23.4.12

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Αυστραλία: Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η χώρα
agelioforos.gr, 22-4-2012
Η κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ κλυδωνίζεται επικίνδυνα, μετά τις νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής, Πίτερ Σλίπερ, για σεξουαλική παρενόχληση συμβούλου του.
Ο κ. Σλίπερ, πουεπέστρεψε χθες στην Αυστραλία από το εξωτερικό, αν και αρνείται τις κατηγορίες παραιτήθηκε προσωρινά και χρέη προέδρου του Σώματος θα εκτελεί η αντιπρόεδρος Ανν Μπερκ.
«Οι κατηγορίες σε βάρος μου είναι τελείως αβάσιμες. Θα παραιτηθώ των καθηκόντων μου και μόλις θα αθωωθώ, όπως αναμένω, θα επιστρέψω στην θέση μου» λέει ο κ. Σλίπερ.
Η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη καθώς πολλοί συνάδελφοί του και τα μέσα ενημέρωσης απαιτούσαν την παραίτησή του ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Αμποτ, ζήτησε να διερευνηθούν οι κατηγορίες από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.
Η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά από προσφυγή του Τζέιμς Ασμπι, 33 ετών, πρώην συμβούλου του κ. Σλίπερ. Ειδικότερα, ο κ. 'Ασμπι υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής τον προσέλαβε ως σύμβουλό του «μόνο και μόνο για να τον κάνει εραστή του». Υποστηρίζει, δε, ότι ο κ. Σλίπερ τον παρενοχλούσε συνεχώς για να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις. Ο κ. 'Ασμπι δηλώνει γκέι, ενώ ο κ. Σλίπερ είναι έγγαμος. Παράλληλα, ο κ. Σλίπερ κατηγορείται ότι έκανε κατάχρηση των κρατικών δελτίων για χρήση ταξί και τα χρησιμοποιούσε για προσωπικούς του λόγους και όχι υπηρεσιακούς.
Οι κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Βουλής αποτελούν νέο πονοκέφαλο για την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ, αφού στηρίζεται στον «ανεξάρτητο πρόεδρο» για να διατηρεί την πλειοψηφία στην Βουλή. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σλίπερ εξελέγη με το αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο κόμμα αλλά «ανεξαρτοποιήθηκε» μετά από πρόταση της κυβέρνησης να τον κάνει πρόεδρο της Βουλής.
Σε περίπτωση ενοχής και οριστικής παραίτησης του κ. Σλίπερ διαγράφεται ο κίνδυνος ακόμα και κατάρρευσης της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής, 'Αντριου Γουίλκι, που στηρίζει την Εργατική κυβέρνηση μειοψηφίας, δήλωσε ότι έληξε η προθεσμία που είχε δώσει στην κυβέρνηση για να βάλει περιορισμούς στον ηλεκτρονικό τζόγο και τώρα απειλεί να την καταψηφίσει.
Την ίδια στιγμή, σοβαρότατες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο Εργατικός βουλευτής, Γκρεγκ Τόμσον που φέρεται ότι όταν ήταν συνδικαλιστής χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα του συνδικάτου του για να πληρωθούν ιερόδουλες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, 'Αντονι Αλμπανέζ, δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες που βαραίνουν τον κ. Σλίπερ και το έμαθε από δημοσιεύματα του Τύπου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν έπρεπε να παραιτηθεί. «Θα πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της» είπε. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 21 Μαΐου στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, ζήτησε ο κ. Σλίπερ να παραιτηθεί προσωρινά «έως ότου ερευνηθούν οι κατηγορίες σε βάρος του», ενώ ανάλογη θέση εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές.
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο παρελθόν ο κ. Σλίπερ επεδίωξε να «παρενοχλήσει σεξουαλικά» άλλον νεαρό άνδρα και ότι είχε ενημερωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, για την «περίεργη συμπεριφορά του».
Υποστηρίχθηκε, μάλιστα, ότι ο Τόνι Νατ, σήμερα σύμβουλος του πολιτειακού πρωθυπουργού της Βικτόριας, Τεντ Μπέιλιου, όταν ήταν σύμβουλος του πρώην ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, προσπάθησε να «θάψει» τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Σλίπερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: