24.4.12

Η ΕΠΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Μπορεί να είναι η Κύπρος παράδειγμα για την Ελλάδα;
Αδάμος Ζαχαριάδης (epohi.gr, 23/4/2012)
Το ερώτημα αν το ΑΚΕΛ και κατ’ επέκταση η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως το παράδειγμα για τη δικιά μας Αριστερά στην Ελλάδα φαίνεται να απασχολεί πολλούς από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τότε που ο Χριστόφιας ανέλαβε την προεδρία στην Κύπρο.
Θα αναφερθώ σε ζητήματα που άπτονται αξιών και αντιλήψεων της Αριστεράς και που φαίνεται ότι «πέρασαν και δεν ακούμπησαν» από τα γραφεία του ΑΚΕΛ.
[...]
Η Κύπρος κατά της ομοφυλοφιλίας
Στα τέλη Φεβρουαρίου η τοπική βουλή της Αγίας Πετρούπολης ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη δημόσια έκφραση των ΛΟΑΤ ατόμων. Πέραν του χρηματικού προστίμου προβλέπεται και ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα μάλιστα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ρωσική Δούμα σκέφτεται να επεκτείνει το νόμο σε όλη τη χώρα. Τι σχέση έχει αυτό με την κυβέρνηση Χριστόφια; Μα η Κύπρος ήταν η μοναδική χώρα μέλος της Ε.Ε. που ψήφισε κατά της καταδίκης του συγκεκριμένου νόμου. Δύο τινά μπορεί να ισχύουν. Είτε η κυβέρνηση θεωρεί πως τέτοια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ικανά να διαταράξουν τις καλές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν είτε το ΑΚΕΛ είναι της άποψης ότι η ομοφυλοφιλία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και θα εκλείψει με την έλευση του σοσιαλισμού. Μέχρι τότε οι ομοφυλόφιλοι θα τιμωρούνται και καλό είναι να μην πολυεμφανίζονται γιατί μας χαλάνε την αισθητική.[...]

...ενώ η "Εποχή", που, ως γνωστόν, κόπτεται για τα δικαιώματα των ελλήνων ομοφυλοφίλων, βρίθει σχετικών άρθρων και φωτογραφιών αποτελώντας αισθητικό παράδειγμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην "Εποχή", που δε διστάζει να κριτικάρει ανοιχτά το αδελφό της κόμμα στην Κύπρο!

erva_cidreira είπε...

Μόνο που, δυστυχώς, η κριτική εξακολουθεί να είναι ευκολότερη και βολικότερη από την αυτοκριτική.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Γιατί να κάνει αυτοκριτική η ΑΚΟΑ-Εποχή;
Στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς η ΑΚΟΑ είναι αυτή που ασχολείται περισσότερο με τα gay δικαιώματα (συγκριτικά με Συνασπισμό, ΔΗΜΑΡ και Κομμουνιστική Ανανέωση).
Πχ πρόσφατα η Εποχή αναδημοσίευσε την ανακοίνωση της HOMOphonia εναντίον του 11880, και μάλιστα με πολύ εύστοχο τίτλο:
http://www.epohi.gr/portal/koinonia/11401-2012-03-04-20-58-54

erva_cidreira είπε...

Μήπως να έκανε πρώτα αυτοκριτική για το ότι ούτε η ίδια η Εποχή δεν έχει δημοσιεύσει στον καιρό της την είδηση για τον ομοφυλοφοβικό νόμο στην Αγ. Πετρούπολη;
Μήπως για το ότι οι στερεοτυπικές αναφορές της στα "δικαιώματα των ομοφυλοφίλων", πακέτο με τους μετανάστες, την αποπυρηνικοποήση κλπ, είναι λιγότερες από μια φορά τον μήνα τον τελευταίο 1,5 χρόνο;
Κι ας μην μιλήσουμε για την απουσία ειδήσεων, αναλύσεων και οπτικού υλικού που να αφορούν τους λοαδ αναγνώστες της.
Όσο για τον Τσε στην προμετωπίδα της..., άσε, ας μην σκαλίσουμε καλύτερα για τη στάση του προς τους ομοφυλόφιλους. Περασμένα πράγματα, (βολικά) ξεχασμένα.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Μία φορά το μήνα, δηλαδή μία φορά στα 4 φύλλα (καθώς η Εποχή βγαίνει μόνο Κυριακή), δε μου φαίνεται και τόσο λίγο. Δεν ξέρω κανένα άλλο (μη γκέι) έντυπο που να αναφέρεται με αυτή τη συχνότητα που λες στα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Και στο λέω εγώ, που δε συμφωνώ με την ΑΚΟΑ σε πάρα πολλά θέματα, δηλαδή δεν είμαι ευρωκομμουνιστής, αλλά ανήκω στο ρεύμα του επαναστατικού μαρξισμού-διεθνισμού.
Αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν μπορώ παρά να συγχαρώ την ΑΚΟΑ και την ΕΠΟΧΗ.
Από εκεί και πέρα θα πω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο :-)