
«Είμαι ένας «απεξαρτημένος» ρεπουμπλικάνος, όπως λέμε «απεξαρτημένος αλκοολικός»», λέει χαριτολογώντας.
Το 2000, πέτυχε το πρώτο μποϊκοτάζ σε τηλεοπτική εκπομπή, αφού κατάφερε από την ιστοσελίδα
StopDrLaura.com, έπειτα από έναν χρόνο επίμονων αγώνων και διαδικτυακής δράσης, να πείσει 170 εταιρείες να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από την εκπομπή παναμερικανικής εμβέλειας, «Dr Laura».
Ο λόγος ήταν ότι η παρουσιάστρια της εκπομπής είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «βιολογικά λάθη της φύσης». Σήμερα ο Αραβώσης εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα πολιτικής μέσω του Διαδικτύου και διατηρεί το AMERICAblog, το οποίο υποστηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα.
Υπόθεση ΜακβέιΟ Τζον Αραβώσης έκανε μια στάση στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν ταξιδέψει στη Γαλλία και κατόπιν στην Ιταλία για να μιλήσει σε φοιτητική ημερίδα σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο. Το «Εθνος της Κυριακής» τον συνάντησε σ' ένα μικρό διάλειμμα από το «βαρύ» πρόγραμμά του.
Γίνατε γνωστός κυρίως από την υπόθεση ΜακΒέι. Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με ένα τέτοιο ζήτημα;
Πριν από δέκα χρόνια διάβασα σε μια ηλεκτρονική εφημερίδα της Χονολουλού ότι έδιωξαν από το ναυτικό τον Τίμοθι ΜακΒέι γιατί ήταν ομοφυλόφιλος. Τον πήρα τηλέφωνο και του ζήτησα να αναλάβω δωρεάν την υπόθεσή του ως δικηγόρος. Δέχτηκε και ξεκίνησα την έρευνα. Ανακάλυψα ότι ο Τίμοθι, που υπηρετούσε σε υποβρύχιο, έκανε μια προσπάθεια να μαζευτούν δώρα για φτωχά παιδιά. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε, κάποιο είχε ως παραλήπτη τη γυναίκα ενός αξιωματικού του στρατού.
Αυτή παραξενεύτηκε με το κωδικό όνομα του αποστολέα το οποίο την παρέπεμπε σε αργκό ομοφυλόφιλου και το έδωσε στον άντρα της να το ερευνήσει. Απίθανη ιστορία πραγματικά! Ο άντρας της το έδωσε στη Ναυτονομία, η οποία απευθύνθηκε στην America On Line (AOL), τον μεγαλύτερο πάροχο Ιντερνετ των ΗΠΑ.
Οταν ρώτησαν σε ποιον ανήκει το συγκεκριμένο κωδικό όνομα -ο χρήστης του διατηρούσε προφίλ στο Ιντερνετ όπου αναφέρονταν οι σεξουαλικές του προτιμήσεις- η εταιρεία αποκάλυψε την ταυτότητα του Τίμοθι ΜακΒέι. Ετσι απλά! Επειτα από αυτό αποπέμφθηκε από το στράτευμα. Δεν είναι μια ιστορία για τα δικαιώματα των γκέι. Είναι μια υπόθεση για την παραβίαση της ιδιωτικότητας των προσωπικών δεδομένων. Ξεκίνησα να μιλώ με δημοσιογράφους. Εγραψα για την ιστορία η ηλεκτρονική έκδοση των «Νew York Τimes».
Οταν έγινε γνωστό, άρχισε ο κόσμος να παίρνει τηλέφωνα στην AOL και να διαμαρτύρεται. Επαιρνα τις απαντήσεις της εταιρείας και τις αποδομούσα στο Ιντερνετ. Τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS και ABC έδειξαν ενδιαφέρον και το θέμα πήρε διαστάσεις. Επειτα από μεγάλη πίεση ο ΜακΒέι δικαιώθηκε και αποζημιώθηκε από την AOL μ ένα υπέρογκο ποσό. Εγώ δεν πήρα τίποτε...
Τι πιστεύετε για την ανωνυμία στο Ιντερνετ; Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να γράφουν ανώνυμα;
Με ρωτάτε μάλλον με αφορμή αυτήν τη χαζή υπόθεση του press.gr που αντιμετωπίσατε στην Ελλάδα. Το Ιντερνετ είναι κομμάτι της ζωής μας. Τα προβλήματα που απασχολούν το Διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτά που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική οι δικαστές έμαθαν για το Διαδίκτυο για να μπορούν να το κρίνουν καλύτερα. Αφού κατάλαβαν ύστερα από την εκπαίδευσή τους περί τίνος πρόκειται, αποφάσισαν να το προστατεύσουν. Ετσι σε ένα μπλογκ είσαι υπεύθυνος γι αυτά που γράφεις, όχι για τα σχόλια που σου κάνουν. Η ανωνυμία δεν πρόκειται να σταματήσει στο Διαδίκτυο και δεν χρειάζεται άλλωστε.
Γνωρίσατε μπλόγκερ στην Ελλάδα και αν ναι, τι γνώμη σχηματίσατε;
Εχουν απίστευτη τεχνογνωσία. Είναι σε πολύ καλό επίπεδο αν και η αγορά σας είναι μικρή. Πάντως μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί τα παιδιά έχουν κέφι και γνώσεις.
Από τη Χίλαρι στον Εντουαρντς και τώρα στον Ομπάμα
Μέσα στη δίνη της μονομαχίας Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, εύλογο το επίκαιρο ερώτημα στον Τζον Αραβώση: Με ποιον από τους δύο; Ολοι εμείς οι φιλελεύθεροι μπλόγκερ έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε το Δημοκρατικό Κόμμα και όχι κάποιον υποψήφιο. Επίσημα λοιπόν δεν υποστηρίζω κανέναν. Το AMERICAblog δεν είναι των Δημοκρατικών, απλά υποστηρίζει το κόμμα. Τα περισσότερα φιλελεύθερα μπλογκ θέλουν να εκλεγεί ο Ομπάμα, αντίθετα, δεν θέλουν με τίποτε τη Χίλαρι.
Πριν από έναν χρόνο υποστήριζα τη Χίλαρι, πριν από τέσσερις μήνες τον Εντουαρντς και τώρα τον Ομπάμα. Δεν θέλω να ταυτιστώ με κάποιον. Ωστόσο, δεν αντέχουμε με τίποτα την κ. Κλίντον γιατί τους δύο τελευταίους μήνες κάνει ύπουλες επιθέσεις στον Ομπάμα. Μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει είναι να καταστρέψει την εικόνα του αντιπάλου της. Εχασε αρκετό έδαφος πριν από περίπου ένα μήνα, όταν επιτέθηκε απροκάλυπτα στον Ομπάμα και τότε όλα τα μπλογκ είπαμε: «Φτάνει πια!». Τα πράγματα όμως αλλάζουν πολύ γρήγορα στις ΗΠΑ. Ακόμα και ο Δουκάκης που ήταν 16 μονάδες μπροστά από τον Μπους το 1998, έχασε.
Διαβάστε περισσότερα στα μπλογκ:
www.huffingtonpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: