30.4.08

ANNE HOLT. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Anne Holt
Η Βασίλισσα του Σκανδιναβικού Αστυνομικού Μυθιστορήματος

Είναι μανιακή με το ποδόσφαιρο, διατήρησε μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα αθλητική στήλη για τη Θεά Μπάλα στη μεγαλύτερη εφημερίδα της πατρίδας της’ της αρέσει να πλέκει, να ράβει και να κεντάει’ επαίρεται ότι συναγωνίζεται και τον πιο έμπειρο πλινθοκτίστη σε επιδεξιότητα και ταχύτητα, ενώ είναι λίαν καλή υλοτόμος και ξυλουργός’ δεν κρύβει ότι ερωτεύεται γυναίκες, και μάλιστα τώρα πια είναι παντρεμένη με την εκλεκτή της και ζούνε αρμονικά με τη μικρή τους θυγατέρα’ λατρεύει τα Σαββατοκύριακα, τη γαλήνη και τη νηνεμία ύστερα από τη σκληρή δουλειά, όταν πια κλείνει το κινητό, αφήνει στην άκρη κάθε προγραμματισμό και περνάει τις ώρες της παίζοντας μες στα χιόνια και ακούγοντας μουσική’ είναι εξόχως δραστήρια στα κοινωνικά ζητήματα και δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως τις ισχυρές απόψεις της’ έχει σπουδάσει νομικά’ έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της’ υπήρξε δημοσιογράφος στην τηλεόραση, συντάκτρια και παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων’ νομικός στην υπηρεσία της αστυνομίας’ δικηγόρος με δικό της δικηγορικό γραφείο’ από το 1996 έως το 1997 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας της’ γεννήθηκε το 1958, παρουσιάστηκε στο χώρο της λογοτεχνίας το 1993 και, σήμερα, δεκατέσσερα χρόνια και δώδεκα βιβλία μετά, είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες, λατρεμένες από το κοινό, και ευπώλητες δυνάμεις του σκανδιναβικού μυθιστορήματος. Ακούει στο όνομα Άννε Χολτ, είχαμε την τιμή, αλλά και την αστείρευτη απόλαυση να την μεταφράσουμε, για πρώτη, αλλ’ όχι και για τελευταία φορά στη γλώσσα μας, και θα σας πούμε, ελπίζουμε δίχως να σας κουράσουμε, δυο ή τρία πραγματάκια που ξέρουμε γι’ αυτήν, καθώς και για το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Η Anne Holt γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1958 στην πόλη Larvik, μεγάλωσε στο Lillestrøm και στο Tromsø, ενώ το 1978 εγκαταστάθηκε στο Όσλο. Το 1986 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν παίρνοντας πτυχίο νομικής. Επί τέσσερα χρόνια, ανάμεσα στα 1984 και 1988, εργάστηκε στη νορβηγική ραδιοφωνία, τα επόμενα δυο ασκήθηκε ως δικηγόρος στην αστυνομία του Όσλο, και το 1990 εργάστηκε στη νορβηγική τηλεόραση για ένα χρόνο.
Από το 1994 η Άννε Χολτ θα διευθύνει το δικό της δικηγορικό γραφείο, ενώ την προηγούμενη χρονιά θα έχει κάνει και το ντεμπούτο της ως συγγραφέας συναρπάζοντας το σκανδιναβικό κοινό με το αστυνομικό μυθιστόρημά της Blind gudinne (Τυφλή θεά) όπου λανσάρει την έκτοτε λίαν πετυχημένη λεσβία αστυνoμικό Hanne Wilhelmsen. Θα ακολουθήσουν άλλα δυο εξίσου πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα με την ίδια ηρωίδα, το Salige er de som tørster (Μακάριοι οι διψώντες) στα 1994, και το Demonens død (Ο θάνατος του δάιμονα) το 1995).
Η Χολτ θα κάνει ένα διάλειμμα, θα αφήσει για λίγο στην άκρη τις ιστορίες μυστηρίου και θα συγγράψει το μυθιστόρημα Mea Culpa, που είναι η αφήγηση ενός λεσβιακού έρωτα, και θα επανέλθει στη σειρά με πρωταγωνίστρια την Hanne Wilhelmsen, συνυπογράφοντας με την Berit-Reiss-Andersen το μυθιστόρημα Løvens gap (Ο λάκκος των λεόντων) στα 1997, για να καταπλήξει την επόμενη χρονιά το αναγνωστικό κοινό γράφοντας το αφιερωμένο στο αγαπημένο της άθλημα βιβλίο Στην Καρδιά του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Στο μεταξύ, από τις 25 Νοεμβρίου του 1996 έως τις 4 Φεβρουαρίου του 1997, θα έχει θητεύσει ως υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας.
Θα επανέλθει, το 1999, στη σειρά της Hanne Wilhelmsen, με το Dod joker (Ο νεκρός τζόκερ) και αμέσως μετά θα μας προσφέρει ένα παιδικό βιβλίο, τη Μεγάλη Αποστολή του Μπέρνχαρντ Πίνκερτον. Θα ακολουθήσει άλλη μια «Hanne Wilhelmsen» με το Uten ekko (Δίχως ηχώ) του 2000, ενώ το 2001 θα λανσάρει το εξίσου πετυχημένο ζεύγος ηρώων Βικ και Στούμπε, με το περόν μυθιστόρημα, το πρώτο που μεταφράστηκε στα ελληνικά. Το 2004, οι Βικ και Στούμπε επανέρχονται με το Det som aldri skjer (Αυτό που δεν συμβαίνει ποτέ) και η κυρία Άννε Χολτ έχει κάθε λόγο να δηλώνει ευτυχής και να απολαμβάνει το ότι πάνω από τρία εκατομμύρια (3000000!!!) αναγνώστες έχουν απολαύσει τις σελίδες της. (…)

[Από το προλογικό σημείωμα του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη και του Χρήστου-Ηρακλή Τσατσούλη στο Anne Holt: Αυτό που μου ανήκει (Ορφέας, 2007)]

Δεν υπάρχουν σχόλια: