17.5.07

Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ"

Παπαθεμελής κατά «Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών Ταινιών»
Β.ΓΕΩΡΓ. (Ελευθεροτυπία 15-5-2007)
Ο βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού καταφέρεται εναντίον του «Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών Ταινιών», που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα 3 με 9 Μαΐου.
Στο κείμενό του τονίζει: «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι το επίσημο ελληνικό κράτος οργανώνει τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη "Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών" στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το γεγονός θυμίζει τη γνωστή παροιμιακή ρήση "όλα τα 'χει η Μαριωρή, ο φερετζές τής έλειπε". Ερωτάται ο υπουργός ποια είναι η αιτιολογία αυτής της κρατικής πρωτοβουλίας».
Δεν ξέρουμε ακόμη ποια θα είναι η απάντηση του Γιώργου Βουλγαράκη στη Βουλή, αλλά ελπίζουμε να είναι η αυτονόητη. Οτι δηλαδή η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ότι συμμετέχει στην Ε.Ε. που με τη νομοθεσία της προστατεύει τα δικαιώματα και τη σεξουαλική ελευθερία όλων των πολιτών της, ότι η τέχνη εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί με ταμπού και ηθικολογίες. Και ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά είναι απολύτως ελεύθερο να κανονίζει μόνο του το πρόγραμμά του. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή της διεθνοποίησής του, ανοίχτηκε σε ταινίες με ομοφυλοφιλικό θέμα και προβληματισμό, τόσο στο πρόγραμμά του τον Νοέμβριο, όσο και με τη διοργάνωση του «Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών Ταινιών», κάθε άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, από το 1999 και μετά.
Η αλήθεια είναι ότι ο Στέλιος Παπαθεμελής δεν είναι ο πρώτος βουλευτής που έχει ενοχληθεί από το Πανόραμα. Και ότι η ερώτησή του είναι σχετικά ήπια. Εχει προηγηθεί μια ακόμα πιο ακραία, από τον βουλευτή της Ν.Δ. Ευγένιο Χαϊτίδη (2000), στην οποία διατυπωνόταν η απορία με ποιο σκεπτικό ενισχύονται από το κράτος ταινίες «που προβάλλουν ανώμαλες και αφύσικες σχέσεις» και αν «ενισχύονται αναλόγως φορείς που διαδίδουν τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω στο πράιντ του Ιουνίου να αναβιώσει το έξοχο εκείνο ασμάτιο του Λαζόπουλου, που είχε γίνει σουξέ όταν ο Παπαθεμελής, ως υπουργός δημόσιας τάξης, είχε επιβάλει το κλείσιμο των νυχτερινών μαγαζιών στις δύο το πρωί. (Πραγματικά, αν θυμηθεί κανείς τέτοιες ιστορίες συνειδητοποιεί πως όλο και κάποια βήματα κάναμε μπροστά τα τελευταία χρόνια...)

Απόψε ονειρεύτηκα πως το 'κανα με ναύτη
που 'χε ξαδέλφη βούλγαρο και γιο καντηλανάφτη.

Παπαθεμελή, Παπαθέμελη,
απόψε ένας ναύτης το κορμί μου αμελεί!