18.4.12

ΑΛΛΑΞΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Αλλαξε σεξουαλικό προσανατολισμό μετά από εγκεφαλικό
Ο 27χρονος Κρις Μπερτς ανακάλυψε μια καινούρια προσωπικότητα αλλά και την αγάπη του για τους άνδρες
tovima.gr, 17-4-2012
Υστερα από ένα εγκεφαλικό άλλαξε όχι μόνο η προσωπικότητα αλλά και η σεξουαλικότητά του. Κοιτάζοντας παλαιές φωτογραφίες, ο 27χρονος Κρις Μπερτς αγωνίζεται να θυμηθεί τον παλαιό του εαυτό. Ηταν 120 κιλά, έπινε μανιωδώς μπύρα και λάτρευε το ράγκμπι. Εργαζόταν σε τράπεζα και τα μηχανάκια. Ομως υποστηρίζει ότι η προσωπικότητά του έγινε αγνώριστη ύστερα από ένα ατύχημα πέρυσι, και από ετεροφυλόφιλος μετατράπηκε σε ομοφυλόφιλο.
«Εκανα μια τούμπα σε μια πλαγιά με γρασίδι και έκοψα την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό μου το οποίο προκάλεσε εγκεφαλικό», λέει ο Μπερτς που ζει στην Ουαλία. «Ο Κρις που γνώριζα εξαφανίστηκε και ένας νέος Κρις εμφανίστηκε. Συνειδητοποίησα ότι το εγκεφαλικό με έκανε γκέι».
Οταν η ιστορία του έγινε γνωστή, πολλοί _ από ΜΜΕ μέχρι γνωστούς του Μπερτς _ αναρωτήθηκαν αν όντως ένα εγκεφαλικό μπορεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ένα εγκεφαλικό έχει μετατρέψει έναν ετεροφυλόφιλο σε ομοφυλόφιλο ενώ οι μεγάλες αλλαγές στην προσωπικότητα του
ασθενή είναι σπάνιες. Ακόμη και ο σύντροφός του, Τζακ Πάουελ, πιστεύει ότι ο Μπερτς ήταν μάλλον πάντα γκέι.
Ο ίδιος όμως διαφωνεί και δηλώνει πεπεισμένος ότι τον άλλαξε το εγκεφαλικό. Η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι ο τρόπος με τον οποίο έβλεπε τους άντρες είχε αλλάξει ήταν τρομακτική.
«Ηταν μια μοναχική περίοδος. Φοβόμουν να το εκμυστηρευτώ», λέει. «Το αντιμετώπισα μετακομίζοντας από το πατρικό μου για να ζήσω μόνος και να καταλάβω ποιος ήμουν».
Η αλλαγή στη σεξουαλικότητα λόγω εγκεφαλικού αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ο δρ Κάζι Ράχμαν από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ειδικός στον σεξουαλικό προσανατολισμό, έχει ερευνήσει τις νευρολογικές διαφορές ανάμεσα στους γκέι και τους στρέιτ. Εχει εξετάσει εκατοντάδες εθελοντές και έχει ανακαλύψει ορισμένα μοτίβα που δείχνουν αν κάποιος γεννήθηκε ομοφυλόφιλος ή όχι.
Εξέτασε και τον Μπερτς, ο οποίος παραιτήθηκε από τον τραπεζικό τομέα για να γίνει κομμωτής. «Η σεξουαλικότητα είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε και αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή μας», λέει ο Ράχμαν. «Καμιά φορά χρειάζεται μια νευρολογική προσβολή _ αυτό είναι το εγκεφαλικό _ για να φέρει στην επιφάνεια κάτι λανθάνον και πιθανώς αυτό συνέβη στον Μπερτς».
Ο νευροψυχίατρος δρ Σουντάντ Τζαουάντ εργάζεται με νέους που έπαθαν εγκεφαλικό και έχει συναντήσει μια παρόμοια περίπτωση: έναν άντρα που ύστερα από εγκεφαλικό άλλαξε από ομοφυλόφιλος σε ετεροφυλόφιλο.
Το BBC, το οποίο την Τρίτη προβάλει ντοκιμαντέρ για τον Μπερτς, θυμίζει άλλες περιπτώσεις ριζικής αλλαγής στην προσωπικότητα ατόμων που έπαθαν εγκεφαλικό. Ο Τόμι Μακχιού έπαθε ένα εγκεφαλικό το 2001 το οποίο «ξεκλείδωσε» την δημιουργική πλευρά του. Ηταν χτίστης και σήμερα είναι ζωγράφος, γλύπτης και γράφει ποιήματα.
Πριν από το εγκεφαλικό όμως, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την τέχνη πέρα από το τι τατουάζ θα χτυπούσε στα μπράτσα του.
Το 2008, η Τσέριλ Τζόνσον υποστήριξε ότι η προσωπικότητα και τα γούστα της στη λογοτεχνία άλλαξαν ύστερα από μια μεταμόσχευση ήπατος. Μέχρι τότε διάβαζε ροζ μυθιστορήματα αλλά σήμερα προτιμά τον Ντοστογιέφσκι.
Η Ντέμπι Μακάν, μια γιαγιά από τη Γλασκόβη, έπαθε εγκεφαλικό το 2011 και άρχισε να μιλά με ιταλική προφορά, παρότι δεν έχει πάει ποτέ στην Ιταλία.
Αν και η επιστήμη μπορεί να μην ανακαλύψει ποτέ τι ακριβώς συνέβη στον Μπερτς, ο ίδιος συνεχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του. Εχει κρύψει τις παλαιές του φωτογραφίες και μαζί τους έκανε πέρα τον «παλαιό Κρις».
«Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες αυτές είμαι πεπεισμένος ότι το εγκεφαλικό όντως με έκανε γκέι διότι αποκλείεται να ήμουν πριν. Εχω φωτογραφίες, φίλους και αναμνήσεις που το αποδεικνύουν», λέει.

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Επίσης εδώ

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2011/11/blog-post_10.html

aizen999 είπε...

καλη ιδεα για coming out μουαχαχαχα